Kara Muhammed Türemiş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kara Muhammed Türemiş (Azerice : Qara Məhəmməd قارا محمد) Karakoyunlu beyi ve Kara Yusuf'un babasıydı.

Muhammed, Bayram Hoca'nın yeğeni ve onun ana destekçilerinden biriydi.[1] Celayir sultanı Uveys'e hizmet etti ve Bağdat valisinin isyanını bastırarak amcası Murad'ı Bağdat valisi olarak atadı. Ancak kısa süre sonra ilişkileri kötüleşti.

Uveys, 1364 yılında Bağdat'ı Murad'ın elinden alarak Bayram ve Kara Muhammed'in ordularıyla savaşmak üzere Muş'a ilerledi. Bayram ve Muhammed birlikte Musul, Erciş, Silvan ve Van'ı fethettiler. Yeni Celayir sultanı Hüseyin, Muhammed'e karşı harekete geçerek Erciş'e saldırdı. Bayram Hoca'nın yardımına rağmen Karakoyunlular ağır kayıplar verdi ve esir alındı. Hüseyin de kısa süre sonra Ahmed Celayir tarafından tahttan indirildi.[2]

Ahmed'in diğer kardeşleri Şeyh Ali ve Pir Ali Barik ona karşı çıktı. Ahmed, konumunu güvence altına almak için Kara Muhammed'in yardımını istedi. Şeyh Ali, Eylül 1382'de Kara Yusuf'a karşı giriştiği savaşta öldü. Pir Ali de 1383'te öldürüldü.

1383'te Ahmed, prensesini Kara Muhammed'le evlendirdi ve kendisi de Kara Muhammed'in bir kızıyla evlendi. Bir süre sonra Ahmed, Muhammed'e ordusuyla birlikte Bağdat'a göç etmesini emretti, bu sırada Muhammed Azerbaycan'a gitti ve daha sonra Gürcistan'a sefer düzenledi. Celayirliler bu fırsatı Azerbaycan'da kalan Karakoyunluları katletmek için kullandılar. Bunun ardından Kara Muhammed Erciş'e çekilmek zorunda kaldı.

1384'te Mardin'i işgal etti ve Artuklu hükümdarı Mecdüddin İsa el-Zahir'in (1376-1407) teslimiyetini aldı.

Kara Muhammed, Timur'un seferleriyle dört kez karşılaştı ve onlardan başarıyla kurtuldu. Timur emiri Lala Hoca, Kara Yusuf tarafından öldürüldü.[2]

1389'da Akkoyunlu ve Eretna'ya karşı Erzincan Beyliğine de yardım etti. Ancak Nisan 1389'da isyan eden emir Pir Hasan tarafından öldürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tarikhi Turkmaniyya, fol. 24b (Ethe 573)
  2. ^ a b Minorsky, V. (1955). "The Qara-Qoyunlu And The Qutb-Shahs". Bulletin of the School of Oriental and African Studies (İngilizce). 17 (1): 50-73. doi:10.1017/s0041977x00106342. ISSN 0041-977X.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Minorsky 1955" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)