Kullanıcı mesaj:Ayasi2

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Ayasi2![kaynağı değiştir]

ilk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Yaptığın katkının başka katılımcılarca değiştirilmesini ya da özgürce ve sınırsızca başka yerlere dağıtılmasını istemiyorsan, katkıda bulunmayabilirsin.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Elmacenderesi 23:35, 9 Mart 2007 (UTC)

Hoşgeldiniz[kaynağı değiştir]

Hoş geldiniz, portalımıza bir gönüllü bulmak çok güzel.--Atacameñoileti 23:44, 16 Mart 2007 (UTC)

Bana gönderdiğiniz linkte 16 sayfa var. Bu bilgi hangi sayfasında..Gerçi ispanyolcam çok az ama en azından sayfasını söylerseniz anlamak için gayret gösteririm.--Atacameñoileti 19:36, 18 Mart 2007 (UTC)
Sevgili Ayasi, Blanco evet beyaz demek. Ve verdiğin ilk linkte Beyazları dediğin gibi % 61, mestizo yani melezleri 27, yerlileri 6, diğer 3 ve NS/NR (Anlamını bilmiyorum) % 4 olarak vermiş. Bunları zaten siz de anlamışsınızdır.

İspanyolcam çok az seviyededir ama biraz kendimi zorlayarak anlamaya çalıştığım yazı, özetle mestizoların rakamlarının jenerasyon, eğitim ve erkek ile kadınların beyan farklılıklarından dolayı, değişken sonuçlar verdiği üzerine. Yani genç nesil (%38), yaşlı nesle oranla % 18 kendini daha çok mestizo olarak görürken, yüksek tahsilliler de yine düşük eğitimli olanlara oranla kendilerini daha çok mestizo olarak deklere ediyormuş.(Yüksek tahsil %34- orta eğitim 27 ilk eğitim 22). Yine kadınlar (24) erkeklere oranla daha az (30) kendilerini mestizo olarak deklere ediyorlar. Sanırım bu farklı algılamalar ayrımcılık hislerinden kaynaklanıyor. Ama dediğim gibi bu benim anladığım şekil. Size kesin garanti veremem.

Benim tercümesini yaptığım Almanca wiki'de ise Mestizolar yaklaşık. 50 %, Mapucheler 7 %, Aymara-0,5 % ve Polenezyalı 0,2 % olarak verilirken, Avrupalı ataya sahip beyazlarla mestizoların toplam rakamı %90 verilmiş. Sanırım en sağlıklı oran da Bu %90 olan toplam rakam. İyi çalışmalar dilerim --Atacameñoileti 20:56, 19 Mart 2007 (UTC)

Tengricilik ![kaynağı değiştir]

Bu seçkin madde adayı olan madde de yaptığınız Vandalizm derecesinde ki değişikliği geri aldım. Eğer maddeyi okumuş olsaydınız, 'Göktanrı dini' başlık olarak niye doğru olmadığını anlardınız. Lütfen bu türlü büyük değişiklikler yapmadan önce tartışmaya katılarak fikirlerinizi maddenin üzerinde çalışanlar ile paylaşınız. selamlar --Erdall 16:46, 23 Mart 2007 (UTC) Değiştiren kişi(ben) ilk önce tartışmada derdini anlatması gerekirdi. Ayasi2 21:03, 23 Mart 2007 (UTC)

Evet, gercekten cok emek verip, sadece güvenilir kaynaklara dayandirarak yazdigim bu makalenin adini hic bir tartismaya katilmadan ve sayfanin icerigine de en ufak bir katki yapmadan, gelip sirf kabaca adini degistirmenize sinirlenmis olabilirim. Kusura bakmayin.
Ilk önce "Göktanri dini" ve "Tengricilik" kelimeleri ile Google da arama yapip sonuclarin sayilarini karsilastirmanizi tavsiye ederim. Türklerin eski dini dünyaca Tengrism, Tengriism, Tengrianizm gibi adlarla taniliyor ve orta asyada da adi kazaklarda, kirgizlarda, tatarlarda "Tengircilik" olarak taniliyor. Ayrica Prof. Dr. Saadettin Gömec ve bazi diger Türk bilimcileride artik bu isimi daha dogru buluyor ve kullaniyorlar. Cünkü eski Türkce de kullanilmis olan "kök tengri" Göktanri degil "mavi gök" anlamina geliyor. Eger maddeyi gercekten okumus olsaydiniz bunu anlamis olacaktiniz. Bu kelimelerin anlamlari tarihin hangi döneminde degismis olduklari bilimciler arasinda hala tartisilmaktadir. Yani baslik olarak Göktanri adini kullanirsak bu hata olur ve devam eden tartismalara meydan birakmaz. selamlar --Erdall 22:13, 23 Mart 2007 (UTC)

Lehistan-Litvanya Birliği[kaynağı değiştir]

Valla biraz haklı tarafınız var. Osmanlılar Polonya-Litvanya Birliğini sadece Lehistan adıyla kullanmışlar. Zaten o yüzden Lehistan maddesi Lehistan-Litvanya Birliği maddesine yönlendirilmiş. Ancak bunun sebebi ya Osmanlıların cahilliği, ya da umursamazlıkları. Yani Lehistan'la Litvanya'nın iki devletin ortaklığı olduğu gerçeğini umursamamaları. Lehistan başka dilde kullanılmayan bir kelime olsa o zaman Polonya-Litvanya Osmanlıcada Lehistan'a karşı geliyor derdik. Ancak Lehistan düpedüz Lechia kelimesinin Osmanlıcalaşmış hali. Lechia da bir çok dilde Polonya anlamına geliyor. Hatta Litvanyaca dili de bunların arasında. O yüzden de Lehistan kelimesini sadece Polonya'nın Osmanlıca'daki karşılığı olarak düşünmek zorundayız. Eğer Lehistan 19. yüzyıl başında yok olmamış olmasaydı, büyük ihtimal bugün Polonya'ya Türkçe'de Lehistan diyecektik. Ama Lehistan yokolmuş, Lehistan adı da dillerden düşmüş, II. Dünya Savaşı sonrasında Polonya tekrar bağımsız olunca biz de Lehistan adını unutup o adı benimsemişiz. ---Vikiyazar