Kullanıcı:Görkem Yavuz/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Acis ve Galatea; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir heykel grubudur. Yunan ve Roma mitolojilerinde birbirlerine olan aşkıyla bilinen Acis ile Galatea'nın hikayesinden esinlenerek tasarlanan heykeller, Fransız heykeltıraş Mathurin Moreau tarafından yapılmıştır. Heykeller günümüzdeGençlik Parkı'nın içerisindeki bir idari ofisin önünde bulunurlar.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kesin yapım tarihleri bilinmemekle birlikte; Acis ve Galatea heykellerinin 1920'li yıllarda, Su Perileri heykeli ile aynı dönemde Türkiye'ye getirildiği düşünülmektedir. İlk olarak 1931'de, Cumhuriyet'in erken yıllarında Ankara'da bulunarak kentin imar çalışmalarına katkı sağlamış olan Alman mimar Ernst Arnold Egli'nin tavsiyesiyle Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Karadeniz Havuzu'nun kenarına yerleştirilen heykeller; Gençlik Parkı'nın inşası tamamlandıktan sonra, 1950'li yıllarda buraya getirilmiştir. Başlangıçta parkın içindeki havuzun kıyısına konumlandırılmış, sonrasındaysa bugünkü yerlerine taşınmışlardır.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gökpınar, Cemre (Ocak 2021). "Ankara'nın Sicilyalı İki Aşığı: Acis ve Galatea". Başkent Kültür Sanat, 2. Ankara Büyükşehir Belediyesi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023.