Kullanıcı mesaj:Cocca

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin![kaynağı değiştir]

Gönüllü katılımcıların çabalarıyla 250 dilde oluşturulmaya çalışılan ansiklopedinin Türkçe bölümü olan Vikipedi'ye hoş geldin!

Katkıda bulunurken cesur ol! Hadi kolay gelsin. - Yardım gönüllüleri.



VikiÇağrı: Memleketini tanıt![kaynağı değiştir]

Vikipedi'de doğduğun veya oturduğun il, ilçe kasaba ya da köy hakkında bir sayfa var mı diye bir ara... Buldun mu? Bu hâli ile senin memleketine yakışıyor mu, kendine bir sor! Daha anlatılması gereken ne kadar çok şey var değil mi? Eklenmesi gereken nice resim...

Eğer "bu hâli ile benim memleketime yakışmaz" veya "koskoca ansiklopedide nasıl olur da memleketim hakkında madde bulunmaz" diyorsan kolları sıva ve onu sen tanıt! Zannettiğin kadar zor değil. Sadece birkaç biçem kuralına dikkat etmen ve tarafsız, ansiklopedik bir dil kullanman gerek. Safranbolulu arkadaşlar ne güzel derlemişler, sen neden yapamayasın?

İlk adımlar[kaynağı değiştir]

İlk önce bir miktar bilgi topla: Tam olarak nerededir? Nüfusu kaçtır? Tarihi nasıldır, bu yerleşim yerini kim kurmuştur? Ne üretilir? Görülmesi gereken yerleri nerelerdir, niye ziyaret etmek gerekir? Tarihi eserler ya da doğa güzellikleri var mıdır? Ne yenir, ne içilir, türküleri, öyküleri ve hatta efsaneleri nelerdir? Yaşlılarla konuşup, sözlü tarihe de yer verebilirsin.

Bu bilgileri İnternette de bulabilirsin, ama kesinlikle bulduğun bilgileri kopyalayıp yapıştırma, bilgileri kendi sözlerinle aktar! Yoksa telif hakkı ihlâli olarak silinir.

Biz de görelim![kaynağı değiştir]

Çektiğin resimler varsa bunları Vikipedi'ye yükle, yüklerken bu resmi kamuya bağışladığını açıklayan şablonu ekle: {{KM-Kişisel}} (bunu kopyala yapıştır). "Hakkını helal etmediğin" resimler, telif ihlalinden silinebilir.

Vikipedi:VikiProje Türkiye yerleşim birimleri[kaynağı değiştir]

Türkiye'nin yerleşim birimleri hakkında nasıl katkıda bulunabileceğini buradan daha ayrıntılı öğrenebilirsin. Örneğin; maddede kullanabileceğin şablonlar, sayfanın daha düzgün görünmesini sağlayacaktır, doğru kategoriye eklersen arayanlar daha kolay bulacaktır vb.

Kolay gelsin!

turkce karakter meselesi[kaynağı değiştir]

merhaba. sorun degil. ben de yeniyim Vikipedi'de. Farkettiğim türkce karakter bozukluklarını, yazim hatalarını düzeltmeye gayret ediyorum. Sorun degil, yeter ki birileri anlamli katkilarda bulunsun. turkce karakterlerle ilgili surekli bir sorunun olduguna gore istersen birseyler ekledikten sonra göz gezdirip duzeltmem icin bana not birakabilirsin, ben de elimden geldigince duzeltirim. Yasasin Vikipedi kardesligi :) --LostMyMind 12:44, 6 Nisan 2007 (UTC)

Moskova metrosu Andy Kaufman 15:06, 19 Nisan 2007 (UTC)
Moskova metrosu maddesindeki karakterleri düzelttim. gözümden kaçan olmadıysa tamamdır. Sevgiler, --LostMyMind 10:28, 20 Nisan 2007 (UTC)

Merhabalar.Resim:Elektrik Panel barasi.JPG bu resim için VP:RTE sayfasından bir şablonu (uygun olanı) seçip kullanmalısınız ve en azından bir sayfad kullanmanız iyi olacaktır.Bu resim için {{PD-self}} veya {{GÖBL-self}} şablonlarını öneririm.İyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 14:04, 10 Nisan 2007 (UTC)

Telif hakkı uyarısı[kaynağı değiştir]

  • Lütfen başka kaynaklardan aldığınız metinleri doğrudan Vikipedi'ye kopyalamayınız. Bu durum Vikipedi'de hoş görülmez ve engellenmenize neden olabilir. Konu hakkında merak ettikleriniz için Vikipedi:Telif hakları/SSS sayfasını ziyaret edebilirsiniz. --.dsm. 11:22, 14 Kasım 2009 (UTC)

neden silindi? aynisini yazmamiştim? aynısı oldugu icin mi? Bu imzasız yazı Cocca (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Özellikle giriş paragrafı bire bir aynı idi. Şimdi geri getireceğim sayfayı, ancak olası telif ihlali şablonuyla işaretleyeceğim. Aynen aldığınız yerleri düzeltmelisiniz. --.dsm. 11:39, 14 Kasım 2009 (UTC)

şimdi nasıl oldu? bi kontrol eder misin? selamlar Bu imzasız yazı Cocca (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Doğrudan kopyala yapıştır yapmadıysanız ya da bir iki kelime değiştirip aynen almadıysanız olmuştur herhalde. Ancak maddenin Vikipedi standartlarına göre düzenlenmesi gerekmekte. Teşekkürler. --.dsm. 11:49, 14 Kasım 2009 (UTC)

sen uyarı yaptıgından sonra değiştirdim. heralde olmustur? bu arada vikipedi standartlarında nasıl yazılıyor tam bilemedigim icin bu sekılde yazdım? en azından bi başlangıc yapılmış oldu.. yeterli değil ama başlangıc oldu en azından ? di mi? :) selamlar Andy Kaufman 11:53, 14 Kasım 2009 (UTC)

  • Madde yeterli mi değil mi, diğer Vikipedi kullanıcı değerlendirmeli. Çünkü maddeyi ele almadım. Ama umarım yeterlidir. --.dsm. 12:18, 14 Kasım 2009 (UTC)
Tartışma sayfalarına ve/veya diğer kullanıcılara yazdığınız iletilerinizin sonuna dört adet ~ "tilde" adlı işareti eklerseniz, imzanız belirir. Klavyenizdeki (Q/q klavye için) Alt Gr ve Ü harfi tuşlarına birlikte 4 kez basmanız ya da üstteki mavi/gri kutucuklardan 10.suna yani şu işarete tıklamanız yeterli. --.dsm. 11:50, 14 Kasım 2009 (UTC)

Geocaching Türkiye[kaynağı değiştir]

İnternette bakarken Geocaching Türkiye diye bir site gördüm. Adresi http://www.geocachingturkiye.com/ Burası doğal olarak Türkiye sınırları içindeki hedefleri içeriyor. http://www.geocaching.com/ ise Amerika'dakileri. Yazıya bunu koymamanızın bilmediğim bir sebebi yoksa değerlendirir misiniz?

Geocaching'i de az önce sayenizde öğrendim; bu yüzden ayrıca teşekkür ederim. Bir radyo amatörlüğü (amatör telsizcilik) aktivitesi olan "tilki avı" nı çağrıştırdı bana. Onda da belli bir sinyal yollayan bir verici saklanır ve en önce bulan oyunu kazanır.

geocaching.com legal site. tüm dünyayı kapsıyor. sadece amerika'yı değil..!

Dünya üzerinde 900.000 nokta kayıtlı bu sitede. bu nedenle geocaching.com sitesini etiketledim. yani kısacası turkiyede kutu saklarsanız geocaching.com a eklemez iseniz o zaman yurtdısından gelen kisiler sakladıgınız kutuyu bulamaz.. anlatabildim mi? ayrıca tilki avı da enteresanmış. bunu vikipediye yazsanıza.. bizde ogrenmis oluruz sayenizde.. selamlar. Andy Kaufman 13:05, 14 Kasım 2009 (UTC)

Yardım isteği[kaynağı değiştir]

Merhaba Cocca,

Mesaj için teşekkür ederim.

Öncelikle çok başarılı bir kullanıcı olmadığın varsayımını kabul etmediğimi bilmeni isterim. Ayda 10 katkı yapanın da 1000 katkı yapanın da Vikipedi için değeri vardır, elbette daha çok katkıya daha fazla seviniriz ama özgür bilginin çoğalması ve yaygınlaşmasını sevinme kriteri olarak alan bizler, bugüne kadar yaptığınız size az sayıda gelen katkı için de minnettarız.

Diğer kullanıcının toplamda tek değişikliği olduğu için değişiklik ile neyi amaçladığını bilmek pek mümkün değil, ancak ne olursa olsun iyi niyetli olduğunu varsaymak gerekiyor. Bu tür değişiklikler çok farklı nedenlerden dolayı yapılabiliyor. Bazen bahsi geçen oluşumların temsilcisi olunuyor ve reklam yapılmak isteniyor, bazen gerçek anlamda samimi nedenlerle bilgi olarak ekleniyor, şahsen bana çok fazla reklam intibası vermiş değil, zira reklama yönelik çabalarda genel olarak dış bağlantılara ekleme yapılıyor.

VP:MİLLİ uyarınca herhangi bir konunun Türkiye açısından ele alınması sıcak bakılmayan bir durum, zira Türkçe ansiklopedi olduğumuz için Türkiye ansiklopedisi olduğumuz yanılgısı da olabiliyor çoğu zaman, çok büyük bir çoğunluğumuz Türkiye'de yaşasa ya da memleketi orası olsa da, ulusal bir bakış açısından sıyrılmak ansiklopedinin tarafsızlığı için atılabilecek en yararlı adım şüphesiz ki.

Konuya aşina olduğuma söyleyemem, bu nedenle bu bahsi geçen oluşumların konuyla ilgili bilgi almak isteyen bir okuyucu için değerini değerlendiremiyorum. Eğer değer taşımadığına inanıyorsan, cesur ol ve bu eklemeyi geri al istersen. Kullanıcıya da gerekçeni açıklarsan ideal bir şekilde hareket edip olası bir değişiklik savaşını da önlemiş olursun önceden.

Vikipedi fikir birliğiyle işleyen ilerleyen bir makinedir. Umarım daha uzun yollar aldığını hep beraberce görebiliriz.

Sevgiler

Vito Genovese 14:58, 8 Aralık 2009 (UTC)

Sadece Amerika sitelerinin yazılıp başka ülke sitelerinin yazılmaması VP:MİLLİ açısından sorundur. Tarafsız olabilmek için tüm ülkelerdeki benzer oluşumların yazılabilmesi gerekir. Senoleker 15:49, 13 Aralık 2009 (UTC)

selamlar , çok başarılı bir kullanıcı değilim. arada sırada giriyorum ama bir şey merak ettim danışmak istiyorum size. (umarım burası soru sormak için doğru yerdir) geocaching sayfasını hazırlamaya başladım. doğru veya yanlış bir şeyler yazmaya çalıştım. Bir arkadaş daha sonradan vikipediaya ILK duzenlemesi olarak benim hazırlamaya çalıştığım geocaching sayfasına türkiyedeki geocaching sayfa linkleri ekledi?? ve başka bir ekleme yapmadı. sanırım vikipedia'ya da bir ekleme yapmadı. Şimdi ben bundan ister istemez şunu cıkardım, bi nevi turkiyedekisitenin reklamını yaptı? şimdi bu yazdıgı eklemeyi silmek bana ters geldi. ama ne yapmam lazım bilemiyorum? Kime yazmam lazım onu da bilemedim. yardım ederseniz memnun olurum saygılarımla Andy Kaufman 22:09, 7 Aralık 2009 (UTC)

  • Birincisi; Siz başlatmış olabilirsiniz ve bu yüzden belki vandalizme karşı koruyup kollamanız da bir gerekliliktir; ancak bir konuyu sahiplenmeyin, kişisel almayın. Sizin başlattığınız bu maddeye yüzlerce kişinin bir şeyler ekleyip bir şeyler çıkartmasıyla madde kemale erecek, mükemmeleşecektir.
  • Eğer -gerçekten- onun orada olması hata ise, silin. Tekrar konursa tartışma sayfasına onun neden yazılmaması gerektiğini açıklayan bir şey yazın. Belki onu koyan kişi, tartışma sayfasına neden konması gerektiğini yazar ve bu size mantıklı gelebilir.
  • Bana kalırsa, sadece Amerika'daki sitenin yazılması; rakiplerine hayat hakkı tanımayarak onun bir tekel olması sonucunu doğuracaktır. Halbuki bu amaca yönelik birçok sitenin yazılması daha mantıklı olabilir. Yazan kişi TR'de yaşadığından sadece onu biliyor olabilir. Siz de başka siteler de bulup onları da yazabilirsiniz. Nasıl ki Türkiye'deki sitenin yazılması onun reklamı oluyorsa, Amerikadakinin yazılması da, Amerikadaki sitenin reklamıdır. Rakiplerden sadece birinin reklamını yapmak diğerlerini uzak tutmak daha acımasız bir reklam şeklidir diye düşünüyorum.

Senoleker 15:44, 13 Aralık 2009 (UTC)