Kategori tartışma:Uygurlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çin'le olan ilişkilerde Uygurlar ve Doğu Türkistan önemli yer teşkil ediyor. Çin Doğu Türkistan hareketi konusunda Türkiye hakkında çekincelere sahip [1] Bence Uygurlar ve Doğu Türkistan kategorileri "Türkiye-Çin ilişkileri" kategorisinde yeralmalı. Sadece birinin alması da yeterli deği çünkü tamamen aynı şeyler değiller, Doğu Türkistan kelimesinin kullanılması bile Çince hoş karşılanmazken, Uygurlar ilişkişlerde köprü olabileceği ifade ediliyor.

Kategori yeni olduğu için ileride yeni madde, kategoriler de eklenecektir. Alakasız olmadığı ise verdiğim link ile de görülebilir. Çin Dışişleri'nin Uygurlara yardım etmeyin tehtidi, Uygur lideri İsa Yusuf Alptekin'in cenazesine katılan AKP ileri gelenleri,... VP:TBA ise bunu görmezden gelmemeyi gerektirir, bence bunu çıkarmak esas itibari ile ihlal olur. Benzer bir örnek olarak Türkiye-Irak ilişkilerinde Irak Türkmenleri alt kategori olarak eklenmiş. Ama bu ilişkilerin sadece Irak Türkmenleri'ne empoze edildiği anlamına gelmiyor.Altaz 01:49, 12 Temmuz 2009 (UTC)

Hayır. Çok taraflı yaklaşım. Kategori:Türkiye ayrı Kategori:Türk halkları ayrı. {{sö-devlet}} eklemek zorunda kaldım. Takabeg ileti 01:59, 12 Temmuz 2009 (UTC)
Taraflılığın nereden geldiğini hâlâ belirtmemişsiniz.

Bir de buradan tartışırken ve üstteki satırı yazdıktan sonra neden mesaj sayfama kırmızı uyarı işareti koyup "TBA ihlal ediyorsun, wiki bir blog, serbest kürsü, ya da reklam alanı değildir. Engellenebilirsiniz" tarzı bir ibare koyduğunuzu da anlamadım, mesaj sayfamda tarışmaları ilgili madde sayfasından yürütmeyi tercih ettiğimi belirtmeme karşın. Benden 2 ay kadar önce wikiye katkıda bulunmaya başlamanız mı size benim wikinin ne olup olmadığını bilmediğimi düşünmenize neden oluyor. Bu tip bel altı vurmaları bir tek Tükçe vikide görüyorum ve bir wiki yazarına da hiç yakıştıramıyorum. Altaz 02:17, 12 Temmuz 2009 (UTC)

Uygurlar ile Türkiye ayrı konu. Kategori:Uygurlar'a da bu Türkiye-Çin ilişkileri kategorisi eklenmemelidir. Eğer bütün bunlar kabul edersek ABD-Çin ilişkileri, Fransa-Çin ilişkileri, Almanya-Çin ilişkileri, Rusya-Çin ilişkileri, Japonya-Çin ilişkileri..................v.s kategorileri de eklenmesine yol açacaktır. Mesela aynı şekilde Türkiye kategorisine ABD-AB ilişkisi v.s. kategori eklenmediği gibi buraya da diplometik ilişkileriyle ilgili kategoriler eklenmemelidir. Yukarıda gösterilen gerekçeye yani gazete yazısına tamam diyemeyiz. Zira şekilde ABD-AB ilişkisi içindeki Türkiye hakkında yazılan hem gazetelerde hem bilimsel makaleler var ve onları eklemelerine de müsaade etmiş olacağız.) Takabeg ileti 02:40, 12 Temmuz 2009 (UTC)
Uygurlar ile Türkiye ayrı konu olabilir ama Türkiye-Çin ilişkileri Uygurlar ve Doğu Türkistan ayrı konular değildir. Sizin altkayegorileri çıkarmak istemeniz wikiyi Türçü wiki'ye çevirme izlenimi edindiriyor. Türkiye-Çin ilişkileri zarar görmesin gibi. Verdiğiniz örneklerde cevap verilebilecek bir mantık göremedim. Türkiye-Çin ilişkilerinde Uygurlar da Doğu Türkistan da alakalıdır. Bu sayfaya bu kategoriler eklenmezse Kategori:Türkiye-Irak ilişkileri sayfasında Kategori:Irak Türkmenleri'nin,Kategori:Türkiye-Yunanistan ilişkileri'nde Kategori:Batı Trakya Türkleri'nin Kategori:Türkiye-ABD ilişkileri'nde Kategori:ABD Türkleri'nin bulunması gibi örneklerin de wikide yer almaması gerekir.Altaz 12:27, 12 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Neden taraflı? Çünkü belirli bir etnik grubu belirli iki ülkenin ilişkilerinin bir alt kümesi kılıyor da ondan. Oysa Uygurlar, Türkiye vatandaşı değiller ki bu iki ülke ilişkisinin bir alt kümesini teşkil edebilsinler. Durum böyle değilken, Uygurlar üzerinde siyasî etki sahibi olan birçok halk varken, ülke varken, Türkiye'nin ve onun Çin ile ilişkilerinin özellikle konması bariz VP:TBA ihlâlidir. Bunun ötesinde genel olarak etnik gruplara böyle yaftalar yapıştırılması (eğer söz konusu etnik grup doğrudan iki ülkenin ilişkisinin kaynağı veya sonucu değilse) gereksiz yere etnik gruplar siyasîleştirilmiş olacağından VP:TBA'ya aykırıdır. Kategori:Kürtler'de Kategori:Türkiye-Irak ilişkileri yokken tutup Uygurlara Türkiye-Çin ilişkilerini eklemek bariz VP:TBA ihlâlidir. Etnik grupları alâkasız ülkelerle (Türkiye'deki nüfusun çoğunluğunun Türk halkı olması ve Uygurlarla uzaktan akraba olması bir şeyi değiştirmez - Uygur devleti olmadığımız sürece alâkasızız demografi-politik açıdan) içlerinde yaşadıkları ülkelerin ilişkileri ile tanımlayamayız. Bu tip etnik gruplara "Türkiye bilmemne" tarzı kategoriler eklemek (Türkiye'de mensupları varsa "Türkiye'deki etnik gruplar" eklenebilir - o müstesna) Türkiye merkezli bakış açısının tecellisi olacaktır ki bu da VP:TBA'ya aykırıdır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 14:55, 12 Temmuz 2009 (UTC)
Merhaba, ben de aynı şeyi söyledim, bu etnik grup iki ülkenin ilişkilerinin bir alt kümesi zaten. Bu bir yaftalama anlamına gelmiyor. Türkiye vatandaşı olmalarına gerek yok, aynı şekilde Kategori:Türkiye-Irak ilişkileri sayfasında Kategori:Irak Türkmenleri'nin yer almasında da oradaki Türkmenlerin Türkiye vatandaşlığı iddiası yok. Irak Türkmenleri üzerinde Amerika da Avrupa da görüş bildiriyor ama bu kategoriden Irak-Türkiye ilişkilerinin çıkarılmasını gerekli kılmıyor. Doğu Türkistan'ı çıkarmayı kabul edersek de Merube 89'un dediği gibi Uygurlar yer almalı diye düşünüyorum. Uygurlar iki ülke ilişkilerinde köprü rolü de oynuyor. Çin'e giden her Türk yetkili mutlaka Doğu Türkistan'a da uğruyor. Yani Türkiye-Çin ilşkilerinde iyi yönde de kötü yönde de [2] her zaman yeri var. Diğer ülke ilişkilerinde de bu derecede ağırlık teşkil ediyorsa onların da etkilenmesinde bir sakınca yok. Kategori yeni olduğu için şimdilik sadece bu eklenmiş. Amerika Uygurlar üzerinden çine soykırım suçlaması yapıyorsa, ilişkilerinde çatlaklara veya yileşmelere sebep olan örnekler varsa o da eklenir. Yani pozitif ayrımcılık da yok.~Ben sayfayı eklerken "Türkiye'deki nüfusun çoğunluğunun Türk halkı olması ve Uygurlarla uzaktan akraba olması" gibi bir gerekçe sunmuyorum ki, Çin ile ilişkilerde şu ana kadar olan gelişmeleri örnek veriyorum. Çin elçisi başka hangi nedenle dışişlerine çağrılmış, Çin Türkiye'ye uzun yıllardan beri başka hangi nedenlerle mesajlar yolluyor. Sadece kötü olanlar değil, Cumhurbaşkanının son gezisinde Çinli yetkililer de Uygurların iki ülke ilişkilerinde önemli rol oynayabileceğini ifade etmişti. Şimdi iki ülke ilişkilerindeki bir unsuru bu Çin için olumsuz olur, Türkiye'ye pozitif ayrımcılık olur vb sebepler bana TBA ihlali gibi gözüküyor. Bir de kategoriye Uygurlar maddesi eklenmiyor, Uygurlar kategorisi ekleniyor. Bu kategoriye ait maddelerde her iki tarafın görüşlerini ifade eden maddeler elbette bulunacaktır. Altaz 18:15, 12 Temmuz 2009 (UTC)