Liever Turks dan Paaps

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İspanyol karşıtı Hollanda İsyanı sırasında Hollanda'ya ait bir hilal şeklindeki Geuzen madalyası, üstünde "Liver Turcx dan Paus" ("Papa'dan ziyade Türk...") ve "En Despit de la Mes" (Fransızca "En Despit de la Messe" yani "Yığına Rağmen") sloganları ile, 1570.

Liever Turks dan Paaps ("Türkler Papistten yeğdir''), ayrıca Liever Turksch dan Paus (''Türkler Papadan yeğdir"), 16. yüzyılın sonundaki Hollanda İsyanı'na ait bir Felemenk sloganıdır. Slogan, Hollanda paralı deniz kuvvetleri ("Deniz Dilencileri") tarafından Katolik İspanya'ya karşı yaptıkları savaşta kullanıldı.

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Hollanda İsyanı sırasında Hollandalılar o kadar çaresiz bir durumdaydılar ki, dinleri ne olursa olsun pek çok yerden ve Jan van Nassau'nun sekreterinin de yazdığı gibi "hatta bir Türk"ten yardım istediler.[1] Sessiz William, 1566'da Osmanlı İmparatorluğu'na yardım çağrısı için büyükelçiler göndermişti ve bu isteğe yanıt olarak II. Selim'in donanmasını 1574'te İspanyollara ait olan Tunus'a saldırması için gönderdiği tahmin edilmektedir.[1] Hollandalılar, Osmanlı'nın Habsburglara karşı elde ettiği başarıları büyük bir ilgiyle izlediler ve Osmanlı'nın Akdeniz'deki seferlerini Hollanda açısından bir rahatlama göstergesi olarak gördüler. William 1565 civarında şunları yazdı:

Türkler çok tehditkar, bu da bizce kralın bu yıl Hollanda'ya gelmeyeceği anlamına geliyor.

— Letter of William of Orange to his brother, circa 1565.[1]

İngiliz yazar William Rainolds (1544-1594) bu eğilimleri eleştirerek "Calvino-Turcismus" başlıklı bir broşür yazdı.[2]

"Liever Turks dan Paaps" ifadesi, Müslüman Osmanlı Padişahının yönetimindeki yaşamın, İspanya'nın Katolik Kralı'nın yönetimindeki yaşamdan daha arzu edilir olacağını ifade etmenin bir yolu olarak ortaya çıktı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Schmidt, p.103". 7 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2022. 
  2. ^ "Catholic Encyclopedia". 6 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2022. 
  3. ^ Schmidt, p.104