Kültür Enformasyon Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı,[1] daha önceki adıyla Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı, Kırgızistan kültürünün ülkede ve yurtdışında korunması ve tanıtılmasından sorumlu bakanlıktır. Mevcut bakanlık doğrudan Sovyet bakanlığının devamı olmasa da, kökleri Sovyetler Birliği Kültür Bakanlığı'na dayanmaktadır. Üstelik Sovyetler Birliği'nde turizm için bakanlıklar veya devlet komiteleri yoktu, çünkü komünist olmayan ülkelerden gelen ve gelen turistler son derece kısıtlı ve sayıca azdı.

Bakanlık, sinemaları, sirkleri, kütüphaneleri, anıtlar, müzeleri, müzik kurumlarını, parkları, Ulusal Kültür Merkezini, Filarmoni Salonunu ve tiyatroları denetler ancak bunlarla sınırlı kalmayarak ülkedeki diğer çeşitli sanat, kültür ve tarih mekanlarını da denetler. Bakanlık ayrıca ülkenin sanatçılarının yanı sıra Kırgız kültürünün eğitim ve tanıtımını denetler ve düzenler.

Bakanlık üç bölüme ayrılmıştır:

Sinematografi Bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölüm, Kırgız Cumhuriyeti'ndeki film endüstrisinin düzenlenmesinden ve ayrıca bazıları uluslararası olarak gösterilen filmler aracılığıyla ülkenin tanıtımından sorumludur. Bölüm ayrıca, yerel film yapımcılarının daha iyi kaynaklara sahip olmalarını sağlamak için Sinema Geliştirme Fonu'nun[2] kurulmasında Prince Claus Kültür ve Kalkınma Fonu ile ortaklık kurdu.

Enformasyon ve Kitle İletişimi Daire Başkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölüm ülkede kitle iletişim araçları aracılığıyla yayınlanan bilgilerin düzenlenmesinden sorumludur. Departmanın çalışma kapsamına bir örnek, yerel gazetelerin elektronik formata taşınmasını teşvik etmek ve başlatmaktır.[3]

Turizm Bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölüm, ülke çapında çeşitli kültürel ve turizm etkinlikleri düzenlemekten sorumludur. Bunlara ülkede üç kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları,[4] Kayısı Festivali ve Karagat Festivali dahildir. Bölüm ayrıca turizm sektörünü daha da geliştirmek ve yatırım çekmek için 60'tan fazla ülkeden gelen yolcular için vizesiz bir rejim kurmayı planlamakta ve ülkenin UNESCO dünya mirası alanlarını aktif olarak desteklemektedir.[5] Bölüm ayrıca ülkedeki turistik alanların sürdürülebilirliği hakkında bilgi edinmek için Dünya Turizm Örgütü gibi çeşitli organizasyonlara katılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Resolution of the Government of the Kyrgyz Republic dated February 12, 2021 No. 38" (Rusça). 12 Şubat 2021. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  2. ^ "Cinema Development Fund". 2018. 25 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2018. 
  3. ^ "Ministry of Culture will transfer regional newspapers into electronic format". 27 Şubat 2018. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2018. 
  4. ^ "World Nomad Games begin in Kyrgyzstan". 4 Eylül 2018. 5 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2018. 
  5. ^ "БЕЗВИЗОВЫЙ РЕЖИМ". 2012. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2018.