Kanser Hastalarına Yardım Derneği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 26 Mayıs 1993 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kanser hastalarının yaşadığı sorunları gidermek amacıyla kurulan yardım derneğidir.

Kuruluş amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanser Hastalarına Yardım Derneği
KısaltmaKHYD
SloganErken Teşhis Hayat Kurtarır
Kuruluş1993
KurucuRaziye Kocaismail
TürHayır Kurumu
Konum
  • Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Resmî sitehttps://www.khyd.org/

Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nin kurucu başkanı, Raziye Kocaismail'e 1991 yılında meme kanseri teşhisi konulması üzerine ailesi ve yakınlarının destekleriyle, ameliyat ve tedavi masraflarını karşılamak için zorlu bir mücadeleye girişti. Maddi ve manevi destek bulmak amacıyla yakınlarının desteğiyle Londra’ya seyahat etti. Londra'da moral buldu ancak çocuklarından uzak olmanın ve diğer sorunların etkisiyle zor bir dönemden geçti. Tam iyileşme umutları yeşerirken, ikinci ve üçüncü ameliyatını olmak durumunda kaldı. Bu ameliyatlar, hem kendisini hem de yardım eden yakınlarını maddi ve manevi olarak zor durumda bıraktı.

Raziye Kocaismail, bu zorluklarla başa çıkmak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kanser hastalarının yaşadığı olumsuzlukları hafifletmek için bir dernek kurma kararı aldı. Derneğin amacı; kanserle mücadele eden insanlara destek olmak ve yurt dışındaki tedavi imkanlarını Kıbrıs'a da ulaştırmaktı.

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki kanser hastaları için olumsuz olan koşulların iyileştirilmesi, Kanser tedavisi için maddi destek sağlanması ve kanser tedavisi sırasında yaşanılan psikolojik sorunların önlenmesi için “Kanser Hastalarına Yardım Derneği” 26 Mayıs 1993 tarihinde kuruldu.[1] Derneğin kuruluşundan günümüze kadar KKTC'de kanser hastalığın tedavisi için önemli adımlar atıldı. Toplanan bağışlarla eksik olan uzman kadrosu, ekipman ve yataklı servis nedeniyle tedavi olunamaması sorunun önüne geçildi. Toplanan bağışlarla 11 yataklı bir onkoloji merkezi inşa edildi. Bu sayede merkezde beş yeni personel istihdam edilmesini sağlandı. 2002 yılında Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nin katkılarıyla Onkoloji Servisi açıldı.[1] Dernek, Çocuk Onkoloji Servisi'ndeki çocuk yoğun bakım ünitesi ve çocuk kemoterapi odasını finanse etti ve bölüme iki hemşire istihdam edildi. Evlerinde yatan hastalara oksijen tüpleri ve tekerlekli sandalyeler sağlandı. Derneğin istihdam ettiği psikologlar ve hasta bakıcılar ile hastalara evde bakım hizmeti verilmesi sağlandı. Eğitim gören kanser hastası çocukların yurt ve eğitim giderleri karşılandı.[2][3]

Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nin Kuzey Kıbrıs'ın her köyünde ve mahallesinde kıyafet bağışı toplama kutuları bulunmaktadır.[4] Kansere karşı farkındalık ve sağlık kontrollerini yaygınlaştırmak için her yıl etkinlikler düzenlemektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi | Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi". bndh.gov.ct.tr. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  2. ^ "KANSER HASTALARINA YARDIM DERNEĞİ (KHYD), 1-31 MART PROSTAT KANSERİ FARKINDALIK AYI DOLAYISIYLA "PROSTAT KANSERİNE KARŞI YÜRÜYORUZ" SLOGANIYLA MECLİS'TE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ". KKTC Başbakanlık. 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  3. ^ "Kanser Hastalarına Yardım Derneğine Kıyafet Bağışı – TED KUZEY KIBRIS KOLEJİ". 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023. 
  4. ^ "KANSER HASTALARINA YARDIM DERNEĞİ GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI İSKELE'DE". www.kibrisgenctv.com/. 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023.