Portal:İslam/Giriş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İslam, İslamiyet ya da Müslümanlık, (Arapça: Bu ses hakkındaالإِسْلاَم  / el- islām), tek tanrılı semavi bir din olup, dünyanın en yaygın iki dininden biridir. İslam, peygamberi Muhammed aracılığıyla 7. yüzyılda yayılmaya başlamıştır. İslam dinine mensup kişilere (İslam'a) iman etmiş anlamında Mü'min veya (Allah'a) teslimiyet gösteren anlamında Müslüman denir. Zaman zaman gayrimüslim kaynaklarda tercih edilen Muhammedçilik ve Muhammedçi tanımlamaları, Müslümanlarca kullanılmaz. Müslümanlar, İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ı oluşturan surelerin Cebrail adındaki melek aracılığıyla sözlü olarak Muhammed'e vahyolunduğuna inanır.

Müslümanlığın en büyük iki mezhebi, sıklıkla siyasal mezhepler olarak tanımlanan Sünnilik ve Şiilik'tir. Bunların dışında hukuk, itikat gibi çeşitli kategorilerde birçok mezhebi içinde barındırır. İslam dininin temelinde, tüm büyük mezheplerinin kabul ettiği, tevhit ilkesi yatar ki bu kavram Allah'ın varlığına ve tekliğine inanmak anlamına gelir.

İslam peygamberi Muhammed, İslam dinini yaymasının yanı sıra bir İslam Devleti de kurmuş, daha sonra bu İslam Devleti farklı hanedanlarca uzun süreler boyunca yönetilmiştir. Bu devletlerin yöneticileri halife unvanını taşımışlardır. Farklı bölgelerdeki halklar İslam'ı benimsemeye başlayınca, farklı ve yeni Müslüman devletler de oluşmuştur.

Daha fazla bilgi...

Not: Resimler Portal:İslam/Giriş/Resim sayfasında bulunmaktadır.