Kategori tartışma:Tiyatro toplulukları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

bilmem ne tiyatrosu kelimesi tiyatro sahibi olana verilen adi ile Tiyatrocu yani tiyator işletmecisi tanımlaması dır.

Tiyatro toplulukları kelimesi ; tiyatroda oyun oynayan oyuncu topluluğuna verilen addır.

yerleşik düzen tiyatrosu yaz dönemi harici bulundukları illerin adı ile adlandırılabilinir. örneğin yoğunlukla "istanbuldaki Tiyatro toplulukları" ifadesi genelle olarak kısmen doğru bir tanımlamadır. Bu imzasız yazı 88.235.34.163 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


+1 kesinlikle katılıyorum Tiyatro ile tiyatro toplulukları tanımlası arasındaki fark sahne ile oyuncu demek kadar birbirinden farklı kavramlardır. Bu imzasız yazı 85.101.0.109 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Tiyatro toplulukları - Tiyatro grupları[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Ben tiyatro grupları ile tiyatro toplulukları aynı anlama geliyor sanıyordum... farklı kavram ve alanlar mı? Yok farklı değillerse niçin iki ayrı kategorimiz var ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 10:58, 2 Ocak 2008 (UTC)

  • Merhaba,

Sanırım sorun dilimizde İngilizce'deki "theatre companies" kavramının tam karşılığının olmamasından kaynaklanıyor. Eskiden "tiyatro kumpanyaları" ya da "tiyatro trupları" denirdi. Son zamanlarda "tiyatro toplulukları" ya da "tiyatro grupları" deniyor. Diğer viki'lerde de farklı tanımlamalar yapılmış (alm:Theaterensemble; fr:Troupe de théâtre; isp:Grupos de teatro) ama anlamı aşağı yukarı bu iki terimden birine denk geliyor. Kategori olarak herhangi birinin kullanılması yanlış olmaz, ancak daha Türkçe bir ifade olan "tiyatro toplulukları" ifadesini tercih ederim.

Bu konuda karmaşa şurada çıkabilir: Bizde zaman zaman yerleşik tiyatro gruplarının isimleri hem o topluluğu hem de topluluğun yerleşik olduğu tiyatro binasını anlatmak için kullanılabiliyor. Örneğin Oyun Atölyesi hem tiyatro topluluğunun adı, hem de o tiyatro sahnesinin adı olarak kullanılıyor. Dolayısıyla bir tiyatro grubu olan Altıdan Sonra Tiyatro zaman zaman tiyatro sahnesi olan Oyun Atölyesi'nde temsiller verebiliyor. Ancak bu karmaşanın çok fazla olacağını sanmıyorum çünkü çoğu topluluğun sahnesinin kendi adı var. (Örn. Ortaoyuncular - Ses 1885 Sahnesi; Kent Oyuncuları - Kenter Tiyatrosu; Semaver Kumpanya - Çevre Tiyatrosu)

Bu durumda,

  • İstanbuldaki tiyatrolar isimli bir kategori anlamsız olacaktır.
  • İstanbuldaki tiyatro grupları ile İstanbuldaki tiyatro toplulukları kategorileri kanımca eşdeğerdir, tercihim ikinciden yana olurdu.
  • Sahneler için Kategori:Tiyatro salonları kullanılabilir.
  • Her durumda, şu anda karmakarışık olan tiyatro kategorilerini elden geçirmek, yeni kategoriler tanımlamak, eskileri gruplayıp gerekirse silmek gerekiyor. Elim değerse bir ara bu işe girişeceğim. homonihilis 11:24, 2 Ocak 2008 (UTC)
  • Sanırım Homonihilis gerekli ve yeterli açıklamayı yapmış. Ben de "toplulukları" sözcüğünün kullanılmasından yanayım. İki kategori birleştirilmeli. Bu arada yeni yılla gelen yeni imajınız güzel olmuş. İyi seneler. Levent Abi ileti 11:28, 2 Ocak 2008 (UTC)
  • Ben de homonihilis'e katılıyorum, gayet güzel toparlamış. Kategorilerin düzenlenmesi gereği yine ortaya çıkıyor. Vaktim ve enerjim olduğunca ben de buna yönelik katkıda bulunmayı sürdüreceğim. --Yabancımsj 11:37, 2 Ocak 2008 (UTC)
  • Bence de "topluluk" kelimesi daha guzel... BrechtProscenium 21:03, 26 Ocak 2008 (UTC)