Kim Dotcom

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kim Schmitz
Doğum21 Ocak 1974 (50 yaşında)
Kiel, Batı Almanya
İkametAuckland, Yeni Zelanda
MilliyetAlman ve Fin
MeslekGirişimci
Çocuk(lar)5
Resmî sitehttps://kim.com

Asıl adı Kim Schmitz'dir.[1] Alman bir babadan ve Finlandiyalı bir anneden dünyaya gelmiştir. Dünyanın en büyük veri indirme sitelerinden biri olan Megaupload’ın kapatılmasının ardından Mega isminde bir bulut depolama sitesi açmıştır

Çocukluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

1974 yılında Almanya'nın kuzeyinde gemi kaptanı Alman bir baba ile aşçı Finlandiyalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kim Schmitz'in dünyanın en zengin korsanı olma hikayesi daha dokuz yaşında ilk bilgisayarını almasıyla başladı. Bilgisayar oyunlarına her çocuk gibi o da düşkündü ancak oyunlar pahalı olduğu için koruma sistemlerini bozmayı öğrendi.

Kırdığı oyunların kopyalarını arkadaşlarına da satmaya başlayarak kısa sürede bu maharetini paraya çevirmeye başladı. Birkaç sene içinde telefon hattı vasıtasıyla yabancı bilgisayarlara bağlanıyordu. Daha çocukken odasından dışarıya bazen 12 hat üzerinden bağlanarak gelecekte büyük bir korsan olacağının sinyallerini verdi. Birkaç sene içinde gerçek bir bilgisayar korsanına dönüştü ve artık oyun şifreleri kırmak gibi basit işlerle kalamayacağını anladı.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu efsaneyi oluştururken kendisine biçtiği rol "modern Robin Hood" oldu. Bu sıfatını daha 20 yaşına girmeden Citibank'ın hesaplarına girerek 20 milyon doları Greenpeace hesaplarına aktararak taçlandırdı. Her eyleminden sonra bıraktığı iki kuru kafa ve Kimble müstear adı artık onun kartviziti ve amblemi olmuştu.

Daha o zamanlardan gözünü çok daha fazlasına dikmişti. "Ben Bill Gates'ten daha akıllıyım. Dünyanın en zengin adamlarından biri olacağım" diyen genç Kim artık ciddi tehlike sinyalleri veriyordu. Nitekim ABD'nin birinci Irak Harekâtı sırasında korsanlığını daha politik bir alana taşıyarak ABD Savunma Bakanlığı bilgisayarlarına sızdı.

Ancak bundan sonra polis tarafından yakalandı. Henüz 24 yaşındayken çalınmış telefon kartlarıyla ilgili bir dolandırıcılık işinden dolayı ilk sabıkasını tattı. Münih'te yaşadığı daireye yapılan baskınla ele geçirildi ve üç ay gözetim altında tutulduktan sonra mahkemeden aldığı iki yıllık cezanın tecil edilmesiyle paçayı kurtardı.

Megaupload[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 yılında kurduğu Megaupload ise site üzerinden telif hakkı ödenmeden indirilen film, müzik, oyun ve programlarla ona en büyük vurgununu yapma şansı verdi. Bu site ile tüm dünyadaki İnternet trafiğinin yüzde 4'ünü kontrol eden Kim Schmitz, 2012 yılına geldiğinde servetinin 200 milyon ile 500 milyon dolar arasında olduğu tahmin edilen bir adama dönüştü.

Bu paylaşım platformunun kapasitesi 50 petabayta varıyordu ve kimi zaman günde 50 milyon kişilik bir trafiğe ulaşıyor, ödemelerden 150 milyon dolar kazandırıyordu.Film sektörüne 500 milyon dolar zarar verdiği gerekçesiyle yakalama emri verilen Kim Dotcom Yeni Zelanda vatandaşlığına geçti. 2010'da bu ülkeye göçerek ismini Kim Dotcom olarak değiştirdi. Bu vatandaşlık değişimi kendisi için büyük ceza ve davalardan kurtuluş anlamına geliyordu.

ABD'nin talebiyle Yeni Zelanda'da büyük bir operasyonla yakalanıp yargılansa da, bu ülkenin sağladığı hukuki avantajlar sayesinde internet erişiminin engellenmesi ve 24 milyon dolarlık evini terk etmeme kaydıyla şartlı salıverildi.

Mega[değiştir | kaynağı değiştir]

Kim'in yeni sitesi Mega aslında Megaupload'dan çok farklı değil ancak çok daha gelişmiş bir yükleme ve paylaşım bankası. Mega kaydolan herkese 50 gigabayt bedava depolama alanı veriyor ve yüklediğiniz dosyaları istediğiniz kişiyle paylaşabiliyorsunuz, ancak bu defa veriler Mega sunucularında depolanmadan şifrelenip sonrasında depolandığı için Mega depolama alanlarına ne olduğuna dair hiçbir bilgi sahibi olmuyor. Böylece hukuksal anlamda hiçbir sorumluluk da üstlenmemiş oluyor.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]