İçeriğe atla

Kuşköy, Çanakçı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.08, 17 Şubat 2018 tarihinde BSRF (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 19539201 numaralı sürüm (iç bağlantı düzeltme)
Kuşköy
Harita
Giresun
Giresun
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGiresun
İlçeÇanakçı
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam669
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0454
Posta kodu28810
Resmî site
[1]

Kuşköy, Giresun ilinin Çanakçı ilçesine bağlı bir köydür. Halkın kullandığı ıslık yoluyla iletişim yöntemi kuş dili, 2017'de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girdi.

Tarihçe

Kuşköy, 1431 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. 1916 yılında ise Rus işgaline uğramış ve 2 yıl işgal altında kalmıştır. 13 Şubat 1918 tarihinde ise işgalden kurtulmuştur. 29 Ağustos 1991 tarihinde Çanakçı'nın ilçe olmasından dolayı ilçeye bağlı köy hâline gelmiştir. Hâlen Çanakçı ilçesine bağlıdır. Kuşköy, adını bölgede yüzyıllardan beri yaygın olarak kullanılan ıslık yoluyla iletişim yöntemi kuş dilinden almıştır. Bu yöntem, Rus işgalini haber vermek amacıyla da kullanılmıştır. Ayrıca bölgenin coğrafi koşullarından dolayı gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir.

Kültür

Köyün yemekleri hamsi, bulamaç, kaynatma, çalpama, fasulye turşusu ve mısır ekmeğidir. Köy halkının kullandığı ıslık yoluyla iletişim yöntemi kuş dili, 2017'de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girdi.[1]

Coğrafya

Kuşköy, Giresun il merkezine 85 km, Çanakçı ilçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Köyün Yılan gölü, köçek'li mahallesi, sivri kaya, kise köyü ve Gürebükü mahallesi olmak üzere 5 tane mahallesi vardır. En uzak mahallesi Yılan gölü mahallesi olup köyün merkezi dere yatağına kurulmuştur. Tepesinde ise Şahan kayası(Şahin kayası)bulunmaktadır. Köyün güneyinde Deregözü (halk dilinde Kelete köyü,) kuzeyinde karabörk belde belediyesi, doğusunda Sis dağı ve yine güneyinde boydan boya karabörk sınırları içerisinde yer alan Kızıl Avu yaylası ile çevrelenmiştir.Kuş Köyü kuş bakışı havadan izlediğimizde ise iki dağın arasında kuytu bir yerde kurulmuş olduğu gözükmektedir.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün deniz seviyesinden tahmini yüksekliği 168 metredir. Yazları genelde ılık ve nemli geçer. Kışın ise bazı yılla yarım metreye yakın kar yakar. Köyün tepesindeki Gelin kayasından kar pek nadir kalkar. Köyün yanında kuş köyü deresi geçer ve sularını Görele’den denize ulaştırır. Kaynağını sis dağından alır. Denize ulaşırken çanakçıdan geçtiği için çanakçı deresi olarak bilinir. Köy denizden 27 km uzaklıktadır ama pek denize gidilmez. Hemen yanındaki tatlı suda yani Kuş köyü deresinde yüzülür. Daha çok yüzme yeri olarak Karagöl, Uzun göl ve ismetin evinin önü tercih edilir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 669
1997 656

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça

  1. ^ "Kuş dili UNESCO listesine girdi". NTV. 7 Aralık 2017. Erişim tarihi: 9 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar

Şablon:Portal