Kanada Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kanada Cumhuriyeti
Republic of Canada
1837-1838
Kanada Cumhuriyeti bayrağı
Bayrak
Kanada Cumhuriyeti'nin Kuzey Amerika'daki konumu (1837)
Kanada Cumhuriyeti'nin Kuzey Amerika'daki konumu (1837)
Republic of Canada konumu
TürTanınmayan Ülke
BaşkentNavy Adası
Yaygın dil(ler)İngilizce
HükûmetCumhuriyet
Devlet Başkanı 
• 1837–1838
William Lyon Mackenzie
Tarihî dönemUpper Canada Rebellion
• Cumhuriyet ilanı
17 Aralık 1837
• Yıkılış
4 Aralık 1838
Öncüller
Ardıllar
Yukarı Kanada
Yukarı Kanada
Günümüzdeki durumuKanada

Kanada Cumhuriyeti, 5 Aralık 1837'de William Lyon Mackenzie tarafından ilan edilen ve varlığını 1838 yılına kadar sürdüren bir hükûmetti. [1] Kendi kendini ilan eden hükûmet, Yukarı Kanada İsyanı'nın son günlerinde Niagara Nehri'ndeki Navy Adası'nda [2] kuruldu.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Yukarı Kanada'daki 1837 İsyanlarının son günlerinde, Mackenzie ve 200 takipçisi Toronto'dan Navy Adası'na çekildikten sonra, ayrı bir cumhuriyet ilan etti. Bağımsız bir para birimi kurdu ve Amerikan tedarik vapuru Caroline'ı kullanarak kampına tedariki sağladı.[3] Davasını destekleyen her bir kişiye 120 hektar toprak vadederek kendisine yandaş toplamaya çalıştı.[3] Daha sonra, destekçilerine[4] Mackenzie, 1 Mayıs 1838'de ödenmek üzere 100 dolarlık gümüşü de sözüne dâhil etti.

29 Aralık'ta Kraliyet Donanması Komutanı Andrew Drew ve yedi tekne dolusu Kanadalı milis, Niagara Nehri'ni geçerek Schlosser kalesine ulaştı . Navy Adası'nda William Lyon Mackenzie ve isyancıları tarafından kullanılan Caroline'ı ele geçirdiler. Drew'un güçleri gemiyi ateşe verdi ve onu Niagara Şelalesi'ne doğru sürükleyerek bir Amerikalının ölümüne neden oldu. Düzinelerce Amerikalının gemide mahsur kaldıkları sırada öldürüldüğü ve ABD askerlerinin misilleme olarak bir İngiliz vapurunu ABD sularındayken yakarak <i id="mwKg">Caroline</i> olayı olarak bilinen olayı tetiklediği yanlış bir şekilde bildirildi.

13 Ocak 1838'de Mackenzie, Britanya birliklerinin yoğun ateşi altında Navy Adası'nı terk etti. O ve kendisine bağlı kuvveti geri çekildikleri New York, Buffalo'da, ABD ordusu tarafından yakalanmış ve ABD ile Birleşik Krallık arasındaki tarafsızlık yasalarını ihlâl ettikleri gerekçesiyle ABD'de 18 ay hapis cezasına çarptırıldılar ve Kanada'dan bir bağımsızlık/ayrılık beyanı olasılığını sona erdirdiler. Britanyalı yetkililer yaşanan süreci önemsiz ve desteklenmeyen bir kolonyal isyan olarak tanımlamıştır.

1838 yılı ortalarında destekçilerden bazılarının Bin Adalar'a çekilmesi "Kanadalı yetkilileri büyük endişeye neden oldu". [5] Amerika Birleşik Devletleri'nde, sınır boyunca Avcı Locaları kuruldu ve bazıları Yukarı Kanada'da da faaliyet gösterdir. Bu toplulukların organizasyonunun merkezi Cleveland'daydı ve temel görevi "Britanya Kolonilerini Britanya Esaretinden kurtarmak" idi. [5] 16 Eylül 1838'de Cleveland'da örgütün 160 delegesinin katıldığı bir kongre düzenlendi [5] ve bu toplantıda Abram D. Smith Kanada Cumhuriyeti'nin ilk başkanı seçildi. [6] ayrıca para olarak altın, gümüş ve kendi para birimini kullanacak bir Kanada Cumhuriyet Bankası için planlar tanımladı ve krediler için teminat olarak Yukarı Kanada'nın "tüm servetini, gelirini ve kaynaklarını" taahhüt etti. [5] İlk banknotlarında, hepsi isyandaki rolleri nedeniyle idam edilen Samuel Lount, Peter Matthews ve James Morreau yer alacaktı.[7]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yates 1958.
  2. ^ Insurance Institute of Toronto.
  3. ^ a b Walz & Walz 1970.
  4. ^ "Chapter 78: Mackenzie as an Exile". Robertson's Landmarks of Toronto Revisited. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2023. 
  5. ^ a b c d Shortridge.
  6. ^ Russell 1968.
  7. ^ Shaun J. McLaughlin, The Patriot War Along the New York-Upper Canada Border: Raiders and Rebels, The History Press, Charleston, SC, 2012, p. 87.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]