Geuzen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1570 yılında basılmış Geuzen madalyası, üzerindeki slogan "Liever Turks dan Paaps" ("Papacı olmaktansa Türk olmayı yeğlerim").

Geuzen (Fransızca: Les Gueux, Türkçe: Dilenciler) 16. yüzyılda Hollanda'da Protestanlığın yayıldığı yıllarda İspanyol egemenliğine karşı ayaklanan Kalvenci soyluların ve asilerin oluşturduğu konfederasyon.

Geuzen'in en başarılı grupları denizde eylem yaparlardı. Bunlara Watergeuzen yani Deniz Dilencileri adı verilirdi. Seksen Yıl Savaşı sırasında 1572 yılında Geuzen, Brielle kasabasını ele geçirerek ayaklanmacıların kullanabileceği bir kara üssü kazandılar. Daha sonra ayaklanmacılar On Yedi Vilayetleri ele geçirerek İspanya'dan bağımsız Hollanda Cumhuriyetini kurdular. Yasallık kazanmadan önceki dönemde Geuzen bir korsan örgütü olarak düşünülebilir.[1][2]

Oranje Prensi I. Willem

Günümüzdeki Hollanda'nın kraliyet ailesi olan Oranje-Nassau Hanedanı'nın atası olan Oranje Prensi I. Willem o zamanlar Hollanda'nın 7 Protestan eyaletinden birinin prensiydi. I. Willem ayaklanmacı Geuzen'in başına geçti ve İspanyollara başkaldırdı. İngiltere kraliçesi I. Elizabeth Watergeuzen'in İngiltere sahillerini kullanmasına izin vermeyince 1572 yılında Hollanda'daki Brielle'ye saldırdılar. Bu küçük kasabanın Geuzen'in eline geçmesi Hollanda ayaklanmasının seyrini değiştirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bandits at sea: a pirates reader C. R. Pennell p.101 Note 28". 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2010. 
  2. ^ English/British naval history to 1815: a guide to the literature Eugene L. Rasor p.247 [1] 3 Ocak 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]