Konservatuvar Lisansı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Müzik Lisansı (BMus veya BM), müzik alanında bir eğitim programının tamamlanması üzerine bir kolej, üniversite veya konservatuar tarafından verilen bir akademik derecedir.[1] Bu derece performans, müzik eğitimi, kompozisyon, müzik teorisi, müzikoloji alanlarında verilebilir. / müzik tarihi (müzikoloji dereceleri Müzik Lisansı yerine Sanat Lisansı olabilir), müzik teknolojisi, müzik terapisi, kutsal müzik, müzik işletmesi/müzik endüstrisi, eğlence, müzik prodüksiyonu veya caz çalışmaları. 2010'lardan bu yana, bazı üniversiteler geleneksel teori ve müzikoloji dersleri ile dijital teknolojileri kullanan ses kaydı ve kompozisyon derslerini içeren teknoloji ile müzik kompozisyonu dereceleri sunmaya başlamıştır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Müzik Lisansı bir profesyonel derece olup, çalışmanın çoğunluğu, genellikle bir enstrüman, ses veya şeflikte yeterlilik gerektiren, öngörülen müzik dersleri ve uygulamalı müzik çalışmasından oluşur. En ünlülerinden biri, Lincoln Center for the Performing Arts'ın profesyonel bir eğitim kolu olan New York'taki Juilliard School'dur.[2] Juilliard müzik, dans ve drama alanlarında lisans dereceleri sunmaktadır.[3] Berklee College of Music ayrıca dört yıllık profesyonel derece de dahil olmak üzere bu tür çeşitli dereceler sunmaktadır,[4] yanı sıra enstrümantal ve çevrimiçi lisans kursları.[5] 2023 yılında Juilliard ve Berklee, Niche tarafından lisans müzik dereceleri alanında önde gelenler olarak adlandırılan on dört ABD kampüsünden ikisiydi.[6]

Kanada'da B.M. genellikle bir lisans derecesi olarak kabul edilir. Programlar genellikle üç ila dört buçuk yıl sürer.[7]

Birleşik Krallık'ta, Müzik Lisansı genellikle üç veya dört yıl süren ve çok çeşitli çalışma alanlarından (normalde performans, kompozisyon, müzik teorisi, müzikoloji/müzik tarihi dahil) oluşan bir ilk derece'dir, ancak Oxford Üniversitesi[8] ve University of Cambridge[9] bir yıllık postgraduate derecesi olup, ancak bu üniversitelerde müzik alanında honors derecesiyle mezun olunması halinde alınabilir; lisans programı Faculty of Arts'da yer alır ve Bachelor of Arts'a (ve daha sonra Master of Arts (Oxbridge)) götürür. İskoçya'da, Royal Conservatoire of Scotland lisans programının bir parçası olarak Caz alanında BMus sunmaktadır,[10] Edinburgh Üniversitesi ise Edinburgh Sanat Koleji aracılığıyla 'BMus(Hons)' olarak adlandırılan dördüncü bir 'Onur' yılı seçeneği ile birlikte üç yıllık bir BMus derecesi sunmaktadır.[11]

Avustralya'da, Müzik Lisans Derecesi eğitim programları, diğerlerinin yanı sıra, Sydney Üniversitesi,[12] Monash Üniversitesi,[13] University of New South Wales,[14] University of Adelaide,[15] Queensland Conservatorium Griffith University,[16] ve Tazmanya Üniversitesi.[17] University of Canberra 'Yaratıcı Endüstriler Lisansı (Çağdaş Müzik Uygulaması)' sunmaktadır.[18]

Kısaltmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Derece sahibinin adından sonra, kartvizit veya CV'de olduğu gibi, derece çeşitli şekillerde kısaltılır: B.M., BM, B.Mus., BMus, Mus.B. veya Mus.Bac. Bazı alıcılar, dereceyi veren kurumun adı için de bir kısaltma ekler, örneğin, "Susan Bhattara, BMus(Oxon)"; Oxon Oxford Üniversitesi'nin Latince kısaltmasıdır.

Mezuniyet sonrası seçenekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezunlar performans, öğretim veya sanat yönetimi alanlarındaki işlere başvurabilirler. Bunun yanı sıra, mezunlar bankacılık, sigortacılık, satış ve yönetim alanlarındaki bazı giriş seviyesi işler gibi herhangi bir konuda lisans derecesi gerektiren işlere de başvurabilirler. Okul sisteminde öğretmenlik yapmaya ilgi duyan mezunlar öğretmenlik derecesi veya diploma almaya devam edebilirler. Enstrümanlarında, seslerinde veya kompozisyon ya da şeflik gibi başka bir uzmanlık alanında yüksek bir standart yakalayan mezunlar, notları yeterince yüksekse (genellikle B+ veya A- ortalama gereklidir) Müzik Yüksek Lisansı (MMus) için başvurmaya hak kazanabilirler. BMus mezunları ayrıca kütüphane bilimi, işletme veya kamu yönetimi gibi müzik dışındaki bir dizi lisansüstü programa da başvurabilirler; genellikle B+ veya A- ortalama gereklidir. Bazı programlar, BMus mezunlarının yüksek lisans alanında hazırlık veya telafi derslerini tamamlamalarını gerektirebilir. Ayrıca, bazı programlar GRE veya GMAT (standartlaştırılmış testler) istemektedir. Kompozisyon, müzik teorisi veya müzikoloji gibi bazı alanlardaki BMus mezunları, yüksek bir ortalamaya ve güçlü tavsiye mektuplarına sahiplerse doğrudan PhD programlarına başvurabilirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Smith, Bret P. (8 Ocak 2019), "Music Assessment Policy and Practice in United States", The Oxford Handbook of Assessment Policy and Practice in Music Education, Volume 1, Oxford University Press, ss. 396-414, erişim tarihi: 11 Ekim 2021 
  2. ^ Juilliard School 29 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Encyclopædia Britannica.
  3. ^ Academics 23 Eylül 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Juilliard Okulu Resmi Web Sitesi.
  4. ^ Profesyonel Müzik alanında Müzik Lisansı 1 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Berklee Müzik Koleji Resmi Web Sitesi.
  5. ^ Berklee Lisans Kursları 1 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Berklee Müzik Koleji Resmi Web Sitesi.
  6. ^ 2023 Best Colleges for Music in America 1 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Niche (şirket). ABD.
  7. ^ Bachelor of Music in Canada 5 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. studyinfocentre.com web sitesi.
  8. ^ Müzik Lisansı ve Doktorası dereceleri için düzenlemeler 19 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ "Chapter VII : Degrees, Diplomas, and Other Qualifications - Degrees in Music". 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2023. 
  10. ^ 'BMus Jazz' 3 Kasım 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. İskoçya, Birleşik Krallık.
  11. ^ BMus(Hons) 1 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Edinburgh Üniversitesi Resmi Web Sitesi. İskoçya, Birleşik Krallık.
  12. ^ "Müzik Lisansı". The University of Sydney (İngilizce). 26 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  13. ^ "Müzik - A3702". Study at Monash (İngilizce). 26 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  14. ^ "Handbook". www.handbook.unsw.edu.au. 26 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  15. ^ "Bachelor of Music" 27 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Adelaide Üniversitesi. Avustralya.
  16. ^ [1] 26 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Bachelor of Music"]. Queensland Conservatorium Griffith University. Avustralya,
  17. ^ "Bachelor of Music" 26 Eylül 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Tazmanya Üniversitesi. Avustralya.
  18. ^ "Bachelor of Creative Industries (Contemporary Music Practice)" 26 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. University of Canberra. Avustralya.