Kronborg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kronborg Kalesi
UNESCO Dünya Mirası
Konum Danimarka
KriterKültürel: iv
Referans696
Tescil2000 (24. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Kronborg

Kronborg, Danimarka'nın Helsingör şehrinde bulunan bir tahkimat ve kaledir. William Shakespeare'in Hamlet oyununda Elsinore olarak ölümsüzleştirilen Kronborg, Kuzey Avrupa'daki en önemli Rönesans kalelerinden biridir ve 2000 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.[1]

Kale, Sjælland adasının en kuzeydoğu ucunda, Øresund'un en dar noktasında, şimdiki Danimarka ile kalenin inşa edildiği dönemde Danimarka'ya bağlı olan şimdiki İsveç eyaletleri arasında yer almaktadır. Baltık Denizi'nin birkaç çıkışından birine hakim olan konumdan dolayı stratejik önemi vardır.

Kalenin hikâyesi, 1420'lerde Kral VII. Eric tarafından inşa edilen Krogen adlı bir kaleye dayanmaktadır. Øresund'un karşı kıyısındaki Helsingborg'da bulunan Kärnan kalesi ile birlikte Baltık Denizi'ne giriş yolunu kontrol ediyordu. Kral II. Frederik, 1574'ten 1585'e kadar ortaçağdan kalma kaleyi kökten değiştirerek muhteşem bir Rönesans kalesine dönüştürmüştür. Başlıca mimarlar Flaman Hans Hendrik van Paesschen ve Anthonis van Obbergen iken, heykeltıraşlık çalışmaları Gert van Groningen tarafından koordine edilmiştir.

1629 yılında çıkan bir yangın kalenin büyük bir kısmını tahrip etmiş, ancak Kral IV. Christian daha sonra kaleyi yeniden inşa ettirmiştir. Kalenin duvarları içinde bir de kilise bulunmaktadır. Kronborg 1658 yılında İsveçliler tarafından kuşatılarak ele geçirilmiş ve değerli sanat hazinelerinin birçoğu savaş ganimeti olarak alınmıştır. 1785 yılında kale kraliyet ikametgahı olmaktan çıkmış ve ordu için kışlaya dönüştürülmüştür. Ordu 1923 yılında kaleyi terk etmiş ve kapsamlı bir tadilattan sonra kale halka açılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Kronborg Castle". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 8 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023.