John Buchan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sağ Onurlu
John Buchan
Kanada Genel Valisi
Görev süresi
2 Kasım 1935 - 11 Şubat 1940
Başbakan William Lyon Mackenzie King
Yerine geldiği Vere Ponsonby, 9th Earl of Bessborough
Yerine gelen Alexander Cambridge, 1st Earl of Athlone
Şablon:Noprint
Kişisel bilgiler
Doğum John Buchan
26 Ağustos 1875(1875-08-26)
Perth, İskoçya
Ölüm 11 Şubat 1940 (64 yaşında)
Montreal, Quebec, Kanada
Evlilik(ler)
Susan Buchan (e. 1907)
Akraba(lar) O. Douglas (kız kardeş)
Çocuk(lar) 4
Bitirdiği okul
Mesleği Yazar, Siyasetçi
İmzası
Resmî site Resmî site

John Buchan, 1. Baron Tweedsmuir GCMG GCVO CH KStJ PC DL ( /ˈbʌxən/ ; d. 26 Ağustos 1875 - ö. 11 Şubat 1940), Kanada Konfederasyonu'ndan bu yana 15'inci olan Kanada Genel Valisi olarak görev yapan İskoç bir romancı, tarihçi ve Birlikçi politikacıydı.

Kısa bir hukuk kariyerinin ardından Buchan, aynı zamanda yazarlık kariyerine ve siyasi ve diplomatik kariyerine başladı ve Güney Afrika'daki çeşitli kolonilerin yöneticilerinin özel sekreteri olarak hizmet etti. Sonunda Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin savaş çabaları için propaganda yazdı. 1927'de Birleşik İskoç Üniversiteleri'nden Parlamento Üyesi seçildi, ancak zamanının çoğunu yazarlık kariyerine, özellikle de Otuz Dokuz Basamak ve diğer macera kurgularını yazmaya harcadı.

1935 yılında Kral George V, Başbakan RB Bennett'in tavsiyesi üzerine Buchan'ı Bessborough Kontu'nun yerine Kanada Genel Valisi olarak atadı ve bu amaçla Buchan rütbeye yükseltildi. 1940'taki ölümüne kadar bu görevi sürdürdü. Buchan okuryazarlık ve Kanada kültürünün gelişimi konusunda heyecanlıydı ve külleri Birleşik Krallık'a iade edilmeden önce Kanada'da bir devlet cenazesi düzenlendi.