İçeriğe atla

Korinthos Birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Korinthos Birliği, diğer adıyla Hellen Birliği (Grekçeκοινὸν τῶν Ἑλλήνων, koinòn tõn Hellḗnōn; kısaca οἱ Ἕλληνες, Héllēnler)[1] II. Philippos tarafından,[2] MÖ 338-337 yıllarında oluşturulmuş Grek kent federasyonuydu.

Philippos, Yunanlıların sempatisini kazanmaya, Yunanlıların birliğini sağlayacak tek kişi olarak görülmeye başlanmıştı. Daha sonra Philippos, Yunan kentlerini ulusal bir kongreye katılmaya çağırdı. MÖ 337 yılında Philippas'un başkanlık ettiği kongre Korinthos'ta toplandı. Burada alınan karar gereğince Yunanlılar siyasi ve askeri nitelikli bir "Hellen Birliği" oluşturdular. Philippos, üye kentlerin delegelerinden oluşan ve synhedrion adındaki meclis tarafından yönetilecek Birliğin hegemon'u (önderi) seçildi. Ancak Sparta söz konusu birliğin dişında kaldı. Il. Philippos ve oğlu Büyük İskender Perslere karşı büyük bir sefer yapılacağını ilan ettiler. Amacı, Batı Anadolu' daki kentleri Pers boyunduruğundan kurtarmaktı. Philippos'un önderliğinde Makedonyalı ve Yunanlardan oluşan büyük bir ordu ile sefer hazırlıklarına başlanmış ve Batı Anadolu'ya bir öncü kuvvet gönderilmişti. Fakat Philippos MÖ 336'da, kızı Kleopatra'nın evlilik kutlamaları sırasında 46 yaşındayken başkent Pella'da bir suikast sonucu öldürüldü.[3]

  1. ^ Cawkwell, George (1978). Philip of Macedon. Faber & Faber. s.171. ISBN 0571109586.
  2. ^ Diodorus Siculus, 16, 89.15 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20240815165604/https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Diod.%2016.89.3&lang=original arşivlendi. [3]] "Bu doğrultuda Korint'te genel bir kongre toplandı. II. Philip, Perslere karşı yapılacak savaştan bahsetti ve büyük beklentiler yaratarak temsilcileri savaşa ikna etti. Yunanlılar onu Yunanistan’ın tam yetkili komutanı olarak seçtiler ve o da sefer için erzak biriktirmeye, hazırlamaya başladı. Her kentin ortak çabaya ne kadar asker göndermesi gerektiğini belirledi ve ardından Makedonya'ya döndü. Philip'in durumu bu şekildeydi."
  3. ^ Tekin, O. (1995). Eski Yunan Tarihi 27 Temmuz 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (2. baskı, 1998). İstanbul: İletişim Yayınları, s.99.