Kremlin yıldızları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yıldızın temsili çizimi

Kremlin yıldızları (Rusça: Кремлёвские звёзды, Kremlyovskiye zvyozdyy), 1930'larda Moskova Kremlini'nin beş kulesine yerleştirilen ve Çarlık Rusya'sını simgeleyen yaldızlı kartalların yerini alan beşgen ışıldayan yakut yıldızlardır.1935 yılında takılan ilk yıldızların yerine 1937 yılında, Ekim Devrimi'nin 20. yıldönümü dolayısıyla günümüzdeki yakut camdan yapılmış yıldızlar yerleştirilmiştir.[1] Yıldızların tasarımı Fyodor Fedorovsky tarafından yaptırılmıştır. Yıldızların her biri yaklaşık olarak 3,5 metre büyüklüğünde ve 1,5 ton ağırlığındadır.[2]

Çift başlı kartallar hem eski İmparatorluk hem de günümüz Rusya'sının devlet sembolleriydi ve 17. yüzyılın başından beri dört Kremlin kulesinin tepelerinde bulunuyorlardı. Yaklaşık her yüzyılda bir, devlet ambleminin görüntüsündeki değişiklikle birlikte, kulelerdeki yaldızlı kartallar da değiştirildi.

II. Dünya Savaşı sırasında 1940'tan 1945'e kadar yıldızların ışıkları kapatıldı.Hatta yıldızlar koruyucu örtülerle kapatıldı, ancak Josef Stalin'in emriyle 1941'deki askeri geçit töreni sırasında açıldı. Korumaya rağmen bazı yıldızların üzerindeki camlar nazi bombardımanı sırasında hasar gördü.

1946 yılının başlarında restore edilen yıldızlar yeniden ışıklandırıldı. Otuz yıl sonra, Mayıs-Kasım 1974 tarihleri arasında, Kızıl Meydan'ın ve Kremlin'in tarihi ve mimari anıtlarının restorasyonu ve yeniden inşası için yıldızların ilk büyük revizyonunu da içeren kapsamlı bir restorasyon gerçekleştirildi. İşçiler cam ve ampulleri değiştirmenin yanı sıra yıldızların bazı mekanizmalarını da onardılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Red Stars Over Moscow". RadioFreeEurope/RadioLiberty (İngilizce). 25 Ekim 2018. 26 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2023. 
  2. ^ "Red Light of the Kremlin Star Against a Twilight Sky - ArtLook Photography". www.moscow-driver.com. 26 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2023.