Kullanıcı:Kutay/Paranoid Android

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Paranoid Android"
OK Computer albümünden Radiohead single
Tarz
Süre6:27
Şirket
YazarRadiohead
Yapımcı

"Paranoid Android", İngiliz alternatif rock grubu Radiohead'in 26 Mayıs 1997'de üçüncü stüdyo albümleri OK Computer'ın (1997) çıkış single'ı olarak piyasaya sürdüğü bir şarkı. Sözleri, Los Angeles'ta bir barda yaşadığı tatsız bir deneyimin ardından şarkıcı Thom Yorke tarafından yazıldı. Şarkı altı dakikadır ve dört bölümden oluşur. Adını, bilim kurgu dizisi Otostopçunun Galaksi Rehberindeki Paranoid Android Marvin'den almıştır.

"Paranoid Android", Birleşik Krallık'ta bugüne kadarki en yüksek sıralamadaki konumu olan UK Singles Chart'ta üç numaraya oturdu ve müzik eleştirmenlerinden beğeni topladı ve çoğu bunu The Beatles'ın "Happiness Is A Warm Gun" ve Queen'den " Bohemian Rhapsody" şarkılarıyla karşılaştırdı. ve Parça, NME'nin ve Rolling Stone'un Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı listeleri de dahil olmak üzere tüm zamanların en iyi şarkılarının listelerinde düzenli olarak yer aldı. Magnus Carlsson tarafından yönetilen animasyon tarzdaki müzik videosu, MTV'de yayınlandı, ancak kanal ABD'de çıplaklık içeren bölümleri sansürledi. 1998 Brit Ödülleri'nde şarkı, En İyi İngiliz Single'ına aday gösterildi.


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

[[Kategori:Parlophone singleları]] [[Kategori:Radiohead şarkıları]] [[Kategori:1997 şarkıları]] [[Kategori:1997 single'ları]]