Kostaki Adosidi Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kostakis Adossidis Paşa sayfasından yönlendirildi)
Kostaki Adosides Paşa
7. Sisam beyi
Görev süresi
1873-1874
Yerine geldiği Yorgi Yorgiadis Efendi
Yerine gelen Fotyadi Bey
9. Sisam beyi
Görev süresi
4 Mart 1879 - 1885
Yerine geldiği Fotyadi Bey
Yerine gelen Aleksandro Karatodori Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum 1818
Kayseri
Ölüm Ocak 1895 (76-77 yaşlarında)
Büyükada

Kostaki Adosidi Paşa (YunancaΚωνσταντίνος Αδοσίδης Konstantinos Adossidis, 1818-1895), 1873'ten 1874'e ve yine 1879'dan 1885'e kadar Osmanlı tarafından atanmış olan Sisam beyidir.

Kayserilidir, Sire ve Egine adalarında okumuştur ve Halki'deki İlahiyat Lisesi'nde profesör olmuştur. Sisam beyi olarak atandıktan sonra Sisam Beyliği'nin tüm kamu hizmetlerini organize etti ve ondalığa dayalı vergi sistemini kaldırarak adada popüler olmasını sağladı. Beş ay hüküm sürdükten sonra, Osmanlı İmparatorluğu'nun başka yerlerinde çalışmak üzere Osmanlı Padişahı tarafından geri çağrıldı, Sisam meclisi padişaha yeniden düşünmesi için yalvardı. Ancak padişah, Sisam beyliği'nin bu teklifini reddetti. Adayı yönetmesi için temsilcisi olarak Manolis Pirgyos'u bıraktı.

Mart 1879'da tekrar Sisam beyi olarak atandığında, Sisamlılar tarafından tekrar karşılandı. Eskiden katı biriydi ve bunun sonucunda küçük suçlar işlenirdi. Bu ikinci saltanat sırasında hiçbir yargılama yapılmadı. Kaçakçılık ve vergi kayırmacılığıyla mücadele etti. Adanın ekonomisini canlandırdı.

Ancak, ikinci saltanatı Sisamlılar tarafından haksız ve katı olarak görüldü. Çok fazla idari beceriye sahipti ama sabrı ve sakinliği yoktu. Böylece halkın ve meclisin tüm desteğini kaybetmiş, her gün daha fazla düşman edinmiştir.

Aynı zamanda ikinci saltanatı sırasında Midilli ile Tigani arasındaki yolu, Vati'nin su kemerini, birçok okul, hapishane, Maratokampos'taki Adliye Sarayı'nı inşaat etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.Α΄, sayfa 445.