Lazarevo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lazarevo Sırbistan'ın Merkez Banat Bölgesi'ndeki Zrenjanin belediyesine bağlı bir köydür. Voyvodina Özerk Bölgesi'nde yer almaktadır. Köyün Sırp etnik çoğunluğu (%94,77) ve toplam nüfusu 3.308 kişidir (2002 nüfus sayımı).

Köy, 26 Mayıs 2011'de Bosnalı Sırp general Ratko Mladić'in tutuklandığı yer olarak biliniyor.[1]

İsim[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırpça'da köy Lazarevo (Лазарево), Hırvatça'da Lazarevo, Macarca'da Lázárföld ve Almanca'da Lazarfeld olarak bilinir. Lazarfeld ayrıca köyün Sırpçada kullanılan daha eski bir adıdır.

Köy, 1809'da Alman sömürgeciler tarafından kuruldu. 1800'de ilk Alman göçmenler, Lukács Lázár'ın oğlu János Lázár de Écska'nın muazzam malikanesine geldi. Yerleşim yeri olarak “Martinica pusta” belirlendi. Ečka ve Jankov Most'un yanı sıra Lukács Lázár'ın arazisinde kurulan üçüncü yerleşim yeriydi. Onun onuruna Lazarfeld olarak adlandırıldı.

1922'de köyün adı Lazarevo olarak değiştirild.i II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar çoğunlukla etnik Almanlar yaşadı 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman nüfusu toplama kamplarına yerleştirildi ve köy, Bosna-Hersek'ten gelen Sırp aileler tarafından kolonize edildi. Rusya'nın Ekim 1944'te Berlin'e doğru ilerlemesi, tüm etnik Almanları, kontrol ettikleri bölgelerde tüm Svabyalıları öldüren, tecavüz eden ve onlara gaddarca davranan Particilerin iradesine bıraktı. 2. Dünya Savaşı'nın sonunda Banat'ta 1,5 milyon Etnik Svabyalıdan yalnızca 550.000 kişi kalmıştı.

Lazarevo, 26 Mayıs 2011 sabahı erken saatlerde Sırp özel polis güçleri tarafından burada tutuklanan Bosnalı Sırp general Ratko Mladić'in son sığınağıydı. Tutuklama olaysız gerçekleşti ve Mladić kendisini ve taşıdığı iki tabancayı teslim etti.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Report: Mladic arrested in relative's home - Monsters and Critics". 29 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "How fugitive Ratko Mladic was caught". BBC News. 27 Mayıs 2011. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2023.