Jean-Baptiste Kléber

Vikipedi, özgür ansiklopedi
General Jean Baptiste Kleber (Jean Guérin) - Nationalmuseum

Jean-Baptiste Kléber, (9 Mart 1753 - 14 Haziran 1800) Fransız Devrim Savaşları'nın Fransız askeri lideriydi. Fransız Kraliyet Ordusunda bir yıl görev yaptı, yedi yıl sonra Habsburg Monarşisi'ne katıldı. 1792'de Fransız Devrim Ordusu'na katıldı ve orada hızla yükseldi.[1]

Kléber, Birinci Koalisyon Savaşı sırasında Rheinland'da görev yaptı ve ayrıca Vendée İsyanı'nı bastırdı. Campo Formio Antlaşması'nın ardından barışçıl bir dönemde özel hayata çekildi, ancak 1798'de Mısır ve Suriye'deki seferde Napolyon Bonapart'a eşlik etmek üzere askerlik hizmetine geri döndü, Mısır harekâtı kötüleşirken, Napolyon 1799'da Paris'e dönünce göreve atandı . Kléber Mısır'daki tüm Fransız kuvvetlerinin komutanı oldu. 1800 yılında Kahire'de Süleyman Halebi tarafından suikaste uğrayarak öldü.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jean-Baptiste Kléber, 9 Mart 1753'te babasının inşaat ustası olarak çalıştığı Alsas ilinin Strazburg şehrinde doğdu .1769'da kısa bir süre Fransız 1. Hussar Alayı'na katıldı, ancak 1770'den 1774'e kadar kısmen Paris'te Jean Chalgrin ile mimarlık okumak için istifa etti. Bir meyhane kavgasında iki Alman soyluya yardım ertesi sebebiyle, Münih askeri okuluna girdi. Bavyera Veraset Savaşı'na katıldı ancak büyük çatışmalar görmedi. Avusturya Hollanda'sındaki Mons, Mechelen ve Lüksemburg garnizonlarında dönüşümlü olarak görev yaptı. Burada rütbesinin yükselemeyceğini anlayınca, yedi yıl görev yaptıktan sonra 1783'te Avusturya ordusundan ayrıldı. Fransa, 1792'de Avusturya ve Prusya ile savaşa girdi ve Nisan'dan Temmuz 1793'e kadar Yarbay Kléber, Mainz'ı Avusturyalı kuşatmacılara karşı ustaca savundu. Ağustos 1793'te general oldu ve Vendée'deki kralcıların önderliğindeki Roma Katolik isyanını bitirmekle görevlendirildi. 17 Ekim'de Vendéans'ı Cholet'te ciddi bir şekilde mağlup etti. Daha sonra isyancı ordusunu iki savaşta yok etti: 13 Aralık'ta Le Mans'ta ve 10 gün sonra Savenay'de.[2]

Mimarlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Thann Belediye Binası

Asker olması dışında mimardı ve barış zamanlarında binalar tasarladı. Kléber, Fransa'ya döndüğünde Belfort'taki kamu binaları müfettişi olarak atandı .1784 ile 1792 yılları arasında hem kamu hem de özel sipariş üzerine çok sayıda bina tasarladı. Grandvillars Şatosu'nu, Thann hastanesini ve Masevaux'daki Benedictine manastırının evlerini inşa etti.[3] Musée historique de Strasbourg'da Jean-Baptiste Kléber'e adanmış, aynı zamanda onun bazı eskizlerinin ve mimari tasarımlarının da sergilendiği bir oda bulunmaktadır.

Suikastı[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleyman Halebi'ye ait, suikastte kullanılan hançer.

Süleyman Halebi, 14 Haziran 1800'de Kleber'i 4 yerinden bıçaklayarak öldürdü.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Jean-Baptiste Kléber". 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  2. ^ "Jean-Baptiste Kleber Fransız generali". 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  3. ^ "General Jean Baptiste Kléber". 30 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  4. ^ "Campaign launched to retrieve remains of young Kurdish scholar who killed head of French colony in Egypt". www.aa.com.tr. 3 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024.