İçeriğe atla

Kurtlukaya, Ulaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.02, 25 Eylül 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17637747 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Kurtlukaya
Harita
Sivas'ın Türkiye'deki konumu
Sivas'ın Türkiye'deki konumu
Sivas üzerinde Kurtlukaya
Kurtlukaya
Kurtlukaya
Kurtlukaya'nın Sivas'taki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSivas
İlçeUlaş
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Rakım1532 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam33
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0346
Posta kodu58160
Resmî site
[1]

Kurtlukaya, Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Tarih çok çok eskilere dayanmaktadir Hititlerden beri önemli bir yerleşim yeridir Burada yapılı mağaralar bulunmaktadır.Köyün Hantarız (Boğazdere) yolu üzerinde, Kurtlukaya’nın “Dervişin Taşı” adı verilen yerde tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Burada yapılmış merdivenleri olan tarihi bir yer vardır. Burası hem Ermeniler hem de Türkler tarafından ziyaret edilmekteydi. Burada ören yerleri de mevcuttur. Burada halk arasında anlatılan rivayetlere göre yer altı şehri ve mağaraları bulunmaktadır. Eskiden ormanin çok olmasina karşın bugün ağaç sayısı pek azdır. Çiğdem mevkinde çok güzel bahçeler bulunmaktadir. Köyde belli dönem Ermeniler de yaşamiştir

Köy halkının bir kısmı Hafik, Zara ve Kangal ilçelerinden gelmişlerdir.Homarekan aşiretine mensupturlar Bir kısmı da önce İran Horasan'dan Tunceli-Pülümür'e, oradan Kurtlukaya'ya göç etmiştir.

Kurtlukaya Köyü İlkokulu 1957 yılında yapıldı.

Kültür

Başlica Yemekler Hingel,Zerbet,Kömbe,Babuko gibi daha çok hamur işi yemekler vardir

Coğrafya

Sivas iline 49 km, Ulaş ilçesine 12 km uzaklıktadır. Köy halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

İklim

Köyün iklimi.il ve ilçeye göre yüksekte ve yamaçta kaldigi için çok sert geçmektedir kişın daima kuvvetlı ayaz ve kar vardir

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 33
1997 48

Dışarıya göç özellikle 1960 yılında başlamış, yıllara göre sayısı daha da artmıştır. Nüfusun bir kısmı Ulaş ilçesine, bir kısmı İstanbul’a, bir kısmı da başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine göç etmiştir.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olmayip toprak yoldur köyde elektrik vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal