Kala Chitta Aralığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kala Chitta
کالا چٹا (Pencapça)
Kala Chitta dağı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik841 metre (2.759 ft)
Koordinatlar33°43′N 72°10′E [1]
Coğrafya
KonumPakistan, Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaleti

Kala Chitta Aralığı (Urduca ve Pencapça: Kālā Chiṭṭā), Pakistan'ın Pencap kentinin Attock Bölgesi'nde bir dağ silsilesidir. Kala-Chitta, Siyah Kala ve Chitta beyaz anlamına gelen Pencapça kelimelerdir. Aralık, doğuya, Potohar platosu boyunca Ravalpindi'ye doğru ilerler.[2]

Pakistan'ın Kuldana Oluşumu, en çok Pakicetus ve onların yakın akrabaları gibi ilkel deniz memelileri de dahil olmak üzere, fosil memelileri ile tanınır. Kuldana memelileri farklı çalışmalarda; erken Lüthecian (erken Orta Eosen), geç İpresian (geç erken Eosen) veya erken Lüthecian zamanına kadar olan Ypresian'a (erken Eosen'in erken kısmı ile erken Orta Eosen) tarihlenmiştir.

Kuldana Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuldana Oluşumu, Kata Chita tepelerinde bulunur ve çok daha kalın bir foraminifer bakımından zengin deniz formasyonları dizisi içinde yer alan, 20–120 m kalınlığında, alçak kıtasal kırmızı yataklardan oluşan ince bir dildir. Sığ planktonik ve bentik foraminiferler Kuldana Formasyonunun yaşını geç erken veya erken orta Eosen ile sınırlar ve küresel deniz seviyesi stratigrafisinin mevcut yorumu ikincisini desteklemektedir.[3]

Kohat Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kohat Oluşumu, kalkerli şeyl ve açık gri kalkerden oluşur. Kuldana Oluşumu'nun üzerinde yer alır ve Rawalpindi grubunun Murree Oluşumu ile karışır.[4] Orta Eosen'de oluşmuştur.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "GeoHack - Kala Chitta Range". geohack.toolforge.org. 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  2. ^ "The Salt Range and Potwar Plateau". Plains and Plateaus of Pakistan. Pakistan Paedia. 1 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2012. 
  3. ^ Gringerich. "Stratigraphic and micropaleontological constraints on the middle Eocene age of the mammal-bearing Kuldana Formation of Pakistan". doi:10.1671/2409. 16 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  4. ^ Hamid. "Structural Evolution of the Kohat Fold and Thrust Belt in the Shakardarra Area (South Eastern Kohat, Pakistan)". Geosciences. doi:10.3390/geosciences8090311.