Kullanıcı:HectorTroi/Jack Tramiel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jack Tramiel
Tramiel in 2007
DoğumIdek Trzmiel
13 Aralık 1928(1928-12-13)
Łódź, İkinci Polonya Cumhuriyeti
Ölüm8 Nisan 2012 (83 yaşında)[1]
Stanford Hospital, Stanford, Kaliforniya, United States[2]
Tanınma nedeni
Evlilik
Helen (e. 1947)
Çocuk(lar)3

Jak Tramiel ( doğum adıyla Idek Trzmiel; 13 Aralık 1928 - 8 Nisan 2012), Commodore International'ı kurmasıyla tanınan Polonya kökenli Amerikalı bir işadamı ve Holokost'tan sağ kurtulan kişilerden biriydi. [3] Şirketin başındayken üretilen Commodore 64, bilgisayar tarihinin en önemli ürünlerinden biridir. Tramiel kendi kurduğu şirketten kovulduktan sonra en büyük rakiplerinden olaan Atari Inc.'in kalıntılarını ana şirketinden satın aldıktan sonra Atari Corporation'ı kurdu.

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Abram Josef Trzmiel ve Rifka Bentkowska'nın oğlu olarak Yahudi bir ailede Idek Trzmiel[4][5] ismiyle doğmuştur.

1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgalinden sonra, ailesi Alman işgal güçleri tarafından bir hazır giyim fabrikasında çalışmak üzere Łódź'daki Yahudi gettosuna nakledildi. Gettolar tasfiye edildiğinde ailesi Auschwitz toplama kampına gönderildi. Josef Mengele tarafından muayene edildi ve işgücü olarak seçildi, ardından annesi Auschwitz'de kalırken [6] kendisi ve babası Hannover yakınlarındaki Ahlem çalışma kampına gönderildi. Diğer birçok mahkum gibi, babasının da çalışma kampında tifüsten öldüğü bildirildi; ancak Tramiel, benzin enjeksiyonu sonucu öldürüldüğüne inanıyordu. Tramiel, Nisan 1945'te ABD Ordusu'nun 84. Piyade Tümeni tarafından çalışma kampından kurtarıldı.

10 Kasım 1947'de [7] Tramiel Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Kısa süre sonra, daktilolar da dahil olmak üzere ofis ekipmanlarını nasıl tamir edeceğini öğrendiği ABD Ordusuna katıldı. [6]

Commodore[değiştir | kaynağı değiştir]

Daktilolar ve hesap makineleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1953'te bir taksi şoförü olarak çalışırken, Tramiel, ofis makinelerini onarmak için Bronx'ta bir dükkan satın aldı ve [8], şirket için ABD Ordusundan 25.000 dolarlık bir kredi aldı. [9] Bu şirkete Commodore Taşınabilir Daktilo adını verdi. Tramiel, şirketi için askeri tarzda bir isim istiyordu, ancak Amiral ve General gibi isimler çoktan alınmıştı, bu yüzden Commodore ismine karar verdi. [10]

1956'da Tramiel, Çekoslovak daktilo üreticisi Zbrojovka Brno NP ile daktilolarını Kuzey Amerika'da satmak için bir anlaşma imzaladı. Fakat, Çekoslovakya Varşova Paktı'nın bir parçası olduğu için, doğrudan ABD'ye ithal edilmeleri yasaktı, bu nedenle Tramiel, Zbrojovka'nın Consul daktilolarından parçalar kullandı ve Toronto, Kanada'da Commodore Business Machines'ı kurdu. [8] Zbrojovka kendi donanımını geliştirmeye başladıktan sonra Commodore, 1962'de Rheinmetall-Borsig AG ile bir anlaşma imzaladı ve eski Rheinmetall-Borsig daktilolarının parçalarından yapılmış Commodore taşınabilir daktiloları satmaya başladı. [11] 1962'de Commodore halka açıldı, ancak Japon daktiloların ABD pazarına girmesi Çekoslovak daktiloların satışını kârsız hale getirdi. Finansman arayan şirket, hisselerinin %17'sini Kanadalı işadamı Irving Gould'a sattı, 400.000 $ ve parayı, daha önce bir süre kârlı olan [12] toplama makinesi işinde şirketi yeniden başlatmak için kullandı. Japonlar da o alana girdi. Aynı kaynaktan iki kez sersemletilen Gould, Tramiel'in neden Kuzey Amerikalıları kendi yerel pazarlarında geride bırakabildiklerini öğrenmek için Japonya'ya gitmesini önerdi. Bu gezi sırasında Tramiel ilk dijital hesap makinelerini gördü ve mekanik hesaplama makinesinin çıkmaz bir yol olduğuna karar verdi. [13]

Commodore, Bowmar'ın LED ekranını ve Texas Instruments'ın (TI) entegre devresini birleştiren ilk hesap makinelerini piyasaya sürdüğünde, hazır bir pazar buldu. Ancak, pazarın büyüklüğünü yavaş yavaş fark ettikten sonra, Texas Instruments Commodore'u ortadan kaldırmaya karar verdi ve kendi hesap makinelerini, Commodore'un çok altında bir fiyattan piyasaya sürdü. Gould bir kez daha şirketi kurtardı ve 3 milyon dolar daha nakit sağladı. Commodore'un bir IC tasarım ve yarı iletken üreticisi olan MOS Technology, Inc.'i satın almasına izin verdi, bu da Commodore'a hesap makinesi IC'leri tedarik eden bir şirketti. [13] Baş tasarımcısı Chuck Peddle, Tramiel'e hesap makinelerinin çıkmaz sokak olduğunu ve bilgisayarların geleceğin olduğunu söylediğinde, Tramiel ona bu noktayı kanıtlamak için bir tane yapmasını söyledi.

Ev bilgisayarları[değiştir | kaynağı değiştir]

Peddle, şirketinin MOS Technology 6502 işlemcisine dayanan Commodore PET ile yanıt verdi. İlk kez 1977'de Chicago Tüketici Elektroniği Fuarı'nda özel olarak gösterildi ve kısa süre sonra şirket bilgisayarı satmak isteyen bayilerden günde 50 çağrı alıyordu. [13] PET, özellikle hepsi bir arada tasarımının büyük bir avantaj olduğu eğitim alanında bir başarı haline geldi. PET ile elde ettikleri başarıların çoğu, bir bayi ağı aracılığıyla onlara satış yapmak yerine doğrudan büyük müşterilere satış yapma kararından geldi. İlk PET bilgisayarlar esas olarak Avrupa'da satıldı ve burada Commodore, dijital el tipi hesap makinelerinin ilk dalgasını da tanıttı.

Fiyatlar düştükçe ve piyasa olgunlaştıkça, tek renkli (siyah ekranda yeşil metin) PET, renkli grafikler sunan ve bir televizyona bağlanabilen Apple II ve Atari 800 gibi makinelere kıyasla pazarda bir dezavantajdaydı. ucuz ekran. Commodore, VIC-20 ve ardından tüm zamanların en çok satan ev bilgisayarı haline gelen Commodore 64 ile yanıt verdi. [14] Commodore VIC-20, bir milyon birim satan ilk bilgisayardı. Commodore 64 birkaç milyon adet sattı. Bu süre zarfında Tramiel, "Sınıflar için değil, kitleler için bilgisayar yapmalıyız" cümlesini icat etti. [15] Bir endüstri yöneticisi, şirketin yüz milyonlarca dolar kaybetmesinin ardından 1983 yılında TI-99 / 4A ev bilgisayarının durdurulmasını Tramiel'e atfederek "TI Jack tarafından emildi" dedi. [16]

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Computer Legend and Gaming Pioneer Jack Tramiel Dies at Age 83, 2012/04/09, By Dave Thier, Forbes
  2. ^ "Commodore founder Jack Tramiel dead at 83 from Computerworld
  3. ^ "Woz, meet Jack Tramiel". CNET Networks, Inc. Erişim tarihi: September 28, 2008. 
  4. ^ "Jack Tramiel: Birth Details". Jack and the Machine: An Interactive Documentary. April 26, 2016. Erişim tarihi: June 13, 2016. 
  5. ^ "Poland 2004 Page 6". tramiel.org. 
  6. ^ a b "Jack Tramiel". The Daily Telegraph. London. April 15, 2012. 
  7. ^ "Jack Tramiel: American Immigration". Jack and the Machine: An Interactive Documentary. June 13, 2016. Erişim tarihi: June 13, 2016. 
  8. ^ a b "Chronological History of Commodore Computer". Up & Running Technologies Incorporated. Erişim tarihi: September 28, 2008. 
  9. ^ "You Don't Know Jack!". Running. Erişim tarihi: September 28, 2008. 
  10. ^ Del Conte (March 29, 1994). "As Commodore 64 Turns 25, Founders Reminisce". PC Magazine. Erişim tarihi: December 14, 2007. 
  11. ^ "oz.Typewriter: Rheinmetall Portable Typewriters". oz.Typewriter. May 3, 2013. Erişim tarihi: May 11, 2016. 
  12. ^ In 1962, he bought Feiler, a German company producing adding machines (see Early history of Jack Tramiels-Commodore)
  13. ^ a b c "Early Commodore History!". Running. March 23, 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: March 15, 2010. 
  14. ^ "Commodore 64 at 30: computing for the masses", The Telegraph
  15. ^ "Gamer Decades: The 1980s", IGN
  16. ^ Ahl, David H. (March 1984). "Texas Instruments". Creative Computing. ss. 30-32. Erişim tarihi: February 6, 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

[[Kategori:Amerikalı şirket kurucuları]] [[Kategori:Polonya Yahudisi asıllı Amerikalılar]] [[Kategori:Yahudi asıllı Polonyalılar]] [[Kategori:Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Polonyalı göçmenler]] [[Kategori:Atari kişileri]] [[Kategori:2012 yılında ölenler]] [[Kategori:1928 doğumlular]]