Kintsvisi Manastırı

Koordinatlar: 41°57′38″K 43°50′14″D / 41.96056°K 43.83722°D / 41.96056; 43.83722
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kintsvisi Manastırı
ყინწვისის მონასტერი
Kintsvisi Manastırı
Harita
Temel bilgiler
KonumKintsvisi, Şida Kartli, Gürcistan
Koordinatlar41°57′38″K 43°50′14″D / 41.96056°K 43.83722°D / 41.96056; 43.83722
İnançGürcü Ortodoks Kilisesi
Mimari
Mimari türKilise
Tamamlanma13. yüzyıl
Aziz Yorgi
III. Giorgi
Aziz Andrew
Zaza Panaskerteli, bağışçı
Manastırdaki duvar resimleri

Kintsvisi Manastırı (Gürcüce: ყინწვისი, Qinc'visi) Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Kareli şehrine 10 kilometre uzaklıkta, Dzama vadisindeki yüksek bir dağın ormanlık yamacında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırıdır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kintsvisi Manastırı kompleksi belirsiz kökenli üç kiliseden oluşmaktadır. Nikolaos'a adanan merkez (ana) kilisenin 13. yüzyılın başlarına ait olduğu düşünülmektedir, o dönem genellikle Gürcistan'ın Altın Çağı olarak kabul edilmektedir. Yanında duran çok küçük bir şapel Yorgi'ye adanmıştır ve aynı dönemden kalmadır. Meryem'e adanmış olan en eski kilise, 10 veya 11. yüzyıldan kalmadır, fakat çoğunluğu harabe durumundadır.

Bu bölge günümüzde Dünya Anıtlar Fonu tarafından bir saha projesi olarak listelenmiştir.

Mimarisi[değiştir | kaynağı değiştir]

"Kintsvisi büyük melekleri", zor bulunan, pahalı doğal lacivert rengiyle boyanmıştır, III. Giorgi'nin saltanatı döneminde, Gürcü ustaların çok yönlülüğünün ve kaynaklarının arttığını kanıtlamaktadır.

Ana kilise, büyük bir yazıta sahip olan haçlı ve tuğladan yapılmış kubbeli bir binadır. 13. yüzyılın başlarından kalma eşsiz Orta Çağ duvar ressamlığı örneklerini barındırmaktadır.

Kubbenin merkezinde, yanında büyük melekler Mikâil ve Cebrâîlin bulunduğu Odigitria figürü vardır. Kubbe kemerinin orta kısmında "madalyon" olarak ifade edilen bir haç vardır. Madalyonlar ve Dört Evanjelist, kilisenin pandatiflerini süslemektedir. Büyük meleklerin görüntüleri kilisenin batı ve güney taraflarında tekrarlanmaktadır. Yeni Ahitten sahneler ve Gürcü hükümdarları, III. Giorgi, Tamar ve IV. Giorgi'nin portreleri kilisenin kuzey duvarlarında sergilenmektedir. Özellikle dikkat çeken eser ise oturan melek figürüdür. (bu eser “Kintsvisi büyük melekleri” olarak adlandırılmıştır) Oturan melek figürü, Diriliş karma resminden alınmıştır ve açık lahitte zarifçe sergilenmektedir. Figür, resimdeki kral figürlerinin üzerinde ve iki pencerenin arasındadır. Bu duvar resimlerinin tarihi 1205 yılına kadar uzanmaktadır. Resimlerin arka planlarını boyamak için Lapis lazulinin bolca kullanılması, bu eserleri o dönemin en güzel duvar resimleri arasına sokmuştur.

Bu duvar resimleri, kraliyet bakanı olarak da görev yapmış yerel bir ileri gelen olan Anton Gnolistavisdze tarafından yaptırılmıştır. Onun freskleri ve elindeki kilise modeli güney duvarın altındaki kütükte gözükmektedir. Ayrıca, Aziz Nikolaos'ın hayatından görüntüler (ağır hasar görmüş) ve çeşitli Gürcü azizlerin tasvirleri de bulunmaktadır.

Narteksteki duvar resimleri daha sonraki bir tarihe aittir. Bu resimler, portresi de burada sergilenen Zaza Panaskerteli (15. yüzyılın önde gelen kişiliklerinden biri) tarafından boyanmıştır.

Meryem Ana Kilisesindeki harabelerin arasında bulunan apsislerin üzerinde, göklere çıkarılan Odigitria ve Havariler Meclisi figürleri vardır. Bu kilisenin duvarları, muhtemelen ana kiliseyle tamamen aynı şekilde boyanmıştı, ancak apsis dışındaki harabe dağın aşağı tarafına çökmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Abashidze, Irakli. Ed. Georgian Encyclopedia. Vol. IX. Tiflis, Gürcistan: 1985.
  • Amiranashvili, Shalva. History of Georgian Art. Khelovneba: Tiflis, Gürcistan: 1961.
  • Rosen, Roger. Georgia: A Sovereign Country of the Caucasus. Odyssey Publications: Hong Kong, 1999. 962-217-748-4

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]