Kullanıcı:Ehsan Soroş/deneme tahtası

Koordinatlar: 48°31′K 12°09′D / 48.517°K 12.150°D / 48.517; 12.150
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Abdul Ali Mazari ( Şablon:Lang-prs ‎ (1946 - 13 Mart 1995) [1] etnik bir Hazara milisi ve Sovyet-Afgan Savaşı sırasında ve sonrasında Hizb-e Wahdat partisinin siyasi lideriydi.[2][3] Mazari, Afganistan'daki iç bölünmelerin çözümünün, her etnik grubun belirli anayasal haklara sahip olduğu ve topraklarını ve insanlarını yönetebildiği federal bir yönetim sisteminde olduğuna inanıyordu.[4] 1995 yılında Taliban tarafından öldürüldü ve ölümünden sonra 2016 yılında Ashraf Ghani hükümeti tarafından 'Ulusal Birlik Şehidi' unvanı verildi.[5][6] Afganistan'daki tüm etnik grupların, özellikle de Afganistan'da hâlâ zulüm gören Hazaraların eşit temsilini destekledi.[7][8][9]

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdul Ali Mazari, kuzeydeki Mazar-ı-Sharif şehrinin güneyinde, Belh eyaletinin Çarkent ilçesinde doğdu. Bu, "Mazari" soyadını açıklıyor. İlk eğitimine köyündeki yerel okulda teoloji alanında başladı, ardından Mazar-ı-Sharif'e ve daha sonra İran'da Kum'a ve Irak'ta Necef'e gitti.

Siyasi hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Afganistan'ın Sovyet Kızıl Ordusu tarafından işgali sırasında, Abdul Ali Mazari doğum yerine döndü ve Sovyet karşıtı direniş hareketinde önemli bir yer kazandı. Direnişin ilk yıllarında, küçük kardeşi Muhammed Sultan'ı Sovyet destekli güçlere karşı verdiği bir savaşta kaybetti. Kısa süre sonra direnişte kız kardeşini ve ailesinin diğer üyelerini kaybetti. Amcası Mohammad Ja'afar ve oğlu Mohammad Afzal, Sovyet destekli Afganistan Demokratik Cumhuriyeti tarafından hapsedildi ve öldürüldü. Babası Hacı hudadad ve kardeşi Hacı Muhammed Nabi de savaşta öldürüldü.

Abdul Ali Mazari ( Şablon:Lang-prs ‎ (1946 - 13 Mart 1995) [1] etnik bir Hazara milisi ve Sovyet-Afgan Savaşı sırasında ve sonrasında Hizb-e Wahdat partisinin siyasi lideriydi.[2][3] Mazari, Afganistan'daki iç bölünmelerin çözümünün, her etnik grubun belirli anayasal haklara sahip olduğu ve topraklarını ve insanlarını yönetebildiği federal bir yönetim sisteminde olduğuna inanıyordu.[4] 1995 yılında Taliban tarafından öldürüldü ve ölümünden sonra 2016 yılında Aşraf Gani hükümeti tarafından 'Ulusal Birlik Şehidi' unvanı verildi.[5][6] Afganistan'daki tüm etnik grupların, özellikle de Afganistan'da hâlâ zulüm gören Hazaraların eşit temsilini destekledi.[7][8][9]

Hezbe Vahdat[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdul Ali Mazari, Hezbe Wahdat'ın ("Birlik Partisi") kurucu üyelerinden ve ilk lideriydi. Bamiyan'da yapılan birinci parti kongresinde Merkez Komite başkanlığına, ikinci kongrede ise Genel Sekreterliğe seçildi. Mazari'nin girişimi, ülkenin en önemli askeri güçlerinin isyancılarla birleştiği, bir darbeye ve sonunda Kabil'deki Komünist rejimin düşmesine yol açan Jonbesh-e Shamal'ın veya (Kuzey Hareketi) yaratılmasına yol açtı.

İç savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Kabil'in düşüşünden sonra[kaynak belirtilmeli] [ kaynak belirtilmeli ], Afgan siyasi partileri bir barış ve güç paylaşımı anlaşması olan Peşaver Anlaşmaları üzerinde anlaştılar . Peşaver Anlaşmaları , Afganistan İslam Devleti'ni yarattı ve genel seçimlerin takip edeceği bir geçiş dönemi için geçici bir hükümet atadı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre:

Hezbe Wahdat başlangıçta İslam Devleti'nde yer aldı ve hükümette bazı görevlerde bulundu. Ancak kısa süre sonra Mazari'li Hazara Hezbe Wahdat ile Suudi Arabistan tarafından desteklenen savaş ağası Abdul Resul Sayyaf'ın Peştun İttihad-ı İslami'si arasında çatışma çıktı.[10][11][12] İslam Devleti'nin savunma bakanı Ahmed Şah Mesud, gruplar arasında arabuluculuk yapmaya çalıştı ve bir miktar başarı elde etti, ancak ateşkes yalnızca geçici kaldı. Haziran 1992'de Hizbe Wahdat ve İttihad-ı İslami birbirlerine karşı şiddetli sokak çatışmalarına girdiler. Suudi Arabistan'ın desteğiyle [11] Sayyaf'ın güçleri Kabil'in batı banliyölerine defalarca saldırı düzenleyerek ağır sivil kayıplarına neden oldu. Aynı şekilde Mazari'nin güçleri de batıdaki sivil hedeflere saldırmakla suçlandı.[13] Mazari, Peştun sivilleri esir aldığını kabul etti, ancak önce Hazaras'ı Sayyaf'ın güçlerinin aldığını söyleyerek eylemi savundu.[14] Mazari'nin grubu, Ocak 1993'ten itibaren Hikmetyar'ın grubuyla işbirliği yapmaya başladı [15]

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Mart 1995'te Taliban, Chahar Asiab'da Mazari ve İslami Wahdat Merkez Partisi Abuzar Ghaznawi, Ekhlaasi, Eid Mohammad Ibrahimi Behsudi, Ghassemi, Jan Mohammad, Sayed Ali Alavi, Bahodari ve Jan Ali'den bir heyet ile kişisel bir görüşme talep etti., Kabil yakınlarında.[16] Grup vardıklarında kaçırıldı ve işkence gördü. Ertesi gün Mazari idam edildi ve cesedi Gazne'nin bir semtinde bulundu. Taliban, Mazari'nin Kandahar'a uçakla götürülürken Taliban muhafızlarına saldırdığına dair bir açıklama yaptı. Daha sonra onun ve arkadaşlarının cenazesi, parçalanmış ve işkence izleri gösteren Hizb-i Wahdat'a teslim edildi.

Mazari'nin cesedi, kırk gün boyunca müritleri tarafından yoğun kar yağışı altında Gazni'den kuzeydeki Mazar-ı-Sharif'e (o sırada müttefiki Abdul Rashid Dostum'un kontrolü altındaydı) tüm Hazara topraklarında yaya olarak taşındı. Mezar-ı Şerif'teki cenazesine yüz binlerce kişi katıldı. Mazari, 2016 yılında Cumhurbaşkanı Ashraf Ghani tarafından resmi olarak Afganistan'ın Ulusal Birliği Şehidi ilan edildi [5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ehsan Soroş/deneme tahtası
Nüfus
 (Hata: Geçersiz zaman)
 • ToplamŞablon:Population Germany

Aşağı Bavyera ( Şablon:Lang-de : Niederbayern

, Bavyera Dili : Niedabayern ), Almanya'nın Bavyera eyaletinin doğusunda bulunan yedi idari bölgesinden biridir.

Aşağı Bavyera ( Şablon:Lang-de : Niederbayern

, Bavyera Dili : Niedabayern ), Almanya'nın Bavyera eyaletinin doğusunda bulunan yedi idari bölgesinden biridir.

Hazara halkı, Afganistan'ın toplam nüfusunun %20-25'ini oluşturan 8-12 milyon nüfusuyla Afganistan'daki en büyük ikinci veya üçüncü etnik grubu oluşturuyor (Bazıları, esas olarak Hazaristan bölgesinde yaşadıkları yerde gerçek nüfusun %30'a ulaşabileceğini öne sürüyor),[18] yanı sıra Pakistan'ın bazı bölgeleri, özellikle Belucistan ve İran . Hazaralar, Hazara ve daha geniş Afgan diasporasının bir parçası olarak, bu iç içe geçmiş iki diaspora grubunun bir parçası olarak son birkaç on yılda İran, Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya göç ettiler.[19]

  1. ^ a b "Biography of Abdul Ali Mazari". 2 Nisan 2018. 
  2. ^ a b "Afghanistan Online: Biography (Abdul Ali Mazari)". Afghan-web.com. 13 Mart 1995. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "afghan-web1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ a b "Afghanistan rocked by northern bombing". Asia Times Online. 22 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2008.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ATO" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ a b Mazari, Abdul Ali (1995 (1374 AH)) Iḥyā-yi huvyyat: majmū‘ah-’i sukhanrānīha-yi shahīd-i mazlūm ... Ustād ‘Abd ‘Ali Mazāri (rah) (Resurrecting Identity: The collected speeches of Abdul Ali Mazari) Cultural Centre of Writers of Afghanistan, Sirāj, Qum, Iran, OCLC 37243327
  5. ^ a b c "Mazari Conferred Title Of 'Martyr Of National Unity'". www.bakhtarnews.com.af.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "bakhtar" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  6. ^ a b "Taliban face stiff resistance in several provinces; violence breaks out in Pashtun-dominated Jalalabad". The Week (İngilizce). Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 
  7. ^ a b "The Hazaras – Afghanistan's oppressed minority". Morning Star. 22 Ağustos 2019. 
  8. ^ a b Zucchino (27 Mart 2019). "They Are Thriving After Years of Persecution but Fear a Taliban Deal". The New York Times. 
  9. ^ a b "'It's inhumane': Hazara react after 63 killed in targeted ISIS attack". Public Radio International.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "auto" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  10. ^ "Blood-Stained Hands, Past Atrocities in Kabul and Afghanistan's Legacy of Impunity". Human Rights Watch. 6 Temmuz 2005. "Blood-Stained Hands, Past Atrocities in Kabul and Afghanistan's Legacy of Impunity". Human Rights Watch. 6 July 2005.
  11. ^ a b Modern Afghanistan: A History of Struggle and Survival. 1st. London New York: I.B. Tauris & Co. 2006. s. 352. ISBN 1-85043-437-9. Amin Saikal (2006). Modern Afghanistan: A History of Struggle and Survival (1st ed.). London New York: I.B. Tauris & Co. p. 352. ISBN 1-85043-437-9.
  12. ^ Gutman, Roy (2008): How We Missed the Story: Osama Bin Laden, the Taliban and the Hijacking of Afghanistan, Endowment of the United States Institute of Peace, 1st ed., Washington DC.
  13. ^ "Afghanistan: Blood-Stained Hands: III. The Battle for Kabul: April 1992-March 1993". www.hrw.org. "Afghanistan: Blood-Stained Hands: III. The Battle for Kabul: April 1992-March 1993". www.hrw.org.
  14. ^ "Afghanistan: Blood-Stained Hands: III. The Battle for Kabul: April 1992-March 1993". www.hrw.org. "Afghanistan: Blood-Stained Hands: III. The Battle for Kabul: April 1992-March 1993". www.hrw.org.
  15. ^ "Afghanistan: Blood-Stained Hands: III. The Battle for Kabul: April 1992-March 1993". www.hrw.org. "Afghanistan: Blood-Stained Hands: III. The Battle for Kabul: April 1992-March 1993". www.hrw.org.
  16. ^ "Father of Hazara Nation - Abdul Ali Mazari". www.hazara.net. Erişim tarihi: 11 Haziran 2019. "Father of Hazara Nation - Abdul Ali Mazari". www.hazara.net. Retrieved 2019-06-11.
  17. ^ Şablon:Population Germany
  18. ^ "Afghanistan". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2012. "Afghanistan". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Retrieved August 7, 2012.
  19. ^ Hazaras. (2015, June 19). Retrieved from https://minorityrights.org/minorities/hazaras/ Hazara people