Kaçış Yok (film, 2015)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaçış Yok (film, 2015)
No Escape
Kaçış Yok film posteri
YönetmenJohn Erick Dowdle
Yapımcı
Yazar
  • John Erick Dowdle
  • Drew Dowdle
Oyuncular
Müzik
Görüntü yönetmeniLéo Hinstin
KurguElliot Greenberg
Stüdyo
DağıtıcıThe Weinstein Company[1]
Çıkış tarih(ler)i17 Ağustos 2015 (2015-08-17) (Los Angeles premiere)
26 Ağustos 2015 (2015-08-26) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre103 dakika[3]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri[1]
Dilİngilizce[1]
Bütçe$5 million[4]
Hasılat$54.4 milyon[5]

Kaçış Yok, senaryoyu kardeşi Drew Dowdle ile birlikte yazan John Erick Dowdle tarafından yönetilen, 2015 yapımı bir Amerikan aksiyon gerilim filmidir. Başrollerinde Owen Wilson, Lake Bell ve Pierce Brosnan'ın yer aldığı film, şiddetli bir ayaklanma sırasında ailesiyle birlikte Güneydoğu Asya'da kimliği belirsiz bir ülkede mahsur kalan göçmen bir mühendisin hikâyesini anlatıyor.

Film, 26 Ağustos 2015'te The Weinstein Company tarafından gösterime girdi.[6] Resmi olarak yayınlanmadan önce 16 ve 17 Ağustos 2015 tarihlerinde Filipinler'de özel ön gösterimlerin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nde çok sayıda ön gösterim yapıldı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Güneydoğu Asya'da kimliği belirsiz bir ülkede Başbakan, su sistemleri konusunda uzmanlaşmış bir Amerikan şirketi olan Cardiff'in bir temsilcisiyle anlaşma yapar. Temsilci ayrıldıktan sonra bir grup silahlı isyancı darbe başlatır ve Başbakana suikast düzenler.

On yedi saat önce, Cardiff'in yeni çalışanı Jack Dwyer, eşi Annie ve küçük kızları Lucy ve Briegel "Beeze" ile birlikte ülkeye gelir. Havaalanında İngiliz gezgin Hammond ve Dwyer'ları otellerine bırakan Kenny Rogers lakaplı yerel arkadaşıyla karşılaşırlar.

Ertesi sabah Jack, bir gazete almak için otelden ayrılır ve yanlışlıkla kendisini silahlı protestocularla çevik kuvvet polisi arasındaki çatışmanın ortasında bulur Jack kaçarken iki güç şiddetli bir şekilde çatışır ve protestocular üstünlük sağlar. Jack, isyancıların bir Amerikalıyı otelinin önünde infaz ettiğine tanık olur Daha sonra isyancı bir asker Jack'i fark eder ve onu hızla bir yangın merdivenine tırmanmaya ve pencereden otele girmeye zorlar İsyancılar otelin ana girişini geçerek personeli ve misafirleri katletmeye başlar.

Jack odaya geri döner ama Lucy'nin alt katta yüzme havuzunda olduğunu öğrenir İsyancılar zorla havuz alanına doğru ilerlerken, o da onu almak için aşağı iner, bu sırada Annie diğer isyancıların odalarına girmesini kıl payı bir şekilde engellemeyi başarır Jack, Lucy ile birlikte geri döner ve hepsi hayatta kalan diğer konuklara katılmak için çatıya çıkar Yüzlerce isyancı otelin girişinde toplanıp "Suya kan" sloganları atar ve Jack, isyancıların yabancı şirketlerin su kaynakları üzerindeki kontrolünü protesto ettiklerini öğrenir Aniden, silahlı isyancılardan yana olan bir helikopter belirir ve hemen ateş açmaya başlar Helikopter elektrik kablolarına dolanıp düşerken Dwyer'lar saklanmak için koşar Başka bir isyancı grubu barikatlı kapıyı kırıp çatıya çıkarken Jack ve ailesi otelin yanındaki başka bir binanın çatısına atlar.

Dwyer'lar akşam karanlığına kadar binada saklanır, ancak ayrıldıktan sonra Jack, yardım çağırmaya çalışan yağmacı bir isyancı tarafından fark edilir Jack adamı yere yatırır ve öldürür Annie şehrin haritasını bulur ve Amerikan büyükelçiliğine gitmeleri gerektiğine karar verir Yerel halk gibi görünmek için ölü ofis çalışanlarının kıyafetlerini ɡiyerler ve ardından çalıntı bir motosikletle kasabanın içinden geçerler Büyükelçiliğe vardıklarında, binanın istila edildiğini ve terk edilmiş olduğunu ɡörürler Küçük bir grup isyancı aileyi fark eder ve kaçarak yakındaki bir Budist tapınağı bahçesine sığınırlar.

İsyancılar yerleşkeye girer ve Jack silahlarından birini almaya çalışırken Annie dikkati ondan uzaklaştırmak için saklandığı yerden çıkar. Jack, lider Samnang'ı vurmaya çalışır, ancak silah boştur Daha sonra Samnang, Annie'ye tecavüz etmeye hazırlanırken isyancılar Jack'i dövüp dizginler. Hammond ve Kenny gelir ve isyancıların çoğunu vurur, ancak Samnang kaçar İki adam daha sonra Dwyer'ları yakındaki bir güvenli eve götürür; Hammond, kendisinin ve Kenny'nin gizlice İngiliz hükümeti adına çalıştıklarını açıklar Hammond, yoksul hükûmetleri Batılı şirketlerle pahalı altyapı anlaşmaları yapmaya ikna etmekle görevlendirilmişti Borçlarını ödeyemeyen şirketler daha sonra yoksul hükümetleri kontrol edebilecek ve vatandaşları öfkeyle isyan etmeye bırakabilecekti.

Hammond, Jack'e yakındaki nehre gitmeleri gerektiğini ve orada Vietnam sınırına doğru yelken açabileceklerini söyler. Gece boyunca grup, yakındaki bir koruma kulesinden isyancıların saldırısına uğrar; Kenny öldürülür ve Hammond ağır şekilde yaralanır. Hammond daha sonra bir kamyonda onları takip eden bir isyancıyı durdurmak için kendini feda eder. Nehir kıyısına yakın bir yerde Annie çocuklarla birlikte saklanırken Jack bir balıkçı bulur ve saatini ve ayakkabılarını bir tekneyle değiştirir. Samnang başka bir küçük gruba liderlik eder gibi görünür Jack'i yakalarlar ve onu infaz etmeye hazırlanırlar. Lucy babasına koşar ve Samnang onu yakalar; Eline bir silah, kafasına da bir silah dayayarak ona babasını öldürmesini emreder, yoksa onu öldürecektir. Annie saklandığı yerden çıkıp gruba saldırır ve Samnang'ı kürekle döverek öldürür. Jack, silahı Lucy'den alır ve geri kalan isyancıları öldürür.

Dwyer ailesi nehrin aşağısındaki Vietnam sınırına doğru kürek çeker Başka bir isyancı grup tarafından fark edilirler, ancak sınıra doğru ɡidip görünmek için kürek çekmeye devam ederler. Tekne sınır işaretini geçer geçmez, Vietnamlı sınır muhafızları silahlarını isyancıların üzerine çevirir ve onları herhangi bir saldırı eyleminin bir savaş eylemi olarak yorumlanacağı konusunda uyarırlar; isyancılar pes eder ve uzaklaşır. Dwyer ailesi nihayet çetin sınavlardan kurtularak birbirlerine sarılırlar ve Jack daha sonra yerel bir hastanede iyileşir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Owen Wilson, Jack Dwyer rolünde, yeni bir Cardiff çalışanı (eski adıyla Amerikalı inşaat mühendisi ) ve Annie'nin kocası
  • Lake Bell, Jack'in karısı Annie Dwyer rolünde
  • Sterling Jerins, Lucy Dwyer, Jack ve Annie'nin büyük kızı rolünde
  • Claire Geare, Briegel "Beeze" Dwyer, Jack ve Annie'nin küçük kızı rolünde
  • Pierce Brosnan, İngiliz hükûmeti ajanı olduğu iddia edilen Hammond rolünde
  • Sahajak Boonthanakit, Kenny Rogers temalı taksi hizmetini yürüten yerel bir sürücü olan Kenny rolünde, aynı zamanda Hammond'un ortağı
  • Thanawut Ketsaro, Şiddetli isyancıların lideri Samnang rolünde

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler 31 Ekim 2013'te Tayland'da başladı.[7] Kaçış Yok Tayland'ın Chiang Mai kentinde çekildi.[8] Ana çekimler 31 Ekim 2013'te Tayland merkezli yapım şirketi Living Films'in çekimleri kolaylaştırmasıyla başladı. Brosnan , How to Make Love Like an Englishman adlı çalışmasını bitirip prodüksiyonun yapıldığı Kamboçya'ya taşındıktan sonra Aralık ayında ekibe katıldı.

10 Haziran 2014'te filmin 6 Mart 2015'te vizyona gireceği duyuruldu.[9] 6 Şubat 2015'te filmin adının No Escape olduğu ve gösteriminin[10] Çıkış tarihi tekrar 26 Ağustos 2015 olarak değiştirildi.

Yapımcıların filmin çekildiği ülkeyi belirtmemeyi veya olumsuz bir şekilde tasvir etmemeyi kabul etmesinden sonra filmin Tayland'da gösterime girmesi onaylandı. The Straits Times'a verdiği bir röportajda ortak senarist Drew Dowdle şöyle açıkladı: "Filmde Tayland'ı kullanmamaya çok dikkat ettik, bu yüzden Tay dili kullanılmadı... Tabelaların hiçbiri Tay dili değil ve dilin çoğu yerli halkın konuştuğu Laos dili, dağ kabilesi dilleri ve diğer dillerin bir birleşimidir." Film yapımcılarına ayrıca Tayland monarşisinin resimlerini kullanmamaları ve "asla kralı veya sarı rengini göstermemeleri çünkü bu, kralın rengidir" talimatı verildi. Yönetmen John Dowdle ayrıca kendilerine " Buda yok... Bir Buda'nın önünde kötü bir şey yapmayın" dendiğini de sözlerine ekledi[11]

Kamboçya'da yasaklanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin fragmanları yayınlandıktan sonra Kamboçya'da polis kalkanlarında baş aşağı Khmer harflerinin kullanılması nedeniyle toplumsal kargaşa çıktı. Kültür ve Güzel Sanatlar Bakanlığı o zamandan beri filmin Kamboçya'da gösterilmesini yasakladı. Film Departmanı Direktörü Sin Chanchaya, filmin yasaklanması kararının yalnızca fragmana dayanarak verildiğini ve aynı zamanda birkaç gerçek darbenin gerçekleştiği Tayland'da çekim izni almak için kendilerine bilgi verildiğini söyledi. yapım ekibinin hiçbir sahnenin doğrudan Tayland'ı dekor olarak tanımlamayacağını ayarlaması gerekiyordu. Chanchaya ayrıca Kamboçya Bakanlığı'nın film yapımcılarıyla Khmer harflerini filmden çıkarmak için iletişime geçtiğini ancak karar verildiğinde yanıt vermediklerini söyledi.[12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "No Escape (2015)". AFI Catalog of Feature Films. 8 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2020. 
  2. ^ "Fire on Thai Set of 'The Coup' Starring Owen Wilson Damages Equipment". The Hollywood Reporter. 21 Kasım 2013. 14 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 
  3. ^ "NO ESCAPE (15)". British Board of Film Classification. 2 Haziran 2015. 6 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015. 
  4. ^ "No Escape (2015) - Financial Information". 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 
  5. ^ "No Escape (2015)". Box Office Mojo. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2015. 
  6. ^ Dowdle, John Erick (8 Haziran 2015). "No Escape". ComingSoon.net. 6 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 
  7. ^ Gallagher, Brian (7 Ekim 2013). "Lake Bell Joins Owen Wilson and Pierce Brosnan in 'The Coup'". MovieWeb. 23 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 
  8. ^ "Coup film 'No escape' to show in Thailand: Plans to get more films shot in Thailand (With video)". Bangkok Post. 
  9. ^ The Deadline Team (10 Haziran 2014). "Owen Wilson Movie 'The Coup' Gets March 2015 Release Date". Deadline Hollywood. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 
  10. ^ Franklin, Garth (6 Şubat 2015). "'The Coup' Retitled And Delayed". Dark Horizons. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2015. 
  11. ^ de Souza, Alison (26 Ağustos 2015). "Shot in Chiangmai, but no trace of Thailand". The Straits Times (Lifestyle). 23 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2015. 
  12. ^ Monkolransey, Mao; Will Jackson (14 Ağustos 2015). "Going Off Script". The Phnom Penh Post. 29 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]