Kimya Bilimlerinde NAS Ödülü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kimya Bilimlerinde NAS Ödülü
NAS Award in Chemical Sciences
AçıklamaKimya alanında, en geniş anlamda doğa bilimlerinin daha iyi anlaşılmasına ve insanlığın yararına katkıda bulunan yenilikçi araştırmalara verilmektedir.
SponsorMerck Foundation
SunucuUlusal Bilimler Akademisi
Tarih1978 (1978)
ÜlkeBirleşik devletler
Kazanç$15,000
Son kazanan2023: Krzysztof Matyjaszewski
Resmî sitesihttps://www.nasonline.org/programs/awards/chemical-sciences.html

Ulusal Bilimler Akademisi tarafından verilen Kimya Bilimleri Ödülü, bu alanda, en geniş anlamda doğa bilimlerinin daha iyi anlaşılmasına ve insanlığın yararına katkıda bulunan yenilikçi araştırmalara verilmektedir.[1]

NAS Kimya Bilimleri Ödülü 1978'de kuruldu ve 1978'den 1996'ya kadar Occidental Petroleum Corporation tarafından desteklenmiştir. Merck Şirket Vakfı 1999 yılında sponsorluğu üstlendi. Ödül bir madalya ve 15.000 $'lık bir para ödülünden oluşmaktadır.

Alıcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak: Ulusal Bilimler Akademisi

Süper yumuşak malzemelerden organik inorganik hibritlere ve biyokonjugatlara kadar ileri uygulamalara yönelik hassas şekilde kontrol edilen ve karmaşık mimariye sahip polimerler hazırlamak amacıyla atom transferli radikal polimerizasyon ve diğer canlı polimerizasyon yöntemlerinin geliştirilmesi.

Öncü çalışması ve elektrokimyasal olarak indüklenen indirgeme-yer değiştirme reaksiyonlarından yararlanması, elektrokimyasal enerji depolama bilimini ilerletmek için temel elektrokimyasal ilkelerin kullanılması ve milyonlarca yaşamı uzatan ve iyileştiren bir tıbbi cihaz pilinin başarılı bir şekilde tanıtılması için.

Kimya ve biyoloji arasındaki arayüze, özellikle yeni ilaç ve malzemelerin sentezinde moleküler çeşitliliğin kullanılmasına ve canlı organizmaların genetik kodunun rasyonel genişletilmesine yönelik yenilikçi ve öncü katkılarından dolayı.

Gaz fazında, yoğun fazda ve yüzeylerdeki kimyasal süreçlerin hızları ve yolları konusundaki öncü katkıları için, yüzey atlama gibi hesaplama araçlarının derinlemesine analizi ve oluşturulması yoluyla moleküler hareketin çoklu potansiyel enerji yüzeylerinde evrimleştiği simülasyonların standart başlangıç noktası olan anlayışımızın gelişmesine katkılarından dolayı

DNA çift sarmalının kimyasal, biyolojik ve spektroskopik özelliklerine ilişkin anlayışımıza öncü katkılarından dolayı.

CRISPR/Cas9 nükleazlarını kullanarak verimli bölgeye özgü genom mühendisliği teknolojisini ortak icat ettiği için.

Kolloidal inorganik nanokristallerin kontrollü sentezine temel katkılarda bulunmak, benzersiz fiziksel özelliklerini ölçmek ve anlamak, bunları ışık üretimi ve toplamasından biyolojik görüntülemeye kadar çeşitli uygulamalarda kullanmak için temel katkılarda bulunmak

Canlı hücrelerin yüzeyine yapay şekerler yerleştirmek için yeni bir kimya olan biyo-ortogonal kimya'nın kurucusu olmak ve bunu kanser ve bağışıklık sistemindeki rollerini araştırmak için uygulamak.

Moleküler negatif iyon fotoelektron spektroskopisinin geliştirilmesi ve bunun üzerinden elde edilen moleküler elektron eğilimleri ve intramoleküler dinamiklerle ilgili temel içgörüler için.

Gen ve genomları kodlamak ve çözümlemeyi mümkün kılan DNA ve RNA'nın kimyasal sentezine yaptığı öncü katkılar için.

Mikroskobik ve moleküler düzeyde yüzey kimyası ve katalizin anlaşılmasına yaptığı öncü deneysel ve kavramsal katkılarından dolayı.

İnsanlığın yararına çevre dostu plastiklerin ve yeni malzemelerin üretiminde yararlı olan katalizörlerin yapı ve işlevinin anlaşılmasına çığır açan katkılar için.

Kimyanın biyolojik sorunları çözme gücünü gösteren, katalizin ve karmaşık biyolojik makinelerin (purinozom ve DNA polimerazlar) anlaşılmasına yönelik çığır açan katkılar için.

Nanobilim için temel bir yapı taşı olan kolloidal yarı iletken nanokristallerin geliştirilmesindeki öncü rolü ve bunların optik özelliklerini kontrol eden kuantum etkilerine ilişkin anlayışımıza yaptığı katkılardan dolayı.

Pozitron yayan kimyasal probların sentezindeki olağanüstü başarılar ve bunların biyomedikal görüntülemede uygulanması ve dünya çapında insan sağlığı üzerinde büyük etkisi olan in vivo biyokimya araştırmaları için.

Ribonükleotid redüktazların mekanizmaları ve düzenlenmesi üzerine çığır açan bir çalışma için, biyolojideki sorunları çözmede kimyasal araştırmaların gücünün ilgi çekici bir gösterimi.

Alkan karbon-hidrojen bağı oksidatif ilavesi ve 1,4-benzen diradikallerinin keşifleri de dahil olmak üzere fiziksel, organik ve inorganik kimyanın arayüzlerine çok sayıda yenilikçi katkıları için.

Doğal ürünlerin toplam sentezindeki geniş kapsamlı başarıları ve antikanser aşılarının geliştirilmesinde karbonhidratların öncü kimyasal sentezi için.

Biyoorganik kimyanın gelişimindeki öncü rolü ve özellikle enzim mekanizmalarının anlaşılmasına yaptığı derin ve kalıcı katkılardan dolayı.

Kimyada yoğunluk fonksiyonel teorisinin geliştirilmesinde öncü, lider ve merkezi figür olduğu ve kuantum kimyasal hesaplamalarına ilişkin derin içgörüleri olduğu için.

Proteinlerdeki uzun menzilli elektron tünellemesini göstermesi, öğrencilere ilham verici öğretmesi ve mentorluk yapması ve kimya alanında bir devlet adamı olarak özverili hizmeti nedeniyle.

Organik sentez teorisi ve pratiğine, kimyasal biyoloji ve tıbba yaptığı parlak ve yararlı katkılardan dolayı.

Kimyasal reaktivitenin, özellikle de iyonların ve moleküllerin asit-baz, nükleofilik ve hidrojen bağlama özelliklerinin temel anlayışına yönelik geniş kapsamlı katkılarından dolayı.

Asimetrik sentezi neredeyse imkansız olandan rutine dönüştürerek organik kimyada devrim yaratan kimyasal reaksiyonları (keskin olmayan asimetrik epoksidasyon, dihidroksilasyon ve aminohidroksilasyon ) keşfetmesi nedeniyle.

Modern fiziksel organik kimyayı tanımlamak için - organik moleküllerin yapısı ve reaktivitesi arasındaki ilişkilerin incelenmesine uygulanan fiziksel kimya ve organik sentezin entegrasyonu.

Mekanistik elektrokimya, elektrokemilüminesans, yarı iletken fotoelektrokimya ve taramalı elektrokimyasal mikroskopi alanındaki temel gelişmeleri nedeniyle.

Bor kimyasına yaptığı temel katkılardan, özellikle bor hidritleri ve metalokarboranlarla ilgili çığır açan çalışmaları ve bunların katalizörlerde ve radyo görüntülemede kullanımlarından dolayı.

Kimyasal bağın dinamiklerini gerçek zamanlı olarak araştırmak için ultra hızlı lazerler ve moleküler ışınlar kullanarak yeni lazer femtokimya alanını kuran öncü çalışmayı yürütmek için.

X-ışını analiziyle esas olarak eşit atomlu kristal ve moleküler yapıların belirlenmesine yönelik bir yöntem geliştirmesi ve dolayısıyla kimya uygulamalarını derinden etkilemesi nedeniyle.

Çok çeşitli önemli doğal ürünlerin yapısına ilişkin keşifleri ve retinanın görmedeki rolüne benzersiz katkıları nedeniyle.

Metal kümeleri ve metaloprotein çalışmaları yoluyla inorganik ve biyolojik kimya alanlarının birleştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı.

Stereokimya ve reaksiyon mekanizmasının temel sorularının aydınlatılması ve tasarlanmış dahil etme (konakçı-konuk ) komplekslerinin sentezi ve özellikleri üzerine öncü çalışmalar için.

Kimyasal reaksiyon dinamiğinin her yönünü etkileyen öncü lazer tabanlı teknikleri, derin içgörüleri ve ufuk açıcı katkıları için.

Modern inorganik kimyaya geniş katkılarından ve özellikle çoklu metal-metal bağlarının varlığını ve önemini ortaya koymasından dolayı.

Yeni sentetik yöntemleri yaratıcı buluşu, enzim reaksiyonlarının mekanizmasını açıklaması ve enzim aktivitesini taklit eden sistemler geliştirmesi nedeniyle.

Spektroskopinin gücünü artıran ve canlı hücrelerdeki zarların yapısal ve dinamik özelliklerine ilişkin anlayışımızı artıran temel çalışmaları için.

Önemli yeni kimyayı ortaya çıkaran ve bunların sentezde çok yönlü ara maddeler olduğunu ortaya koyan organoboranlarla ilgili çalışmaları için.

Kimyaya birleştirici, teori ile deneyi bir araya getiren katkılarından dolayı; kuantum mekaniği; ve organik, inorganik, organometalik ve katı hal kimyası.

Yeni yöntemlerin geliştirilmesinde öncü olması ve ardından kimyasal reaktiviteye ilişkin mevcut görüşler üzerinde geniş bir etkiye sahip olan moleküler sistemlerin parlak teorik ve deneysel incelemesi ile öne çıkan bilimsel araştırması için.

İnorganik reaksiyon mekanizmaları üzerine öncü çalışması, özellikle biyokimya ve organik kimya alanındaki çalışmaları derinden etkileyen elektron transfer reaksiyonlarının 'iç' ve 'dış küre' mekanizmalarını keşfetmesi nedeniyle.

Yeni yöntem ve stratejiler geliştirerek karmaşık organik moleküllerin sentezine olağanüstü yaratıcı katkılarından dolayı.

Teorik ve deneysel polimer kimyasındaki katkıları ve etkileri, özellikle polimer etkileşimleri, polimer visko-esnekliği, biyo-polimerlerdeki sarmal bobin geçişi, ışık saçılımı teorisi ve olağanüstü büyük DNA moleküllerinin incelenmesi konusundaki çalışmaları için.

Fiziksel kimyanın organik kimya ve enzimatik reaksiyonların anlaşılmasına uygulanmasındaki öncü çalışmaları için.

Kararlı moleküllerin özelliklerini yapısal terimlerle açıklayan ve kimyasal, jeolojik ve biyolojik bilimlerde önemi giderek artan çalışmaları için.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "NAS Award in Chemical Sciences". National Academy of Sciences. 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2017.