Kademeli düzen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sağ kademe oluşumunda uçan dört OS2U Kingfisher uçağı.

Kademeli düzen, birimlerinin çapraz olarak düzenlendiği (genellikle askeri) oluşum. Her birim, öndeki birimin arkasında ve sağında ("sağ kademe") veya arkasında ve solunda ("sol kademe") bulunur.

Askeri düzen[değiştir | kaynağı değiştir]

Formasyonun kullanımı, kolon, hat-yan yana veya falanks (kutu) oluşumlarına alternatif olarak eski piyade ve süvari savaşına kadar uzanır. En erken kullanımlarından biri, Leuctra Muharebesi'nde, Thebanlılar, 48 kişilik bir kolonla Spartalı sağa saldırırken, zayıf merkezleri ve sağları püskürtüldü. Kademe oluşumu, Cannae Muharebesi'nde Hannibal, Gaugamela Muharebesi'nde İskender, Prusya Kralı II. Friedrich ve Gettysburg Muharebesi'nde Konfederasyon ordusu tarafından kullanılmış olabilir.

Türetilmiş anlamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kumtaşında iki paralel en kademeli damar kümesi.

Bu isim aynı zamanda kuş gözlemciliği topluluğu tarafından kazların, ördeklerin ve diğer göçmen kuşların uçuşlarının tanıdık V şeklindeki oluşumlarını tanımlamak için benimsenmiştir, ancak bu daha simetrik oluşum daha kesin olarak bir V düzeni olarak tanımlanır.

Jeolojide, en echelon, bir dizi kısa lineer özelliğin örtüştüğü veya bireysel özelliklerin doğrultusuna eğik olarak uzanan bir çizgide kademeli olarak sıralandığı bir düzenlemeyi tanımlar.[1] Kademe fayları ve en echelon damarlar buna örnektir.

Matematikte, satır basamak formu terimi, sıfır olmayan öğelerin basamak benzeri bir şekilde şekillendirildiği bir tür matrisi ifade eder.

Yol bisikleti yarışında, bir kademe oluşumu çapraz rüzgarlarda işbirliğine dayalı çekime izin veren çapraz bir yarışçı çizgisidir.[2]

Sac malzemede kayma gerilmesine tepkide, bir dizi kademeli çatlak oluşması tipiktir. Bu yaygın olarak, sismik fay sünmesi tarafından uygulanan kayma gerilmesine maruz kalan asfalt yollarda görülür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bates, Robert Latimer; Jackson, Julia A., (Ed.) (1987). "en echelon". Glossary of geology (3.3yayıncı= American Geological Institute bas.). Alexandria, Va. ISBN 978-0-913312-89-6. 
  2. ^ "Echelon the Crosswinds". CyclingTips. BikeExchange Pty Ltd. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2016.