Kullanıcı mesaj:Necmettin25

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu su soğuk değil. cesur ol!
  • İlk maddeni hemen yazabilirsin! Hata yapmaktan korkma ve cesur ol! Sana yardım etmeye hazır çok sayıda kullanıcımız var.
  • Vikipedi'de metin biçimlendirmesi (örn: kalın yazı, eğik yazı) için basit kurallar vardır. Bunları öğrenmek için programlama bilmek veya teknik deneyime sahip olmak gerekmez. Vikimetin sayfasından kuralları hemen öğrenebilirsin. Deneme yapmak istersen deneme tahtanızı kullanabilirsin. Sayfa nasıl yazılır? sayfasında daha ayrıntılı bilgi bulabilirsin. Temel deneyimi kazandıktan sonra Biçem El Kitabı sayfasından maddelerin nasıl yapılandırılması gerektiği konusunda çok sayıda bilgi alabilirsin.
  • Vikipedi'de yapacak çok iş var! Gördüğün içerik ve yazım hatalarını düzeltebilir, ilgilendiğin konuları ekleyebilir, olanları geliştirebilirsin. Topluluk Portali sayfamızda yapılmayı bekleyen işlerin bir listesini bulabilirsin.
  • Vikipedi'nin çoğu kişinin alışık olmadığı bir lisans politikası vardır. Bu politikaya göre bazı istisnalar dışında Vikipedi'ye kendi yazmadığın bir metni eklememen, her şeyi kendi ifadelerinle yazman gerekir. Aynı şekilde lisans durumunu bilmediğin resim ve ortam dosyalarını Vikipedi'ye yüklememen gerekir. Tüm bu metin ve dosyalar telif hakkı ihlali nedeniyle silinir. Resim veya ortam dosyasını kendin ürettiysen, özgür lisanslar arasından seçim yaparak yükleyebilirsin.
  • Tüm soruların için Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları seni bekliyor. Eğer burada yanıtlanmayan bir sorun varsa Danışma Masası sayfasına başvurabilirsin. Bunun dışında IRC'deki #wikipedia-tr kanalındaki kullanıcılar da sana yardımcı olacaktır.
  • Diğer ansiklopedi kullanıcılarına kendinle ilgili bilgiler vermek istersen kullanıcı sayfana Babil kutuları koyabilirsin. * Diğer kullanıcıların sayfalarına gidip "Mesaj" sekmesine ve sonrasında "+" düğmesine tıklayarak onlara mesaj gönderebilirsin. Yazdıklarının sonuna ~~~~ koyarak imza atman gerekir. Ayrıca lütfen diğer kullanıcılarla iletişimde nezaketi elden bırakmaman ve olumsuz kişisel yorumlarda bulunmaktan kaçınıp içeriğe odaklanman gerektiğini unutma!
  • Kolay gelsin!

--Karşılayıcı (mesaj) 16.27, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.[1]

Dmitri Ivanovsky'nin 1892 yılında bir makalede tütün bitkisine bulaşan bakteri olmayan etkenleri açıklamasından ve Martinus Beijerinck'in 1898 yılında tütün mozaik virüsünü keşfetmesinden beri,[2] 5,000 civarında virüs türü detaylı bir şekilde tarif edilse de[3] milyonlarca türde virüs vardır.[4] Virüsler yeryüzündeki hemen her ekosistemde bulunan biyolojk varlığın en bol türüdür.[5][6] Virüslerle ilgilenen bilime viroloji denir ve mikrobiyolojinin alt uzmanlık alanıdır.

Virüsler, enfekte hücre içerisinde veya enfeksiyon sürecinde, virionlar ve bağımsız viral parçacıklar halinde bulunabilir. Bir virüsün tüm yapılarını barındıran tek bir virüs partikülüne virion ya da viryon denir ve iki ya da üç parçadan oluşur: (i) DNA veya RNA'dan sadece birisi olabilen viral genom ve genetik materyali taşıyan büyük moleküller; (ii) genetik materyali saran, koruyan ve başka işlevleri de olan kapsid denilen bir protein tabakası, (iii) protein tabakayı saran lipit bir zarf. Virüs parçacıkları sarmal (helikal), kübik veya karmaşık (kompleks) morfolojilerde olabilmektedirler. Virionlar ışık mikroskobuyla görülemeyecek kadar küçük yapıdadırlar. Ortalama bir virion ortalama bir bakterinin yüzde biri büyüklüğündedir.

Yaşamın evrimsel tarihinde virüslerin menşei açıklanamamıştır. Bazıları, hücreler arasında hareket edebilen DNA parçacıkları olan plazmidlerden, bazıları da bakterilerden evrimleşmiş olabilir. Evrimde, virüsler genetik çeşitliliği arttıran yatay gen transferinde önemli bir araçtırlar.[7] Virüsler genetik materyal taşıdıkları, üredikleri ve doğal seçilime uğradıkları için bazıları tarafından canlı kabul edilirler. Ancak canlı olarak kabul edilebilmek için gerekli bazı anahtar özellikleri (ör. hücre yapısı) taşımadıkları için virüslere "yaşamın kıyısındaki organizmalar" ve "kopyalanıcılar" denilmiştir.[8][9]

Virüsler birçok yolla yayılırlar; bitkilerde virüsler genellikle yaprak bitleri ve bitki özsuyu ile beslenen böcekler tarafından bitkiden bitkiye aktarılırken, hayvanlarda kan emici haşerat tarafından aktarılırlar, bu hastalık taşıyan organizmalara vektörler denilir. Grip virüsleri solunum yoluyla yayılım gösterirler. Norovirüs ve rotavirüs viral kaynaklı gastroenteritin en bilindik etkenlerindendir ve fekal-oral bulaş yoluyla ve insandan insana temas ile, su ve yiyeceklerle bulaşırlar. HIV cinsel temas yoluyla ve enfekte kanla temas yoluyla bulaşan ciddi bir etkendir. Virüsün enfekte edebildiği hücrelere "konak" hücre denir ve konak türü geniş veya dar olabilir, bunu virüsün "konak özgüllüğü" belirler.[10]

Hayvanlarda viral enfeksiyonlar genelde bağışıklık sisteminin uyarılması ve enfeksiyona neden olan virüsün ortadan kaldırılması ile sonuçlanır. Bağışıklık tepkileri aynı zamanda aşı ile de uyarılabilir, bu durum belirli viral ajanlara karşı yapay bir bağışıklık kazandırır. Bununla beraber AIDS ve viral hepatit etkeni olan bazı virüsler immun yanıttan kaçarlar ve kronik enfeksiyonlara yol açarlar. Antibiyotikler virüslere etki etmezler ancak virüslere etki edebilen bazı antiviral ilaçlar geliştirilmiştir.

Necmettin25 (mesaj) 07.28, 3 Eylül 2020 (UTC) neco[yanıtla]