İçeriğe atla

Justinus (tarihçi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Junianus Justinus sayfasından yönlendirildi)

Justinus (LatinceMarcus Junianus Justinus Frontinus;[n 1]), Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış Latince yazmış yazar ve tarihçidir.

Özet tarihçesi Trogi Pompeii

Justinus'un kişisel geçmişi hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmemektedir; adı yalnızca eserinin başlığında geçmektedir. Eserlerinden alıntı yaptığı Pompeius Trogus'tan sonra yaşamış olmalı ve Romalılar ile Partların dünyayı kendi aralarında bölüştüğüne dair atıfları, üçüncü yüzyılda Sasanilerin yükselişinden sonra anakronik olurdu. Latincesi ikinci yüzyılın üslubuyla tutarlı görünmektedir. Ancak Ronald Syme 390 civarında bir tarih verilmesini savunmakta, Historia Augusta derlenmesinden hemen önce ve anakronizmleri ve arkaik üslubu önemsiz olarak reddediyor, çünkü okuyucuların Justinus'un ifadesinin kendisinin değil Trogus'un zamanını temsil ettiğini anlayacağını iddia ediyor.[1]

Çalışmaları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Justinus, Augustus zamanında derlenen, Trogus'un kapsamlı Liber Historiarum Philippicarum'unun veya Makedonya krallarının tarihini anlatan Philippic Histories'in kısa bir özetinin yazarıdır. Çok sayıda ara söz nedeniyle bu çalışma, editörlerinden biri olan Historia Philippicae et Totius Mundi Origines et Terrae Situs veya Tüm Dünyanın ve Tüm Topraklarının Filipin Tarihi ve Kökenleri tarafından yeniden adlandırıldı. Justinus'un önsözünde, bu eserin o zamandan beri kayıp olan en önemli ve ilginç pasajlarını toplamayı amaçladığı açıklanıyor. Trogus'un orijinal argümanlarından (Latinceprologi) bazıları Yaşlı Plinius gibi diğer çeşitli yazarlarda da korunmaktadır. Trogus'un ana teması Makedon İmparatorluğu'nun yükselişi ve tarihiydi ve onun gibi Justinus da konunun dışına çıkma özgürlüğüne izin vererek katı bir özet yerine kendine özgü bir antoloji üretmiştir.

Justinus'un tarihi, yazarının bazen yanlışlıkla Justin Martyr ile karıştırıldığı Orta Çağ'da çok kullanılmıştır.[2]

  1. ^ Justin's name is given only in manuscripts of his own history, the majority of which simply identify him as Justinus. One manuscript identifies him as Justinus Frontinus, the other as Marcus Junianus Justinus. The accuracy of these names is uncertain.
Özel
Genel
  •  Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Justin". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 
  • Borgna, Alice (2018), "Ripensare la storia universale. Giustino e l'Epitome delle Storie Filippiche di Pompeo Trogo", Spudasmata .
  • Syme, Ronald (1988), "The Date of Justin and the Discovery of Trogus", Historia, 37, ss. 358-371 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]