Küjüget Şoygu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Küjüget Şoygu
Kendi dilinde adıКүжүгет Серээ оглу Шойгу
Doğum24 Eylül 1921(1921-09-24)
Karagöl (Tapsı Aksı), Tuva
Ölüm1 Aralık 2010 (89 yaşında)
Tıva Özerk Cumhuriyeti
MilliyetTıva
EvlilikAleksandra Yakovlevna Şoygu
Çocuk(lar)Sergey Şoygu, Larisa Şoygu

Kujuget Seree oğlu Şoygu, (24 Eylül 1921, Kara-Höl köyü, Tuva Halk Cumhuriyeti - 1 Aralık 2010 Moskova, Rusya Federasyonu) Sovyet partisi üyesi ve devlet adamı, SBKP Tuva bölge komitesinin sekreteri, Tuva Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun ilk başkan yardımcısıdır. Altı yıl boyunca Tuva'da cumhuriyetçi sosyo-politik gazete "Şın"ın editörlüğünü yapmıştır.[1]

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Küjüget Seree oğlu Şoygu, Ağustos 1921'de Orta Asya'da Çin'den bağımsızlığını ilan eden ve bağımsız bir devlet olan Tannu-Tuva'nın kuruluşunu ilan eden Tuva Halkı Kongresi'nden bir ay sonra, 24 Eylül 1921'de Tannu-Tuva Halk Cumhuriyeti'nde doğdu. Doğumda "Şoygu" adı, "Küjüget" ise soyadıydı. Ancak nüfus kayıt memurunun doğum belgesini alırken yaptığı bir hata nedeniyle soyadı olarak Şoygu, adı olarak Küjüget yazılmıştır. Böylece, kayıt departmanının bir çalışanı, bilmeden Şoygu soyadında yeni bir neslin temelini attı.[2][3]

Küjüget Şoygu, göçebe bir sığır çobanı ailesinde büyüdü. Okuma yazma bilmemeyle mücadele eden Tuva Halk Cumhuriyeti Devrim Konseyi'nin çalışmalarında aktif rol aldı. Küjüget Şoygu genç yaşta Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi oldu. Sovyet Komünist Partisi üyeliği, Tuva Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti sırasında çeşitli hükûmet görevlerinde bulunmasını sağladı. O da Sovyetler Birliği Komünist Partisi Tuva bölge komitesi sekreteri olarak görev yaptı. Tuva Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin devlet arşivlerini yönetti ve altı yıl boyunca Tuva'da yayınlanan "Şın" gazetesinin editörlüğünü yaptı.

2011 yılında,"Asya Kıtası'nın Coğrafi Merkezi" anıtının bulunduğu yer olan ve Tuva Cumhuriyeti'nin merkezinde bulunan Kızıl kentindeki Yenisey sahiline Küjüget Seree oğlu Şoygu aydı verilmiştir.

Şoygu, 1980'lerde Tuva Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkan Vekili olarak görev yaptı.

1990'larda, oğlu Sergei Kujugetovich Shoigu, Rusya Federasyonu Acil Durumlar Bakanı olarak atanmasının ardından Rusya genelinde tanındı.

Küjüget Seree oğlu Şoygu, uzun bir hastalıktan sonra 1 Aralık 2010'da öldü. O ve karısı Moskova'daki Troyekurov Mezarlığı'na gömüldü.[2]

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şoygu Larisa Küjügetovna (1953-2021) - beşinci meclis Rus Devlet Duması milletvekili - kızı;
  • Shoygu Sergey Küjügetoviç (1955 doğumlu) - Rus devlet adamı, Rusya Federasyonu Savunma Bakanı (2012'den beri) - oğul;
    • Şoygu Yulia Sergeyevna (1977 doğumlu) - Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Acil Psikolojik Yardım Merkezi Müdürü (2002'den beri) - torunu, Sergei Shoigu'nun kızı;
    • Şoygu Ksenia Sergeyevna (1991 doğumlu) - Rusya Triatlon Federasyonu Başkanı (2020'den beri) - torunu, Sergey Şoygu'nun kızı.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Kara akbaba kalemi" (2001)
  • «Tannu-Tuva. Göller ve mavi nehirler ülkesi ”(2004)

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Шойгу Сергей. "Эхо Москвы :: Без дураков: Сергей Шойгу". Эхо Москвы. 30 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2017. 
  2. ^ a b "Государственный деятель Тувы Кужугет Шойгу похоронен в Москве". 2 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021.