Kullanıcı mesaj:Ogniem

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Ogniem![kaynağı değiştir]

ilk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Yaptığın katkının başka katılımcılarca değiştirilmesini ya da özgürce ve sınırsızca başka yerlere dağıtılmasını istemiyorsan, katkıda bulunmayabilirsin.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Dbl2010bot 06:24, 26 Aralık 2006 (UTC)


Bu hoşgeldin biraz gecikti biliyorum ama idare et. Bu link'lerde cok faydali bilgiler var. Iyi çalışmalar --Erdall 14:22, 4 Haziran 2006 (UTC)

János Hunyadi[kaynağı değiştir]

Selam. János Hunyadi maddesinin tartışma sayfasına not bırakmıştım da. Farkedemediniz sanırım. Şimdi doğrudan size soracağım. Özet kısıma "Özel isimlerin orijinal dildeki kullanıma göre standartlaştırılması" diye yazarak başlığını değiştirdiniz. Orijinal dili Macarcadır. Ve Macarlarda önce soyadı sonra adı yazılmaktadır. Dolayısıyla "orijinal dildeki kullanıma göre" "János Hunyadi" değil "Hunyadi János" oluyor. Kısaca çelişki içindesiniz. Şimdi ne dersiniz? Takabeg 03:45, 15 Mart 2008 (UTC)

Ergenekon Destanı[kaynağı değiştir]

?[kaynağı değiştir]

Selam. Ergenekon Destanı maddesi Ergenekon motifleri maddesine gönüştü sanki. Ayrıca Ergenekon ismini vermeksizin... kısımı doğru değildir. Çin kaynaklarda Aşina ailesinin iki çeşit yaralılış mitosu (burda da iki çeşit) yer almaktadır. Birincisi Bogda'daki mağaradan çıkışını anlatıyor. Ama Ergenekon motifiyle aynı değildir. Eğer buna Ergenekon Destanı diyorsak maddede anlatılan Ergenekon Destanı değildir. Ergenekon Destanı maddesinin dışında Ergenekon diyr bir madde var. Motifler kısımı oraya taşınsın mı ? Yoksa maddeleri birleştirip Ergenekon maddesi içinde Ergenekon Destanı alt başlığı mı açılsın ? Ya da Ergenekon destanları Görüşünüzü almak istiyorum. Takabeg ileti 08:49, 20 Temmuz 2010 (UTC)

Cami’üt-Tevarih[kaynağı değiştir]

According to Reshideddin's record orijinal Mongols, historically, were divided in two parts. They are:

1. Those branches descended from the Original Mongol Tribes, which had been in ارگنه قون Ergenekon.

....

Yani o eserde Moğollar çıktı. Haberiniz olsun. İyi çalışmalar.

Takabeg ileti 18:25, 20 Temmuz 2010 (UTC)

Şimdi de The Secret History of the Mongols inceliyorum. Anladığım kadarıyla Ergenkon konusundaki en mühim mesele Türklerin atası diyen ilk kişinin kim olduğudur. Onu da çözelim. Birde burda bahsedilen Bahaddin Ögel'in Türk Mitolojisi (I) isimli kitabını 14. sayfasını inceleme fırsatınız var mı acaba ? Görüşürüz. Takabeg ileti 19:19, 20 Temmuz 2010 (UTC)

Selam[kaynağı değiştir]

Ergenekon Destanının Kökenleri alt başlıklı bölümde yer alan bir bozkurdun yardımı ve korumasıyla soyun devamlılığının sağlanması Ergenekon destanında yoktur. MEB Ergenekon Destanı'nda vardır. Tarihi kaynaklar alt başlıklı bölümün başlangıcındaki M.S. VI. yüzyılın ikinci yarısı ve VII. yüzyıl başı arasındaki dönemde yazılmış Çin vakayinamelerinde, de öyle. İsa Özkan adlı biri hangi metinleri araştırmış acaba ? Yoksa Vikiye aktaran mı hata yaptı ?

Birde Destanın özeti kısımında gösterilen kaynakta yer almayan kısımları temizleyerek başlangıç kısımındaki özet ile birleştirir misiniz ?

Takabeg ileti 22:00, 21 Temmuz 2010 (UTC)

  • Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz ? (Ahmed Yüksel Özemre, Galatasarayı Mekteb-i Sultânî'sinde sekiz yılım) Takabeg ileti 19:11, 22 Temmuz 2010 (UTC)

Birde Çin vakayinamelerindeki Aşina destanının Ergenekon Destanı'nın ilk şekli olduğuna dair iddia Abdülkadir İnan tarafından atılmış olabilir. Belki de ondan önce iddia edenler olmuştur. Bi incelecem. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 19:13, 22 Temmuz 2010 (UTC)

Özemre'nin anıları son derece ilginç, 1940'ların sonunda ve 50'lerin başında Türk destanları denen şeylere karşı şüphe eden kişilerin var olduğunu göstermesi bakımından. Bir de bahsettiği "Yahudi" kimdi acaba; bu dönemde Nazi Almanyasından kaçan pek çok akademisyen Türkiye üniversitelerinde çalışmıştı, onlardan birini (ya da onların asistanlığını yapıp Yahudi damgası yemiş birini) kast ediyor olabilir. Belki W. Bang? Hatta Reşit Rahmeti Arat? Tabii hiç emin olamıyorum. Diğer yandan da, acaba bu tür kuşkuları dile getiren başkaları da var mıydı diye merak ettim. Türk tarih tezi döneminde yapılan metodoloji tartışmalarında da kuşkular dile getirilmiş olabilir, Fuat Köprülü'nün bir şeyler yazıp yazmadığını araştırmak ilginç olur. Abdülkadir İnan'ın böyle bir şey yapmış olması ise gayet muhtemel. Göktürklerle Oğuzları, Oğuz Kağan ile Mete'yi özdeşleştiren kimdir, onu bulmak lazım. Bence Göktürkler ile Oğuz Kağan'ı birleştirirken Ergenekon'u da Göktürkler'e atfetmiş olabilirler.--Ogniem 19:18, 22 Temmuz 2010 (UTC)
Birden aklıma geldi, ve gökte ararken yerde buldum. Elimdeki 1931 tarihli Tarih 2-Ortazamanlar ders kitabında (s. 44 vd) Ergenekon hadisesi Göktürkler'e mal edilerek anlatılıyor. Tam da Türk tarih tezi dönemi yani. "Türk Tarihinin Ana Hatları" üzerinde çalışırken Ergenekon=Göktürk denklemine varmış olabilirler.--Ogniem 19:41, 22 Temmuz 2010 (UTC)

Jmi' al-tawrkh (Arapça) işinize yarar mı bilmem. Keşke Farsça versiyonu olsaydı... İyi çalışmalar. Takabeg ileti 04:00, 23 Temmuz 2010 (UTC)

Karga + Kurt[kaynağı değiştir]

Shi-chi, Cilt 123'te Vusun'un destanı yer almaktadır.

Vusun kralı 昆莫 (kunmo)'nun babası Hiung-nu tarafından saldırılmış ve öldürülmüş. Kunmo bırakılmış. Karga etle ve kurt ise sütle beslemiş. Hiung-nu tanyusu kunmo'nun tanrı olduğunu zannederek yanına alıp büyüttü.

臣居匈奴中,聞烏孫王號昆莫,昆莫之父,匈奴西邊小國也。匈奴攻殺其父,而昆莫生棄於野。烏嗛肉蜚其上,狼往乳之。單于怪以為神,而收長之。 kısımı.

Han Kitabı, Cilt 61'de aynı hikayenin ayrıntılı versiyon vardır.


Takabeg ileti 04:35, 23 Temmuz 2010 (UTC)

Ergenekon[kaynağı değiştir]

Anladığım kadarıyla Ziya Gökalp sürümünde uydurma (Göktürk ve bozkurtun rehberliği) yok. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 23:12, 23 Temmuz 2010 (UTC)

Ziya Gökalp'in orijinal metnini okudum, baştan aşağı uydurma isim, yer ve olaylarla dolu. Ezberimde değil elbette, pazartesi kütüphaneden bakıp kesin bir bilgi verebilirim. Vikikaynak'a bu tür metinler eklediğimizde lütfen dikkatli olalım. "Ergenekon Destanı (Ziya Gökalp)" başlığıyla bir metin yayınlandığında ister istemez o başlığın işaret ettiği birincil kaynak akla geliyor. Oysa örneğin sizin gönderdiğiniz sayfada birincil kaynak yok, yetersiz bir özet var. Bu türden bir metin vikipedi'deki bir maddenin içine kaynak gösterilerek "Ziya Gökalp'e göre Ergenekon" diye yedirilebilir, ancak vikikaynak'taki yeri nedir, o tartışılır. Zaten bu türden konularda sorunların çoğu, ikincil kaynakları birincil kaynak sanıp temel kabul etmekten geliyor. Bu arada, konu dışı olacak ama, buradaki yazışma usullerine hâkim değilim. Örneğin bu türden bir yanıtı sizin bu tartışma sayfasına yazdığınız mesaja yanıt olarak mı yazmam daha doğrudur, yoksa doğrudan size mesaj olarak atmam mı? Kolay gelsin.--Ogniem 06:50, 24 Temmuz 2010 (UTC)

Bahsettiğiniz yani baştan aşağı uydurma isim, yer ve olaylarla dolu olan s:Ergenekon Şiiri (Ziya Gökalp) değil mi acaba ? Takabeg ileti 06:56, 24 Temmuz 2010 (UTC)

Heşeyen önce s:Ergenekon Destanı (Türkiye)'nin kaynaklandırılmsı ve düzeltilmesi lazım. Birkaç kullanıcıdan yardım istedim ama ... Takabeg ileti 07:00, 24 Temmuz 2010 (UTC)
Şimdi gördüm, "Ergenekon Şiiri (Ziya Gökalp)" başlığı altındaki parçayı. Bunun kısmi bir aktarım olması lazım, başlangıçta daha uzun bir şiir kısmı vardı diye hatırlıyorum ("Türk Han'ın beş oğlu oldu" falan diye başlayan). Ama buradaki Şiir metninde esas ergenekon hadisesini görebiliyoruz, o bakımdan yeterli gibi. Burada yer alan şekliyle bir kurdun rehberliği var (Kurt bir delik buldu,gitti, / Bir demirci takip etti). Ama bozkurt denen, aslında demirci (Demircye Bozkurt dendi / Han tanıldı,taç giyildi (...)". Börteçine ise mühtemelen kurt (Börteçine kurdun adı, / Ergenekon yurdun adı). Göktürk bağlantısı yok, zaten o dönemde Göktürklere Göktürk diyorlar mıydı ondan da emin değilim.--Ogniem 07:02, 24 Temmuz 2010 (UTC)