Kobayakawa Hideaki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kobayakawa Hideaki
小早川 秀秋
Kobayakawa Hideaki
Doğum1577
Bitchū vilayeti, Japonya
Ölüm12 Ocak 1602
Okayama Beyliği, Japonya
Bağlılığı Mōri boyu
Toyotomi boyu
Batı Ordusu
Doğu Ordusu
RütbesiDaimyō
Saemon no Kami
Chūnagon
Birimi Kobayakawa boyu
Çatışma/savaşlarıImjin Savaşı
Fushimi Kuşatması
Sekigahara Muharebesi
Sawayama Kuşatması

Kobayakawa Hideaki (Japonca小早川 秀秋; 1577-1 Aralık 1602), Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Kinoshita Iesada'nın beşinci oğlu ve Toyotomi Hideyoshi'nin yeğeni olup Kobayakawa boyunun lideriydi. Genpuku'da Saemon no Kami (左衛門督) veya Çin'de Shikkingo (執金吾) rütbesini kazandı ve Chūnagon (中納言) saray unvanına sahipti, Hideaki'ye Kingo Chūnagon (金吾中納言) da deniyordu.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hideyoshi tarafından evlat edinildi ve kendisine Hashiba Hidetoshi adını verdi. Daha sonra Kobayakawa Takakage tarafından tekrar evlat edinildi ve Kobayakawa Hidetoshi adını aldı. Daha sonra Takakage'nin ölümünden sonra kendisini Hideaki olarak yeniden adlandırdı. Sekigahara Muharebesi'ndan kısa bir süre sonra adını son kez Kobayakawa Hideaki olarak değiştirdi.

Imjin Savaşı'nda Ulsan Kuşatması sırasında, Ulsan Kalesi'ni kaleyi kuşatan Joseon-Ming müttefik kuvvetlerinden kurtarmak için takviye kuvvetlerine liderlik etti. Ön saflarda mızrakla savaşarak bir düşman komutanını ele geçirmeyi başardı ve kuşatmayı kırdı. Ancak Hideyoshi onu tehlikeli ve pervasız bir suçlamada bulunduğu için azarladı ve Japonya'ya döndüğünde onu Chikugo etki alanından mahrum etti. Buna öfkelenen Kobayakawa, Tokugawa Ieyasu'nun bunun kıskanç Ishida Mitsunari'nin işi olduğuna dair dolaşan söylentisine inandı. Mitsunari'yi asla unutmadı ve affetmedi ve onun konumunu zayıflatmaya çalıştı.

Sekigahara Muharebesi'nde Kobayakawa'nın güçleri, Masuo Dağı'nda Ōtani Yoshitsugu'nun güçlerinin üzerinde konumlandı ve Mitsunari'nin ordusunun sağ kanadını oluşturdu. Mitsunari, Hideaki'ye ilerlemesini emrettiğinde Hideaki reddetti ve Konishi Yukinaga ve Ōtani'nin ısrarlarına rağmen hareketsiz kaldı. Sonuç olarak Ōtani, Hideaki'nin sadakatinden şüphe etmeye başladı ve her ihtimale karşı, arkadan olası bir saldırıyı karşılamak için güçlerinin bir kısmını başka yöne çevirdi. Tokugawa da Hideaki'nin nihai kararından emin değildi ve durumun ciddiyetini hatırlatmak için birliklerini Kobayakawa'ya ateş etmeye gönderdi. Sonuç olarak Kobayakawa bir karar verdi ve kuvvetlerine Ōtani'ye saldırı emri verdi. Savaş her iki taraf için de kanlı hale geldi, ancak Mitsunari'nin tarafında savaşan Wakisaka Yasuharu'nun Ieyasu'nun tarafına geçip Hideaki'nin Ōtani'nin güçlerini yok etmesine yardım etmesiyle durum nihayet çözüldü.

Savaştan sonra Tokugawa, Kobayakawa'yı kaçan düşmanlarının peşine düşmesi için gönderdi ve Sawayama Kuşatması'nda Ishida Masatsugu'yu yendi. Birkaç yıl sonra Kobayakawa görünüşe göre delirdi ve varisi olmadan öldü. Bunun üzerine Kobayakawa boyu dağıldı ve tımarları Ikeda boyuna verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Clements, Jonathan (2010). The Samurai: A New History of the Warrior Elite. Constable & Robinson. ISBN 978-1-84529-947-7. 
  • Turnbull, Stephen R. (1996). The Samurai: A Military History. Routledge. ISBN 978-1-873410-38-7. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]