Keşlitürkmenli, Silifke

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.40, 20 Mart 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16827152 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Keşlitürkmenli, Silifke
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeAkdeniz
İlMersin
İlçeSilifke
Zaman dilimiUTC+2 (DAZD)

Keşlitürkmenli Köyü, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Kültür

OĞUZ TÜRKMENLERİ Aşireti gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler. Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.

Keş kelimesinin kökeni öz Türkçedir. Keş'in anlamı ise şöyledir: Türkler göçebe hayata uygun olarak yaşarlardı ve bu beslenme alışkanlıklarına da yansırdı. Keş ise Yörükler ve Türkmenlerin yağı alınmış yoğurdu kurutarak elde ettikleri kışlık yiyecek türüdür..Saklanması kolay olduğundan at sırtında göçebe Türkmenlerin en önemli besin kaynağıdır. Kurutularak yapıldığı için bazı yörelerde Kurut adıyla da bilinmektedir.

«Keş», Kâşgar'lı Divan'ından başka, Orhun kitabelerinde bile geçmektedir. Bu son kaynakta adı geçen kelime, «okluk, ok konulan şey, sadak» demek oluyor. Yörük ve Türkmenler, bir nevi çökeleğimsi peynire «Keş» adını vermektedirler. Silifke ve Erdemli taraflarında konup göçen, bugün ise Erdemli'ye yerleşmiş bulunan iki Yörük oymağının adı «Keş» kelimesinden meydana gelmiştir: Karakeşlî ve Keşlitürkmenli. / Prof. Dr Mehmet Eröz;

Hamalçayı,Gürün(Yeşilere) mahallesinde yaşayan Keşoğulları ile aynı kökten gelmektedirler. Cumhuriyetten sonra Eskihamal,Gürün-Sivas mahallesinde yaşayan Keşoğulları (Yılmaz) soyadını alırken Hamalçayı,Gürün-Sivas(Yeşildere)de yaşayan Keşoğulları ise (Çay) soyadını almışlardır.

Keşlitürkmenli Köyü'nün sakinleri yani Keşoğulları Anadolu'ya günümüzde İran sınırları içerisinde bulunan Horasan(Khorasan) bölgesinden göç ederek gelmişlerdir. İlk olarak Sivas'a ve yoğunlukla Gürün ilçesine göç etmişlerdir. Cumhuriyetin ilanından sonra Keşoğulları Yılmaz ve Çay soyadlarını almışlardır. Zaman içerisinde yörük geleneğinin bir getirisi olarak göçlerine devam edip Mersin'e , özellikle Silifke-Erdemli yörelerine göç etmişlerdir. Bu bölgelerde yörük yaşamının yerleşik yaşama çevirilmesi amacıyla kendilerine iskan edilen topraklar sebebiyle tarıma ve yerleşik yaşama geçmişlerdir. Yerleşik hayata geçtikleri iki köy bulunmaktadır ; Karakeşli be Keşlitürkmenli.

Ayaştürkmenli ve Türlmenuşağı köyleri bu iki köy sakinlerinin zaman içerisinde yayılarak yeni köyler kurmasıyla oluşmuştur.

Coğrafya

Köy Mersin iline , Silifke ilçesine km uzaklıktadır.

Ekonomi

Tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

Nüfus

Mahallenin nufusu dir.

İklim

Mahallede Akdeniz iklimi vardır.

Altyapı bilgileri

Köy okulu yoktur. Yolu asfalt olup elektriği ve suyu bulunmaktadır.Ptt acentesi yoktur.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal