1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni, 7 Kasım 1941
Törendeki araçlar

1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni, 7 Kasım 1941 yılında 24. Ekim Devrimi Günü kutlamaları vesilesiyle Moskova'daki Kızıl Meydan'da gerçekleştirilen tarihi askerî geçit töreni. Tören Moskova Muharebesi devam ederken gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin, Kızıl Ordu mensubu askerlere geçit töreni sonrasında tekrar savaşa dönmelerini içeren bir konuşma yaptı. Geçit törenine katılan askerlerin birçoğu muharebede ölmüştür. Günümüzde Rusya'da her yıl 7 Kasım, Ekim Devrimi'ni ve 1941 tarihli askeri geçit törenini anmak için resmi tatil günüdür.[1]

7 Kasım 1941'de tarihsel olarak özgün sayılan iki askeri yürüyüş Moskova'daki Kızıl Meydan ve Samara'daki Kubuşev Meydanı'nda gerçekleştirilmiştir. Her iki yürüyüşe günümüzde önem atfedilmektedir.

Stalin'in konuşması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yoldaşlar, Kızıl Ordu ve Kızıl Donanma'nın askerleri, komutanlar ve siyasi komiserler, erkek ve kadın işçiler, kollektif çiftçiler, entelektüel emek işçileri, düşman hatlarının gerisindeki geçici olarak Alman soyguncularının boyunduruğu altına giren kardeşlerimiz, Alman işgalcilerinin arkasını yok eden kadın ve erkek partizanlar!

Sovyet Hükümeti ve Bolşevik Partimiz adına, sizi Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nin 24. yıldönümünde selamlıyor ve kutluyorum.

Yoldaşlar! Zor koşullarda bugün Ekim Devrimi'nin 24. yıl dönümünü kutlamak zorundayız. Alman haydutlarının haince saldırısı ve bize dayatılan savaş, ülkemiz için bir tehdit oluşturdu. Geçici olarak birkaç bölgeyi kaybettik, düşman kendini Leningrad ve Moskova'nın kapılarında buldu. Düşman, ilk darbeden sonra ordumuzun dağılacağına, ülkemizin diz çökeceğine güveniyordu. Ama düşman yanlış hesapladı. Geçici aksiliklere rağmen, ordumuz ve donanmamız düşman saldırılarını tüm cephede kahramanca geri püskürterek ona ağır hasarlar veriyor ve ülkemiz - tüm ülkemiz - Alman işgalcilerini birlikte yenmek için tek bir muharebe kampı halinde örgütlendi.

Ülkemizin daha da zor durumda olduğu günler oldu. Ekim Devrimi'nin birinci yıldönümünü kutladığımız, 1918'i hatırlayın. O zamanlar ülkemizin dörtte üçü yabancı müdahalecilerin elindeydi. Ukrayna, Kafkaslar, Orta Asya, Urallar, Sibirya, Uzak Doğu bizim tarafımızdan geçici olarak kaybedildi. Müttefiklerimiz yoktu, Kızıl Ordumuz yoktu - onu yaratmaya yeni başladık - yeterli ekmeğimiz yoktu, yeterince silahımız yoktu, yeterli üniformamız yoktu. on dört devlet daha sonra topraklarımızı işgal etti. Ama cesaretimizi kaybetmedik. Savaş, Kızıl Ordu ve ülkemizi bir askeri kampa dönüştürdü. Büyük Lenin'in ruhu o zaman bize müdahalecilere karşı savaşa ilham verdi. Ve ne oldu? Müdahalecileri yendik, kaybettiğimiz tüm toprakları geri aldık ve zafere ulaştık.

Şimdi ülkemizin durumu 23 yıl öncesine göre çok daha iyi. Ülkemiz sanayi, gıda ve hammadde bakımından 23 yıl öncesine göre kat kat daha zengin. Artık bizimle birlikte Alman işgalcilerine karşı birleşik bir cephe tutan müttefiklerimiz var. Artık Hitler tiranlığının boyunduruğu altına giren tüm Avrupa halklarının sempatisine ve desteğine sahibiz. Şimdi, Anavatanımızın özgürlüğünü ve bağımsızlığını şiddetle savunan harika bir ordumuz ve harika bir donanmamız var. Ne yiyecekte, ne silahta, ne de üniformada ciddi bir sıkıntımız yok. Tüm ülkemiz, ülkemizin tüm halkları ordumuzu, filomuzu destekliyor, Alman faşistlerinin yağmacı ordularını yenmelerine yardım ediyor. İnsan kaynaklarımız tükenmez. Büyük Lenin'in ruhu ve muzaffer bayrağı, 23 yıl önce olduğu gibi şimdi de bize Vatanseverlik Savaşı'na ilham veriyor.

Alman işgalcileri yenebileceğimize ve yenmemiz gerektiğine dair herhangi bir şüphe olabilir mi?

Düşman, korkmuş bazı aydınların tasvir ettiği kadar güçlü değil. Şeytan, resmedildiği kadar korkutucu değildir. Kızıl Ordumuzun övülen Alman birliklerini birden fazla kez panik kaçışına sürüklediğini kim inkar edebilir? Alman propagandacılarının övünen açıklamalarına değil, Almanya'daki fiili duruma bakılırsa, Alman faşist işgalcilerinin bir felaketle karşı karşıya olduğunu anlamak zor olmayacaktır. Almanya'da açlık ve sefalet hüküm sürüyor, savaşın 4 aylık döneminde Almanya 4 buçuk milyon asker kaybetti, Almanya kan kaybediyor, insan kaynakları tükeniyor, öfke ruhu sadece altına düşen Avrupa halklarını ele geçirmiyor. Alman işgalcilerin boyunduruğu, aynı zamanda savaşın sonunu görmeyen Alman halkının kendisi. Alman işgalciler son güçlerini zorluyorlar. Almanya'nın böyle bir savaşa uzun süre dayanamayacağına şüphe yok.

Yoldaşlar, Kızıl Ordu ve Kızıl Donanma adamları, komutanlar ve siyasi işçiler, erkek ve kadın partizanlar! Tüm dünya size Alman işgalcilerin haydut sürülerini yok edebilecek bir güç olarak bakıyor. Alman işgalcilerin boyunduruğuna giren Avrupa'nın köleleştirilmiş halkları, sizi kurtarıcıları olarak görüyor. Bu büyük kurtuluş görevi size düştü. Bu göreve layık olun! Yaptığınız savaş bir kurtuluş savaşıdır, haklı bir savaştır. Büyük atalarımızın cesur imajı - Alexander Nevsky, Dimitry Donskoy, Kuzma Minin, Dimitry Pozharsky, Alexander Suvorov, Mikhail Kutuzov - bu savaşta size ilham versin! Büyük Lenin'in yenilmez bayrağı sizi gölgelesin!

Alman işgalcilerinin tam yenilgisi için!

Alman işgalcilere ölüm!

Yaşasın şanlı Anavatanımız, özgürlüğü, bağımsızlığı!

Lenin bayrağı altında - zafere doğru!

[2]

Stalin'in askerlere yönelik konuşması (İngilizce altyazılı)

Yürüyüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Törende Stalin'e tezahurat yapan askerler

Sovyet generali Pavel A. Artemyev'in at sırtında yaptığı yürüyüş sonrasında tören geçmişi şu sıraya göre yürümüştür;[3]

  • Moskova Askeri Müzik Okulu Davul Kolordusu
  • Moskova Topçu Okulu
  • 336. Deniz Tugayı ve Donanma Karargahı Müfreze Moskova'sı (1. Deniz Görevi Grubu) Kombine Alayı
  • 332nci Tüfek Bölümü
  • ODON
  • NKVD'nin Moskova'da konuşlu İç Birlikleri
  • 2. Tüfek (Halk Ordusu) Bölümü
  • Moskova Askeri Bölge Askeri Konseyi Taburu
  • Vesevobuç Alayı (iki tabur)
  • Emekli Kızıl Muhafız taburu

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Anniversary of the 1941 October Revolution Day Parade in Russia" (İngilizce). 3 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2018. 
  2. ^ "Выступление И. В. Сталина на параде 7 ноября 1941 г. — Викитека". ru.wikisource.org (Rusça). 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  3. ^ "Военный парад на Красной площади в Москве 7 ноября 1941 г. стал великолепным примером мужества и отваги" (İngilizce). 2 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2018.