İçeriğe atla

Ladik Gölü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.00, 10 Nisan 2016 tarihinde Curious (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16900345 numaralı sürüm (88.232.44.231 tarafından yapılan 16899016 sayılı değişiklik geri alınıyor.)
Ladik Gölü
Ladik Gölü
Harita
Havza
KonumSamsun,Türkiye
Ada(lar)Yüzen adalar
Genel bilgiler
Yüzey rakımı950 m
Wikimedia Commons

İlçenin doğusunda bulunan ve 870 hektarlık alana sahip olan göl, üzerinde yüzen adacıkları (Torf madeni) ile son derece ilgi çekici bir sit alanıdır. Etrafının dağ ve orman manzarası ile çevrili olması ona kendi güzelliğini katmaktadır. Turna balığı, tatlı su levreği, tahta balığı, sazan, kızılkanat gibi balık türlerinin yaşaması nedeniyle ilçedeki balıkçılık sektörü ve balıkçılık turizmi, bu yöredeki yaşamı son derece etkilemektedir. Yüzen adacıkları ve barındırdığı birçok kuş türleri ile göle farkli bir güzellik katmaktadır. Burada su kayağı, sörf, yelkenli yarışı gibi sportif faaliyetleri yapmak da mümkündür.Bu özellikleriyle göl, ilçe turizmine hizmet etmektedir.

Ladik Gölünde Yaşayan Balık Türleri

Ladik Gölünde yaşamakta olan başlıca balık türleri; Turna Balığı, Geceğan, Tahta Balığı, Sazan, Kızıl Kanat, Tatlı Su Istakozu. Doğal Güzelliklerinin yanı sıra içerisinde barındırdığı balıkların yanında bu bölgede tatlı su ıstakozu da bulunmaktadır.

Ladik Gölünde Yaşayan Kuş Türleri

27 Temmuz 1997 yılında gölde yapılan kuş gözlem gezisi sonuçlarına göre, Ladik Gölünde aşağıdaki kuşların yaşadığı ve ürediği tespit edilmiştir;

Gece Balıkçılı, Alaca Balıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Erguvanı Balıkçıl, Kara Leylek, Yeşilbaş, Uzunbacak, Kızkuşu, Yeşil Düdükçün, Karabaş Martı, Gümüş Martı, Sumru, Küçük Sumru, Ak Kanatlı Sumru, Turna.

Ladik Gölü civarında gözlenmiş ve bölgede üremesi olası olan diğer türler şöyledir :Kaya Güvercini, Tepeli Toygar, Tarlakuşu, Kızıl Sırtlı Örümcekkuşu ve Boğmaklı Ardıç.

Ladik Gölü civarındaki dağlık alanda yer alan meşeliklerde de serçe ve saka kuşları görülmüştür.

Göl, barındırdığı su kuşu populasyonları nedeniyle Önemli Kuş Alanı (ÖKA) olarak değerlendirilebilir. Bölge özellikle üreyen balıkçıl populasyonları açısından incelenmelidir.

Ladik Gölünde Yetişen Bitkiler

Bitki türü olarak, gölün önemli bir kısmı sazlıktan teşkildir.

Ladik Gölünün Kullanım Amacı

DSİ (Devlet Su İşleri) tarafından gölün kuzey bölgesine inşa edilen setle birlikte göldeki su seviyesi artmış ve bu nedenle tarım alanları sular altında kalarak önemli bir tarım arazisi kaybolmuştur. Göldeki sucul bitkilerin azalmasının temel nedeni de göldeki su miktarının artmasıdır. Göl suyunun tatlı su olması özelliğinden dolayı her türlü sucul bitki gölde yetişebilir.

Tarihçe

Ladik gölü tektonik hareketlere bağlı oluşan çukura suların dolmasıyla oluşmuş Tektonik göldür.[1]

Kaynakça

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • Türkiye'deki göller
  • Güner Sarıoğlu- Ladik 76 Belgeseli (Ladik Gölü etrafındaki çevre katliamını anlatır, Danıştay tarafından turizm tanıtımımızı kötü yönde etkiler teziyle sansürlenmiştir.)