Leonard Jaczewski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
L. Jaczewski

Leonard Jaczewski (Rusça: Леонард Антонович Ячевский, Leonard Yaçevskiy) (1858–1916) Polonyalı bir jeolog, coğrafyacı, mühendis ve Sibirya kaşifiydi. Permafrost çalışmasında öncülerden biriydi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Jaczewski, Varşova'da liseden mezun olduktan sonra eğitimine St. Petersburg Madencilik Enstitüsü'nde başladı ve 1883'te mezun oldu. Bunu takiben İrkutsk'ta çalıştı, Mönkh Sarıdağ'ın doruğuna yapılan bir keşif gezisine katıldı ve Transbaykal'da altın madenciliği endüstrisinde uzman olarak hareket etti. Birkaç buzulu keşfetmesi ve adlandırmasının yanı sıra birçok jeomorfolojik ve meteorolojik gözlem yapmasıyla tanınır. Buna ek olarak, Moğolistan'daki Hövsgöl Gölü kıyılarının jeolojisini incelemek için zaman harcadı.

Jaczewski, kar örtüsünün kalınlığı ile permafrost tabakasının derinliği arasındaki ilişkiyi keşfeden dünyadaki ilk araştırmacılardan biri olarak biliniyor. Ayrıca Sibirya'daki permafrostun güney sınırının yerini de netleştirdi. 1890 yılına kadar Semipalatinsk bölgesi, Urallar ve Kazakistan'daki yatakların (örneğin bitümlü kömürler) sınıflandırılmasında yer aldı, ardından Yenisey'e taşındı ve burada Jenisejskim Bölge Operasyonu Altın şirketi tarafından işe alındı.

1893'ten 1894'e kadar Jaczewski, Trans-Sibirya demiryolunun Achinsk - Baykal bölümünde Charles Bohdanowcza ile birlikte bir grup jeolog ve mühendiste çalıştı. Aynı zamanda bölgeyi maden yatakları ve su için araştırdı. Jaczewski, demiryolunun bu bölümüne bitişik alanların jeolojik haritasının yapıcılarından biriydi.

1895 - 1898 yıllarında Jaczewski yeşim taşı aramak için bireysel olarak yola çıktı ve 1896'da ırmak kenarındaki yatakları keşfetti. 1905'te Minusinsk (Tuva) bölgesindeki bir jeolojik keşif gezisinin başındaydı. 1908'de yetkililer tarafından, 1918'de kurulacak olan Sibirya'daki ilk Rus Jeolojik Araştırma kurumunu açması istendi. 1913'te Jaczewski, St. Petersburg Jeoloji Komitesi'nin bir üyesi olarak seçildi.

Ömrünün sonlarına doğru Urallar'daki Yekaterinburg'daki Madencilik Okulu'nda mineraloji profesörü oldu ve burada mineraloji başkanı oldu. Ağırlıklı olarak Rusça yayın yaptı, ancak Polonyalılığını güçlü bir şekilde vurgulamaktan hoşlandığı ve çarlık rejimine yönelik eleştirileriyle tanındığı için Lehçe de yayınladı.[1]

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ölüm İlanı 15 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — Spencer L. J. Yakın Zamanda Ölen Mineralogların Biyografik Bildirimleri. (İkinci Seri.) Mineraloji Dergisi. 1924. N 20. S.252-275.

Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Leonard Jaczewski". 30 Ekim 2008. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2023.