Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş/Taşıma önerileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Taşıma önerileri, bir madde, bir şablon veya Vikipedi alan adındaki bir sayfanın adının değiştirilmesini önermek için bir yerdir. Herhangi bir otomatik onaylanmış kullanıcı sayfanın üzerindeki "taşı" sekmesini kullanarak bir sayfanın adını değiştirebilir. Bu sayfanın kullanım amaçlarında biri ise kayıtlı olmayan veya henüz otomatik olarak onaylanmamış kullanıcıların madde taşıma önermesidir.

Bazı durumlarda taşımanın uygunluğu tartışmalı olabilir. Bu gibi durumlarda bir fikir birliğine varmak için bir tartışma gereklidir. Bu tür durumlarda bu sayfanın kullanılması gibi bir zorunluluk yoktur; ancak bu sayfada yapılan öneriler daha geniş bir topluluk kitlesine ulaşabilir. Kayıtlı olmayan veya yeni kayıt olmuş kullanıcılar da bu sayfada bir hizmetliden gerekli ilgiyi görebilir.

Bir sayfanın taşınmasına yönelik öneriler bu sayfada dile getirilmeden her zaman tartışma sayfalarında da yapılabilir. Eğer tartışma götürmeyecek; fakat hizmetlilere ihtiyaç duyulan bir talepte bulunacaksanız lütfen sayfa taşıma talepleri sayfasını kullanınız.

Önerinizi yapmadan önce eğer okumamışsanız Vikipedi:Adlandırma kuralları sayfasını okumanız tavsiye olunur. Genelde öneriler adlandırma kuralları, konu hakkındaki emsaller ve sayfa taşıma prosedürlerine alışkın olan tecrübeli kullanıcılar tarafından değerlendirilir. Önerilerin sona erdirilmesi için standart zaman dilimi bir hafta olsa da sık sık bu süre aşılır. Bu süre içinde bir fikir birliği oluşmazsa tartışmanın uzatılması veya fikir birliğine ulaşılmadığı belirtilerek kapatılması gündeme gelir.

Bir taşıma önerisi yapmak[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncelikle öneriyi yapacağınız sayfanın tartışma sayfasına aşağıdaki kodu ekleyin:

== Taşıma önerisi ==
{{subst:TÖ1}}

Bunun ardından tartışma sayfasında "Vikipedi:Taşıma önerileri/Maddenin adı" şeklinde kırmızı bir bağlantı çıkacaktır. Bu bağlantının üzerine tıklayın ardından çıkan boş sayfaya aşağıdaki kodu gerekli biçimde değiştirerek ekleyin:

{{subst:TÖ2|maddeadı=Maddenin şu andaki adı|yeniad=Madde için önerdiğiniz ad|gerekçe=Gerekçeniz. --~~~~}}

Eğer bağlantı verilen sayfa mevcutsa sayfaya gidin ve adını mümkünse "Vikipedi:Taşıma önerileri/Madde adı/Arşiv 1" olarak değiştirin. Eğer bir otomatik onaylanmış kullanıcı değilseniz bunu bu sınıftaki bir kullanıcıdan talep edebilirsiniz. Değişikliği yaptıktan sonra arşivlere gidip ilgili bağlantılara "/Arşiv 1" ibaresini eklemeyi unutmayın. Bunun ardından yönlendirme sayfasında yukarıda anlatılan değişikliği yapabilirsiniz.

Son olarak bu sayfadaki "mevcut öneriler" bölümünün en üstüne aşağıdaki kodu ekleyin:

{{subst:TÖ3|maddeadı=Maddenin şu andaki adı}}

Maddenin en başına {{Taşıma duyurusu}} şablonunu eklemek de dikkat çekmenin bir yoludur.

Tartışmaları kapamak[değiştir | kaynağı değiştir]

Hizmetli olsun veya olmasın herhangi bir kullanıcı tartışmada kesin bir fikir birliği oluştuğu veya öneri yapanın öneriyi kimse yorum yapmadan veya destekleyen olmadan geri çektiği durumlar dışında katıldıkları bir tartışmayı kapamamalıdır.

Hizmetli olmayan tecrübeli kullanıcılar da bazı önerileri kapayabilir. Bunlar aşağıdaki kriterlere uymalıdır:

  • Bir hafta ardından tam olarak veya büyük oranda fikir birliğine varılmış tartışmalar
  • Katılımcılar arasında uzun süren karşılıklı bir tartışmanın olmadığı tartışmalar
  • Geçmiş birleştirmenin gerekli olmadığı durumlar
  • Taşınması gereken pek çok alt sayfanın bulunmadığı durumlar (hizmetliler bir defada yüz kadar alt sayfa taşıyabilir)

Bir önerinin kapatılması için herhangi bir kullanıcının katılımı zorunlu değildir. Adlandırma kurallarına uygun öneriler kaç kullanıcıdan destek aldıklarına bakılmadan olumlu kapatılabilir. Tartışmada görüş belirten kullanıcıların Vikipedi topluluğun aslında çok küçük bir kesimini temsil edebilecekleri unutulmamalıdır.

Eğer karşı argümanlar sunulmuşsa taşıma önerileri Vikipedi'deki herhangi bir tartışma gibi değerlendirilmeli ve eğer politika ve yönergelerin açık bir ihlali ile toplulukta bir fikir birliği mevcut değil ise sayfanın adı olduğu gibi kalmalıdır. Silinmeye aday sayfaların aksine taşıma önerileri (oy şablonları kullanılabilmesine rağmen) bir oylama değildir ve çoğunluk veya azınlıktan geldiği dikkate alınmadan argümanlar dikkate alınır.

Mevcut öneriler[değiştir | kaynağı değiştir]