Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Coğrafya
Ülke(ler)Türkiye
Özellikler
Biyocoğrafik bölgePalearktik biyocoğrafik bölgesi
Yüzölçümü101,410 km2

Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları, Türkiye'nin Kuzey Anadolu bölgesinde yer alan ılıman iğne yapraklı ormanlar ekolojik bölgesidir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekolojik bölge 101.410 kilometrekarelik alanı kaplar. Karadeniz'in güney kıyısına paralel olarak Kuzey Anadolu boyunca doğu-batı ekseninde uzanan Kuzey Anadolu Dağları'nın bazı kısımlarını kapsar. Ekolojik bölge, dağların kuzey yamaçlarını ve Karadeniz kıyılarını kaplayan nemli Euxine-Kolşik yaprak döken ormanlar ile Anadolu'nun iç kesimlerindeki daha kuru ormanlar, ormanlık alanlar ve bozkırlar arasında yer alır. Zirveler batı ve ortadaki dağlarda nadiren 2000 metreyi, kuzeydoğudaki Kaçkar Dağları'nda ise 3000 metreyi geçer.[1]

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

İklim, nemli ve ılıman Karadeniz kıyısı ile daha kuru ve karasal olan Anadolu'nun iç kesimleri arasında geçiş niteliğindedir. Yıllık ortalama yağış miktarı 500 ile 1.000 mm arasında değişmektedir. Ekolojik bölgenin batı ve orta kesimlerinde en yağışlı mevsim kış, doğuda ise en yağışlı mevsim ilkbahardır.

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekolojik bölgenin ormanları çoğunlukla yaprak döken geniş yapraklı ağaçların bulunduğu kozalaklı ağaçlardan oluşur.

Kuzey sıradağların batı kesiminde Türk göknarı (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani, sin. Abies bornmuelleriana) baskın olup, doğu kayını (Fagus orientalis), sarıçam (Pinus sylvestris) veya her ikisiyle karışır. Doğu ladini (Picea orientalis), Kafkas göknarı (Abies nordmanniana) ile birlikte kuzeydoğuda hakimdir.

Güneydeki sıralar daha kuru ve karasal bir iklime sahiptir ve çam ağaçları baskın ağaçlardır. Batıda Anadolu karaçamı (Pinus nigra ssp. pallasiana), doğuda ise sarıçam yaygındır. Meşe (Quercus), akçaağaç (Acer) ve Sorbus türleri de dahil olmak üzere yaprak döken geniş yapraklı ağaçlar bölgenin güneyinde yaygındır.

Yüksek rakımlarda açık çalılıklar, ardıç (Juniperus oxycedrus ve Juniperus communis) ve huş ağacının (Betula spp.) küçük orman alanları bulunur.

Fauna[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük memeli yırtıcılar arasında boz ayı (Ursus arctos) ve gri kurt (Canis lupus) bulunur. Batıda kızıl geyik (Cervus elaphus) ve karaca (Capreolus capreolus ), doğuda ise Anadolu dağ keçisi (Rupicapra rupicapra asiatica) ve yaban keçisi (Capra aegagrus) bulunur.

Korunan alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Korunan alanlar arasında Kaçkar Milli Parkı, Altındere Vadisi Milli Parkı, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Yedigöller Milli Parkı, Soğuksu Milli Parkı, Yozgat Çamlığı Milli Parkı, Örümcek Gümüşhane Tabiatı Koruma Alanı, Akdoğan ve Rüzgarlar Tabiatı Koruma Alanı, Kale Bolu Fındık Tabiatı Koruma Alanı, Kökez Bolu yer alıyor. Tabiatı Koruma Alanı ve Sülüklügöl Bolu Tabiatı Koruma Alanı yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Western Asia: Northern Turkey, extending along the southern Black Sea region | Ecoregions | WWF". 2 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]