László Deák

Vikipedi, özgür ansiklopedi

László Deák (1 Temmuz 1891 - 5 Kasım 1946), I. Dünya Savaşı ve II. Mihver ordularının Yugoslavya'yı işgali sırasında Sırp ve Yahudi sivillerin katledilmesine karışması nedeniyle savaş suçlarıyla suçlandı ve hüküm giydi. Asılarak idama mahkûm edilip ve 1946'da idam edildi.

Askeri kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

1906-1909 yıllarında Deák, Sopron'daki Piyade Okulu'nda öğrenciydi. 1912'de Kraliyet Askeri Akademisi "Ludovika"dan Teğmen olarak mezun oldu ve Peczu'da konuşlanmış Kraliyet Macar Honvéd'in 19. Piyade Alayı'nda bir görev kabul etti. Birinci Dünya Savaşı'na katıldı ve savaştan sonra Macar Ordusuna katıldı. Albay rütbesine kadar yükseldi.

Ağustos 1942'de, günümüz Sırbistan'ında Voyvodina'da 1942 baskını sırasında Sırp ve Yahudi sivillerin katledilmesindeki rolü nedeniyle emekliye ayrıldı ve ordudan emekli oldu. Ağustos 1943'te Razzia sırasında resmen savaş suçları işlemekle suçlandı.

2 Şubat 1944'te Bánát'a atandı ve burada Waffen SS'ye katıldı. Waffen-Oberführer der SS yapıldı ve Voyvodina'daki SS Kampfgruppe Deak'e komuta etti. Kasım 1944'te 25. Waffen Grenadier Tümeni der SS "Hunyadi"ye bağlıydı ve SS 61 Waffen Grenadier Alayı komutanlığına atandı. Deák SS Savaş Grubu, üç piyade bölüğünde, bir ağır silah müfrezesinde ve bir sinyal müfrezesinde yaklaşık 1.000 adamdan oluşuyordu. Bachka ve Bánát'ta savunma amaçlı askeri operasyonlarda bulundu. Novi Sad'da ilerleyen Kızıl Ordu birliklerine karşı savaştı.