Leonard Potts

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Leonard James Potts (3 Aralık 1897 – 31 Ağustos 1960), İngiliz akademisyen, çevirmen ve edebi komedi uzmanıydı. Yazar olarak genellikle L. J. Potts olarak anılırdı.

Potts, Queens’ College, Cambridge üyesiydi ve Aristoteles ve Strindberg’in eserlerini çevirdi. Aynı zamanda T. H. White ile uzun bir yazışma geçmişi vardır ve bu yazışmalar T. H. White ve L. J. Potts Arasındaki Mektuplar adıyla yayınlanmıştır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Potts, Uppsala Üniversitesi’nde iki yıl boyunca lector olarak görev yaptı ve bu süreçte August Strindberg’in Sagor (Hikayeler) adlı eserini İngilizce’ye çevirdi. 1924 yılında Queens’ College, Cambridge üyesi olarak seçildi ve daha sonra Kıdemli Öğretim Görevlisi ve Kütüphanecisi oldu. T. H. White’ı da içeren öğrenciler arasında, Potts’un hayatında büyük bir edebi etki yarattığını belirten T. H. White, onu “büyük edebi etkisi” olarak gördü. İkisi arasındaki mektuplaşmalar sonucunda Letters to a Friend: The Correspondence Between T. H. White and L. J. Potts (1984) adlı eser ortaya çıktı. Potts’un önemli eleştirel yayını, Komedi (1948) adlı eseriydi. Bu çalışma, Geoffrey Chaucer’dan George Bernard Shaw’a kadar İngilizce’deki drama ve anlatı eserlerinde komediyi inceledi. Ayrıca, Aristoteles’in Poetika adlı eserinin tam bir çevirisini yayınladı. Potts, girişinde Aristoteles’in “poetika” teriminin basitçe “kurgu” anlamına geldiğini açıkladı.

Kişisel Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Ağustos 1930’da Egremont, Merseyside’daki İngiltere Presbiteryen Kilisesi’nde Mary Winifred Crighton ile evlendi. Çift, Cambridge’de yaşadı. Potts, 1960 yılında Auvergne, Fransa’da hayatını kaybetti. Geride £6,615 değerinde bir mal varlığı bıraktı. Eşi, 1905 yılında doğan Mary Winifred Crighton ise ondan sonra 1982 yılına kadar yaşadı. Potts’un çevirileri ve eleştirel çalışmaları, edebiyat dünyasında önemli bir iz bırakmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]