Korku Seansı 3: Katil Şeytan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Korku Seansı 3 sayfasından yönlendirildi)
Korku Seansı 3
YönetmenMichael Chaves
YapımcıPeter Safran
James Wan
Hikâye (eser)James Wan
David Leslie Johnson-McGoldrick
OyuncularPatrick Wilson
Vera Farmiga
Ruairi O'Connor
Sarah Catherine
Kanca
Julian Hilliard
MüzikJoseph Bishara
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
Çıkış tarih(ler)i26 Mayıs 2021 (Birleşik Krallık)
4 Haziran 2021 (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre112 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$39 milyon
Hasılat$202 milyon

Korku Seansı 3: Katil Şeytan (İngilizce adıyla The Conjuring: The Devil Made Me Do It), Michael Chaves'in yönettiği, David Leslie Johnson-McGoldrick ve James Wan'ın hikâyesinden Johnson-Mcgoldrick'in senaryosunu yazdığı 2021 Amerikan doğaüstü korku filmi. Film, Korku Seansı (2013) ve Korku Seansı 2 (2016) filmlerinin devamı ve Korku Seansı Evrenindeki sekizinci film olarak hizmet vermektedir. James Wan ve Peter Safran, 1981 Connecticut'ta gerçekleşen bir cinayet davası olan Arne Cheyenne Johnson'ın davasına dayanan filmin yapımcılığını üstleniyorlar.

Başlangıçta Eylül 2020'de vizyona girmesi planlanan film, COVID-19 salgını nedeniyle ertelendi. Korku Seansı 3, Warner Bros. Pictures ve New Line Cinema tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde 4 Haziran 2021'de yayınlandı ve eşzamanlı olarak HBO Max yayın platformunda da bir ay süreyle gösterime girdi. Film, 39 milyon dolarlık bir bütçe ile[2] 202 milyon dolar hasılat elde etti.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1981'de, iblisologlar Ed ve Lorraine Warren, Connecticut'taki Brookfield kasabasında ailesi, kız kardeşi Debbie, erkek arkadaşı Arne Johnson ve Peder Gordon'un katıldığı 8 yaşındaki David Glatzel'in şeytan çıkarma olayını belgeliyor. Şeytan çıkarma sırasında, Arne iblisi David'in yerine onun bedenine girmeye davet eder. Ed, kalp krizi geçirirken iblisin kendisini David'in vücudundan Arne'ye taşıdığına tanık olur ve komada bir hastaneye götürülür.

Ertesi ay, Ed hastanede uyanır ve Lorraine'e iblisin Arne'nin vücuduna girdiğine tanık olduğunu açıklar. Polisi kulübeye gönderir ve onları orada bir kaza olacağı konusunda uyarır. Arne ve Debbie, Debbie'nin çalıştığı bir köpek kulübesinin üzerinde bulunan dairelerine geri dönerler. Kendini iyi hissetmeyen Arne, ev sahibi Bruno Sauls'u şeytani gücün etkisi altında 22 yerinden bıçaklayarak öldürür. Warren'ların desteğiyle, davası, şeytani mülkiyeti savunma olarak iddia eden ilk Amerikan cinayet davası olur ve David'in orijinal mülkiyetine ilişkin bir soruşturmanın başlamasını sağlar. Warren'lar daha sonra bir cadının toteminden geçen şeytani bir laneti keşfederler ve daha önce Ram kültünün havarileriyle ilgilenen eski bir rahip olan Kastner ile tanışırlar. Onlara bir okültist'in kasıtlı olarak totemi terk ettiğini ve Glatzeller üzerinde bir lanet yaratarak David'in eline geçmesine neden olduğunu söyler.

Warren ailesi, 22 yerinden bıçaklanan Katie Lincoln'ün ölümünü araştırmak için Massachusetts, Danvers'a gider. Dedektifler, Katie'nin kayıp olan kız arkadaşı Jessica'nın evinde bir totem bulmuştu. Lorraine, cinayeti yeniden canlandırmak için bir vizyon başlatır ve Jessica'nın bir uçurumdan atlayarak ölmesinden önce şeytani mülkiyetin etkisi altında Katie'yi bıçakladığını keşfeder, bu da dedektiflerin cesedini bulmasına izin verir. Warrens, vücudunun dinlendiği cenaze evine gider ve Lorraine, okültistin yerini bulmaya yardım etmek için cesedin eline dokunur. Lorraine, bir vizyonda, karanlık bir tünelden geçer ve okültist'in Arne'nin kendisini öldürmesini sağlamaya çalışmasına tanık olur, ancak onu tam zamanında durdurur. Lorraine okültist tarafından tehdit edilir ve Ed'e bağlantının her iki yönde de çalıştığını söyler.

Warren'lar daha fazla araştırma yapmak için Connecticut'taki evlerine dönerler. Ed kısaca bilincini kaybeder ve daha sonra okültistten etkilenerek Lorraine'i öldürmeye çalışır, ancak Drew tarafından zamanında durdurulur. Daha sonra totemi evlerinde siyah güllerden oluşan bir vazonun içine gizlenmiş olarak bulurlar. Drew, Ed'e bulduğu Stregherian büyücülük kitabını verir ve lanetin kaldırılması için okültistlerin faaliyet gösterdiği sunağın yok edilmesi gerektiğini belirtir. Katie'nin yakındaki Fairfield Üniversitesi'ne gittiğini fark ettiklerinde, okültistin bölgede faaliyet gösterdiğini varsaymaya başlarlar. Lorraine yardım için Kastner'a geri döner ve Katolik Kilisesi'ndeki din adamlarının bekarlık şartını ihlal ederek Isla adında bir kızı büyüttüğünü ortaya çıkarır. Lorraine'e araştırması sırasında okülte olan hayranlığının arttığını ve daha sonra okültist olduğunu söyler. Kastner, Lorraine'in sunağı bulduğu tünellere erişmesine izin verir ve daha sonra okültist tarafından bulunur ve öldürülür. Ed kısa süre sonra gelir ve bir balyozla kilitli bir tahliye deliğinden tünellere girme yolunu bulur. Kısa bir süreliğine iblis tarafından ele geçirilir ve Lorraine'i öldürmeye çalışır, ancak Lorraine ona ilk tanıştıkları zamanı anlatır ve ona aşklarını hatırlatır. Ed bilincini geri kazanır ve sunağı yok eder, kendini, Lorraine ve Arne'yi kurtarır. Okültist, laneti tamamlayamadıktan sonra, yalnızca çağırdığı iblis tarafından öldürülmek üzere kırık sunağına gelir.

Ed, sunaktan gelen bardağı, Valak tablosu ve Annabelle bebeğiyle birlikte eserler odasına yerleştirir. Arne adam öldürmekten suçlu bulunur, ancak hapisteyken Debbie ile evlendikten sonra cezasının yalnızca beş yılını çeker. Ed, Lorraine'e ilk öpüştükleri çardağın bir kopyasını gösterir ve birbirlerini öperler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

[4]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

2016 yılında, daha fazla potansiyel devam filmi ile ilgili olarak, James Wan, "Warren'ların çok fazla hikayesi olduğu için daha birçok Conjuring filmi olabilir" dedi. Senaristler Chad ve Carey W. Hayes de başka bir devam filmi için bir hikâye üzerinde çalışmakla ilgilendiklerini ifade ettiler.[5] Ancak Wan, diğer projelere olan bağlılığı nedeniyle filmi yönetemeyebileceğini belirtti.[6] Collider'a, "Üçüncü bir filme sahip olacak kadar şanslı olduğumuzu varsayarsak, eğer yeterince şanslıysak, Conjuring dünyasında devam etmeyi seveceğim başka film yapımcıları var" dedi.[7] Wan ayrıca, üçüncü bir film yapılacaksa, ideal olarak 1980'lerde geçeceğini belirtti.[8] Mayıs 2017'de Safran, üçüncü filmin bir "perili ev" filmi olmasının pek olası olmadığını söyledi.[9]

Haziran 2017'de, Korku Seansı 2'nin ortak yazarı David Leslie Johnson-McGoldrick'in senaryoyu yazması için kiraladığı üçüncü bir film geliştirilmekte olduğu açıklandı.[10] Ertesi yılın Eylül ayına kadar yapımcı Peter Safran, senaryonun tamamlanmak üzere olduğunu ve prodüksiyonun 2019'da başlayacağını belirtti. Mayıs 2019'da, James Wan'ın hikâyeyi David Leslie Johnson-McGoldrick ile birlikte yazdığı ortaya çıktı.[11]

Yapım öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 2018'de Korku Seansı 3'ün Wan tarafından yönetilmeyeceği, onun yerine Lanetli Gözyaşları yönetmeni Michael Chaves tarafından yönetileceği açıklandı.[12] Wan, Lanetli Gözyaşları'nda onunla çalışırken etkilendiğini belirtti. Aralık 2018'de Wan, filmin olay örgüsünün ayrıntılarını doğruladı. Wan, Bloody Disgusting ile konuştu ve "Sanırım Amerika tarihinde ilk kez davalının mal varlığını bahane olarak kullanması," dedi.[13] Ekim 2019'da Korku Seansı, Annabelle, Korku Seansı 2, Lanetli Gözyaşları ve Annabelle Comes Home'un müziklerini besteleyen Joseph Bishara'nın bu üçüncü Conjuring filmini yapmak üzere geri döneceği doğrulandı.[14] Aralık 2019'da filmin resmi adı The Conjuring: The Devil Made Me Do It açıklandı.[15][16]

Oyuncu Seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2018'de Patrick Wilson ve Vera Farmiga'nın sırasıyla Korku Seansı ve Korku Seansı 2'deki Ed ve Lorraine Warren rollerini yeniden canlandıracakları doğrulandı.[17] Aralık 2019'da, Sterling Jerins, Julian Hilliard, Sarah Catherine Hook ve Ruairi O'Connor, yönetmen Chaves tarafından filmin oyuncu kadrosunun bir parçası olarak onaylandı.[18]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler 3 Haziran 2019'da Atlanta, Georgia'da başladı.[19] 15 Ağustos 2019'da Farmiga, sahnelerinin çekimlerini bitirdiğini duyurdu.[20] AEk fotoğraf çekimi başlangıçta Nisan 2020 için planlandı, ancak COVID-19 salgını nedeniyle ertelendi.[21] Yeniden çekimler sırasında Chaves, Davis Osbourne'un oynadığı şeytani bir antagonisti kaldırmayı seçti. Karakterin The Occultist ile çalışması gerekiyordu, ancak Chaves bunun "sadece tam olarak bağlanmadığına" inanıyordu ve bunun yerine Osbourne'a revir hastası olarak bir rol verdi.[22] John Noble'ın rolü de yeniden çekimler sırasında genişletildi.[23]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Find a movie rating". Alberta.ca. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2021. 
  2. ^ Rubin, Rebecca; Rubin, Rebecca (3 Haziran 2021). "'A Quiet Place Part II' Battles 'The Conjuring: The Devil Made Me Do It' at the Box Office". Variety (İngilizce). 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2021. 
  3. ^ "The Conjuring: The Devil Made Me Do It". Box Office Mojo. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2021. 
  4. ^ "Korku Seansı 3 Cast & Crew". 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2021. 
  5. ^ McNary, Dave (8 Haziran 2016). "Conjuring 2 Director James Wan: 'There Could Be Many More Movies'". Variety. 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2016. 
  6. ^ Collis, Clark (8 Haziran 2016). "James Wan may not have the time to direct The Conjuring 3". Entertainment Weekly. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2016. 
  7. ^ Weintraub, Steve (11 Haziran 2016). "James Wan on The Conjuring 2, Superheroes, and His Guilty Pleasure Movies". Collider. 12 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2016. 
  8. ^ Tilly, Chris (15 Haziran 2016). "James Wan Already Has an Idea For The Conjuring 3". IGN. 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2016. 
  9. ^ Squires, John (30 Mayıs 2017). "Producer Says The Conjuring 3 Will Be a Very Different Film". Bloody Disgusting. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2020. 
  10. ^ Busch, Anita (26 Haziran 2017). "The Conjuring 3 Is Summoned By New Line; David Leslie Johnson Hired To Script". Deadline Hollywood. 29 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2017. 
  11. ^ @patrickwilson73 (28 Mayıs 2019). "Fitting that on the first day of Conjuring 3 read through we get this: Boo! @VeraFarmiga" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  12. ^ "Conjuring 3 Gets Curse of La Llorona Director as James Wan Steps Aside". MovieWeb. 4 Ekim 2018. 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2019. 
  13. ^ "James Wan Confirms The Conjuring 3 Plot Details". ComingSoon.net. 18 Aralık 2018. 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2019. 
  14. ^ Bishara, Joseph (10 Ekim 2019). "#composing". 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2019 – Instagram vasıtasıyla. 
  15. ^ "The Conjuring 3 Now Has A Hell Of An Official Title And Logo". CINEMABLEND. 8 Aralık 2019. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2019. 
  16. ^ "The Conjuring 3 Officially Titled The Devil Made Me Do It". ScreenRant. 8 Aralık 2019. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2019. 
  17. ^ Sandwell, Ian (11 Aralık 2018). "Conjuring star teases the return of the Warrens". Digital Spy. 10 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2019. 
  18. ^ "Michael Chaves on Instagram: "In theaters September 2020. #theconjuring"". Instagram. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2019. 
  19. ^ Loiselle, Kelsey (9 Mart 2019). "The Conjuring 3 Scheduled To Start Production In June". ScreenGeek. 26 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2019. 
  20. ^ "Vera Farmiga on Instagram: "❤️🎥🎭🍻"". Instagram. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2019. 
  21. ^ Bui, Hoai-Tran (20 Temmuz 2020). "The Conjuring 3 Gets Officially Pushed Back to June 2021 Following Tenet Delay". /Film. 21 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2021. 
  22. ^ Evangelista, Chris (7 Haziran 2021). "The Conjuring: The Devil Made Me Do It Originally Set Up Another Spin-Off Film – Here's Why Director Michael Chaves Cut It". /Film. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2021. 
  23. ^ Eisenberg, Eric (4 Haziran 2021). "The Conjuring 3 Ending Explained: What Happened, And How It Changed During Post-Production". CinemaBlend. 4 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]