Kibon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kibon
TürGıda
SahibiUnilever
KökeniABD
Çıkış1941
Satış alanıDondurma

Kibon, şu anda Unilever tarafından sahip olunan Brezilyalı Arjantinli dondurma üreticisidir. Kullandığı logo, aynı zamanda Unilever'in sahip olduğu Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Filipinler ve Almanya'daki Wall's (Algida) dondurma, Good Humor, Streets, Selecta ve Langnese'ın kullandığı Heartbrand logosuyla aynıdır.[1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kibon 1941 yılında Amerikalılar Harkson ve John Kent Lutey tarafından kuruldu. Lutey yerinde yönetmen ve başkan oldu. İkili Şangay, Çin'de birlikte çalıştı.

1942'de Kibon ilk dondurma ürünlerini Brezilya'ya, daha sonra Arjantin'e tanıttı: Eskibon (çikolata kaplı dondurma) ve Chicabon (çikolata ve malt popsicle), Rio de Janeiro'nun sokaklarında 50 adet soğutmalı dondurma satıldı. Onlar büyük bir başarıydı ve şirket hızla büyüdü, klasik ve tropikal lezzetleri tanıttı. Şirket ayrıca gıda endüstrisi için kurutulmuş yumurtalar üretti. Kibon daha sonra çeşitli şekerler, çikolatalar ve sakızla tanıştırdı.[2] 1960'a gelindiğinde, Kibon, Brezilya'nın güneyindeki endüstriyel binaların yanı sıra 3.000'den fazla itme plakasıyla satışa sunuldu.

1957 yılında Kibon, Kool-Aid ve kahvaltılık gevrekleri de dahil olmak üzere markalarının birçoğunu üretmek ve pazarlamak için General Foods ile bir ortak girişime girdi. Ortak girişim, bir Brezilya şirketi olan Industrias Alimenticias Gerais, S.A. olarak adlandırıldı. 1960 yılında General Foods Corporation, Kibon ve Kibon'un ortak girişimin payını satın aldı.

1985 yılında şirket Philip Morris tarafından satın alındı. 1990'larda Kibon, İsviçreli Mövenpick şirketi tarafından yapıldı. 1995 yılında Kibon, Brezilyalı çikolata şirketi Lacta'yı satın aldı. 1997 yılında, Anglo-Hollandalı Unilever şirketi Kibon'u satın aldı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]