Kontrendikasyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tıpta kontrendikasyon, hastaya vereceği zarar nedeniyle belirli bir tıbbi tedaviyi almamak için bir neden olarak hizmet eden bir durumdur (veya faktör).[1][2] Kontrendikasyon, belirli bir tedaviyi kullanmak için bir neden olan endikasyonun tam tersidir.

Mutlak kontrendikasyonlar, bir eylemin gerçekleştirilmesi için hiçbir makul koşulun bulunmadığı kontrendikasyonlardır. Örneğin:

Göreceli kontrendikasyonlar, hastanın tedaviden kaynaklanan komplikasyonlar açısından yüksek risk altında olduğu, ancak bu risklerin diğer hususların yanında daha hafif kalabileceği veya diğer önlemlerle hafifletilebileceği durumlar için olan kontrendikasyonlardır. Örneğin, hamile bir kişi normalde röntgen çektirmekten kaçınmalıdır, ancak radyografiden kaynaklanan risk, tüberküloz gibi ciddi bir durumun teşhis edilmesinin (ve ardından tedavi edilmesinin) faydasından daha az önemli olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Contraindication - Medical Definition and More from Merriam-Webster". 3 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2010. 
  2. ^ Vorvick, Linda J., MD (21 Ocak 2013). A.D.A.M. Health Solutions, Ebix Inc.; David Zieve; MHA, David; R. Eltz; Stephanie Slon; Nissi Wang (Ed.). "Contraindication: MedlinePlus Medical Encyclopedia". MEDLINE. United States National Library of Medicine. 5 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2014.