Kadınlar 1. Ligi sezonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Kadınlar 1. Ligi
İlk sezon 1993-94
Takım sayısı 10
Ülke  Türkiye
Son şampiyon Beşiktaş

Kadınlar 1. Ligi şampiyonları listesi, Türkiye kadınlar futbol ligleri hiyerarşisinin en üst düzey futbol ligi olan Kadınlar 1. Ligi sezonlarının ve istatistiklerinin sıralandığı liste. Geçmişte Türkiye Bayanlar Futbol Ligi ve Bayanlar 1. Ligi gibi isimlerle de düzenlenen ligin adı 2011-12 sezonunda Kadınlar 1. Ligi olarak son kez değiştirilmiştir. İlk sezon olan 1993-94 sezonu ve ikinci sezon deplasmanlı iki maç üzerinden dört gruplu lig sistemiyle yapılmış, 1995-96 sezonundan lige ara verilen 2002-03 sezonuna dek iki gruplu sistemle oynanmıştır.

Şike yapılması[1][2], bazı takımların maçlara çıkmaması[3][4], idari ve mali sorunlar nedenleriyle kulüplerin kapanmasıyla 2003-04, 2004-05 ve 2005-06 sezonlarında ara verilen[5] lig 2006-07 sezonunda ikişer gruplu normal sezon ve play-off sistemiyle yeniden düzenlenmeye başlamıştır.[6] Ertesi sezon beş gruplu 1. kademe, üç gruplu 2. kademe ve play-off sistemine geçilen[7][8] lig 2008-09 ve 2010-11 sezonları arasında deplasmanlı normal lig formatında oynanmıştır.[9][10][11] 2011-12 sezonunda statü tekrar değişerek klasman, kademe ve final grupları sistemi benimsenmiştir.[12] 2012-13 sezonunda deplasmanlı normal lig sistemine geri dönülmüş[13] fakat ertesi sezon kademe ve final grupları formatı uygulanmıştır.[14] 2014-15 sezonunda bir kez daha deplasmanlı normal lig statüsüne geri dönülse de 2016-17 sezonunda deplasmanlı lig sistemi ile birlikte sekiz haftalık play-off/play-out sistemi uygulamaya konulmuştur.

İlk sezonu 16 takımla oynanan lig sonraki sezon 22, üçüncü sezon ise 14 takımla oynanmıştır. Takip eden sezonlarda da birçok kez değişen takım sayısı son olarak 2014-15 sezonunda 10 olarak belirlenmiştir. Ligde puan sistemi olarak ise ilk sezondan itibaren üç puanlı sistem uygulanmıştır. Ayrıca lig kurulurken erkekler futbolunda en az 390 gram ağırlık olması gereken topun ağırlığı asgari 340 gram ve maç süresi de 80 dakika olarak belirlenmiştir.[15] İlk iki sezonda küme düşme sisteminin uygulanmadığı ligde bu sistem ilk kez 1995-96 sezonunda uygulanmıştır.[5]

Ligde şu ana kadar 12 farklı takım şampiyonluğa ulaşmıştır. 1993-94 sezonunda ilk kez Türkiye Bayanlar Futbol Ligi adıyla düzenlenen ligi ilk sırada bitiren Dinarsuspor ligin ilk şampiyonu olmuştur.[5] Son beş sezonun şampiyonu olan Konak Belediyespor en çok şampiyon olan takımken ilk dört sezon şampiyon olan Dinarsuspor ile Ataşehir Belediyespor ikinci konumdadır.[5] Bu takımların ardından üç şampiyonlukla Gazi Üniversitesi gelmektedir.

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Küme düşenler Gol kraliçesi Kaynak
Futbolcu Gol
1993-94 Dinarsuspor Acarlarspor Üçüncülük taltif edilmedi Küme düşme uygulanmadı Bilinmiyor Bilinmiyor [16]
1994-95 Dinarsuspor Acarlarspor Gürtaşspor Bilinmiyor Bilinmiyor [17][18]
1995-96 Dinarsuspor Gürtaşspor Üçüncülük taltif edilmedi Bilinmiyor Bilinmiyor Bilinmiyor [19]
1996-97 Dinarsuspor İstanbul Sitespor Bilinmiyor Bilinmiyor [20]
1997-98 Marshall Boyaspor Taçspor Bilinmiyor Bilinmiyor [21]
1998-99 Marshall Boyaspor Yok Bilinmiyor Bilinmiyor [22]
1999-00 Delta Mobilyaspor Marshall Boyaspor Feride Akgün 45 [23][24][a]
2000-01 İstanbul Kuzeyspor Zeytinburnuspor Bilinmiyor Bilinmiyor [24]
2001-02 Zeytinburnuspor Samsungücü Bilinmiyor Bilinmiyor [24][26]
2002-03 Samsungücü Gazi Üniversitesi İskenderun Sanayispor Bilinmiyor Bilinmiyor [27]
2003-04 Lige ara verildi [5]
2004-05
2005-06
2006-07 Gazi Üniversitesi Mersin Camspor Kartalspor Küme düşme uygulanmadı Bilinmiyor Bilinmiyor [28]
2007-08 Gazi Üniversitesi Bucaspor Mersin Camspor Bilinmiyor Bilinmiyor [29][30]
2008-09 Trabzonspor Gazi Üniversitesi Bucaspor Yalıspor
Zeytinburnuspor
Bilinmiyor Bilinmiyor [31][32][33]
2009-10 Gazi Üniversitesi Trabzonspor Konak Belediyespor Mersin Camspor
Kartalspor
Bilinmiyor Bilinmiyor [34][35]
2010-11 Ataşehir Belediyespor Konak Belediyespor Adana İdman Yurdu Marmara Üniversitesi
Zeytinburnuspor
Sevgi Çınar 26 [36][37]
2011-12 Ataşehir Belediyespor Karadeniz Ereğlispor Trabzon İdmanocağı Mersin Camspor
Antalyaspor
Merve Aladağ 27 [38][39][40][41]
2012-13 Konak Belediyespor Ataşehir Belediyespor Karadeniz Ereğlispor FOMGET
Eskişehirspor
Bilinmiyor Bilinmiyor [42][43]
2013-14 Konak Belediyespor Ataşehir Belediyespor Derince Belediyespor Marmara Üniversitesi
İzmit Çenesuyu Plajyoluspor
Emine Gümüş 11 [44][45]
2014-15 Konak Belediyespor Ataşehir Belediyespor Trabzon İdmanocağı Karşıyaka BESEM
Derince Belediyespor
Cosmina Dușa 33 [46][47]
2015-16 Konak Belediyespor Ataşehir Belediyespor Trabzon İdmanocağı Gazikentspor
Eskişehirspor
Arzu Karabulut 23 [48][49]
2016-17 Konak Belediyespor Beşiktaş Ataşehir Belediyespor Adana İdman Yurdu
Amasya Eğitimspor
Sevgi Çınar 19 [50][51]
2017-18 Ataşehir Belediyespor Beşiktaş Konak Belediyespor 1207 Antalya Döşemealtı Belediyespor
İlkadım Belediyespor
Kader Hançar 30 [52]
2018-19 Beşiktaş ALG Konak Belediyespor Fatih Vatanspor
İdmanocağı
Mariem Houij 15 [53]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Marshall Boyaspor sezonu şampiyon olarak tamamlamasına karşın şike yaptığı tespit edilmiş ve unvanı elinden alınmıştır.[25]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ercan, Fuat (30 Mayıs 2000). "Bitirin şu rezilliği". Milliyet. s. 32. 
  2. ^ "Komplo iddiaları". Milliyet. 30 Temmuz 2000. s. 34. 
  3. ^ "Bayanlar liginde averaj kavgası". Milliyet. 27 Mart 2000. s. 33. 
  4. ^ Malgır, Cengiz (29 Mayıs 2000). "Bayanların suyu çıktı". Milliyet. s. 34. 
  5. ^ a b c d e Orta, Lale (14 Kasım 2011). "Türkiye'de Kadın Futbolunun Tarihçesi". futbolekonomi.com. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  6. ^ "Kadınlar Ligi 2006-2007 Sezonu". tff.org. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  7. ^ "Kadınlar Ligi 2007-2008 Sezonu 1. Kademe". tff.org. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  8. ^ "Kadınlar Ligi 2007-2008 Sezonu 2. Kademe". tff.org. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  9. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2008 - 2009 Sezonu". tff.org. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  10. ^ "Kadınlar 1. Ligi 2009 - 2010 Sezonu". tff.org. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  11. ^ "Kadınlar 1. Ligi 2010 - 2011 Sezonu". tff.org. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  12. ^ "Kadınlar 1. Ligi 2011 - 2012 Sezonu". tff.org. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  13. ^ "Kadınlar 1. Ligi 2012 - 2013 Sezonu". tff.org. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  14. ^ "Kadınlar 1. Ligi 2013 - 2014 Sezonu". tff.org. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  15. ^ "Bayanlara özel top". Milliyet. 18 Ocak 1994. s. 30. 
  16. ^ Yaşar, Hakan (22 Mayıs 1994). "Dinarsu Şampiyon". Milliyet. s. 27. 
  17. ^ "Dinarsu şampiyon". Milliyet. 26 Mayıs 1995. s. 27. 
  18. ^ "Bayanların kupası Gürtaş'ın". Milliyet. 25 Mayıs 1995. s. 23. 
  19. ^ "Yine Dinarsu". Milliyet. 11 Haziran 1996. s. 25. 
  20. ^ "Dinarsu yine şampiyon". Milliyet. 4 Mayıs 1997. s. 34. 
  21. ^ Özgüler, Fehmi (8 Mayıs 1998). "Bayanlarda Marshall devrimi". Milliyet. s. 35. 
  22. ^ "Bayanlar Ligi (1996-1999)". Türk Futbol Tarihi (1996-1999). Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. Cilt IV, s. 49. 
  23. ^ Malgır, Cengiz (5 Haziran 2000). "Marshall şampiyon". Milliyet. s. 37. 
  24. ^ a b c "Bayanlar Ligi (1999-2002)". Türk Futbol Tarihi (1999-2002). Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. Cilt V, s. 51. 
  25. ^ "Bayanlar Futbol Ligi'nde skandal". NTV.com.tr. 28 Temmuz 2000. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  26. ^ "Almanak 2002 - Haziran". dosyalar.hurriyet.com.tr. 2002. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  27. ^ "Bayanlarda Samsungücü şampiyon". NTV.com.tr. 29 Haziran 2003. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  28. ^ "Bayanlar'da şampiyon Gazi Üniversitesi". tff.org. 30 Nisan 2007. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  29. ^ "Bayanlar Ligi'nde Gazi Üniversitesispor şampiyon oldu". tff.org. 25 Mayıs 2008. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  30. ^ "Şampiyon Gazi Üniversitesi: 2-1". hurriyet.com.tr. 25 Mayıs 2008. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  31. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2008 - 2009 Sezonu". tff.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  32. ^ "Bayanlar 1. Ligi'nde zafer Trabzonspor'un". Türk Futbol Tarihi (2007-2009). Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. Cilt VII, s. 23. 
  33. ^ "Bayanlar 1. Ligi'nde Trabzonspor şampiyon oldu". tff.org. 21 Haziran 2009. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  34. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2009 - 2010 Sezonu". tff.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  35. ^ "Bayanlar 1.Ligi şampiyonu Gazi Üniversitesispor". tff.org. 23 Mayıs 2010. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  36. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2010 - 2011 Sezonu". tff.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  37. ^ "Kadınlar Ligi şampiyonu Ataşehir Belediyespor kupasını aldı". tff.org. 9 Mayıs 2011. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  38. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2011 - 2012 Sezonu". tff.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  39. ^ "Kadınlar Ligi'nde şampiyon Ataşehir Belediyespor oldu". tff.org. 16 Haziran 2012. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  40. ^ "Trabzon İdmanocağı, Kadınlar Ligi'nde 3. oldu". tff.org. 13 Haziran 2012. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  41. ^ "MERVE ALADAĞ: GOL KRALİÇESİ OLMAK GURUR VERDİ". gazetekadikoy.com.tr. 5 Temmuz 2012. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  42. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2012 - 2013 Sezonu". tff.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  43. ^ "Konak Belediyespor şampiyonluk kupasını aldı". tff.org. 21 Nisan 2013. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  44. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2013 - 2014 Sezonu". tff.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  45. ^ "Kadınlar 1.Ligi Şampiyonu Konak Bld. kupasını aldı". tff.org. 10 Mayıs 2014. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  46. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2014 - 2015 Sezonu". tff.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  47. ^ "Kadınlar 1.Ligi'nde şampiyon Konak Belediyespor". tff.org. 24 Nisan 2015. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015. 
  48. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2015 - 2016 Sezonu". tff.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  49. ^ "Kadınlar 1.Ligi'nde şampiyon Konak Belediyespor". tff.org. 27 Mart 2016. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2016. 
  50. ^ "Kadınlar Ligi 1. Ligi 2016 - 2017 Sezonu". tff.org. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  51. ^ "Konak Belediyespor, şampiyonluk kupasını aldı". tff.org. 16 Haziran 2017. 20 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2017. 
  52. ^ "Kadınlar 1. Ligi'nde şampiyon Ataşehir Belediye Spor oldu". tff.org. 14 Nisan 2018. 11 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018. 
  53. ^ {{web kaynağı|başlık=Kadınlar Futbol 1. Ligi’nde şampiyon Beşiktaş|url=https://skor.sozcu.com.tr/2019/05/12/kadinlar-futbol-1-liginde-sampiyon-besiktas-1244530/%7Cyayıncı=sozcu.com.tr%7Cerişimtarihi=17 Mayıs 2019|arşivURL=https://archive.is/3btWi%7Carşivtarihi=17 Mayıs 2019|tarih=12 Mayıs 2019}

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]