Javert

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Javert - Gustave Brion'un (1824-1877) bir resminden sonra Les Misérables'ın orijinal yayınından görünümü

Javert kurgusal bir karakter ve Victor Hugo'nun 1862 romanı Sefiller'in ana antagonistidir. Muhtemelen 1780'de doğdu.[1] ve 7 Haziran 1832'de öldü.[2] Önce bir hapishane gardiyanı, sonra bir polis müfettişi olan Javert'in karakteri, yasalara düşkün eğilimleri ve her türlü suçlulara duyduğu empati eksikliği ile tanımlanır. Sefiller'in (Les Misérables) ana kahramanı Jean Valjean'ın şartlı tahliye ihlali sonrasında peşinde düşer ve onu cezalandırmayı takıntı haline getirir.

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Hugo'nun tasvir ettiği gibi, Javert'in yanlış yönlendirilmiş ve kendini yıkıcı adalet arayışına adaması, kötülüğe göre daha trajiktir. O, "otoriteye saygı duymanın ve isyana duyulan nefretin" bir bileşiğidir, "diye yazıyor Hugo." Ama bu davranışlarını abartması, kendisini neredeyse kötüleştirmiştir.[3] Yansıtıcı düşünce "onun için nadir bir şeydir ve tek başına acı verici" dir çünkü düşünce kaçınılmaz olarak "belirli bir iç isyanı" içerir. Hayatı, "ayrıcalıklardan, tecritten, kendini inkâr etmekten ve iffetten biridir - asla eğlenceli yanı yoktur".

Bir hapishanede (annesi bir falcı ve hapishane kadrosunda hizmet eden babası) doğan Javert, kendisini iki sınıf insanın kapılarını geri dönülmez bir şekilde kapatan, ona saldıran ve koruyanların olduğu bir toplumdan dışlanmış olarak görür." Javert, “ait olduğu bohem ırkına karşı bastırılamaz bir nefret” ve kişisel bir “doğruluk, düzen ve dürüstlük” temeli üzerine bir hukuk memuru olur. Bu yaptığı seçime yürekten sadıktır.

Haziran İsyanı sırasında Jean Valjean ile karşılaşmasının ardından, önce Valjean tarafından serbest bırakılır ve isyacılarından elinden bu sayede kurtulur ama daha sonra onu tutuklar. Ancak Javert önceki dünya görüşünün uzlaşmasından kaynaklanan derin bir azap yaşar. Daha önce "hayatında hiçbir zaman düz bir çizgiden başka hiçbir şey bilmediği için", Valjean'ın nazik davranışı onu ikisini görmeye zorlar: "ikisi de eşittir" ve "çelişkilidir". Bunun yol açtığı derin karışıklık - yasanın yanılmaz olmadığı, kendisinin tamir edilemez olmadığı ve hayatı boyunca bildiklerine karşı üstün bir güç olduğunu fark ederek - onu büyük bir umutsuzluğa sürükler ve intihar eder.

Javert'in karakteri gevşek bir şekilde polis memuru olan bir suçlu ve maceracı olan Eugène François Vidocq'a dayanıyor (Vidocq ihtiyaç duyulanları hiç kimseyi tutuklamadığını yazmış olsa da).[4] Hugo ayrıca Vidocq'un Valjean karakteri için hayatını da çizdi.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Les Misérables/Tome 4/Livre 12 - Wikisource". fr.wikisource.org. 5 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  2. ^ "Les Misérables/Tome 5/Livre 4 - Wikisource". fr.wikisource.org. 5 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  3. ^ Hugo, Victor (2013) [1862]. "Javert". Les Misérables. Fahnestock, Lee; MacAfee, Norman tarafından çevrildi. New York, NY: Signet Classics. ISBN 978-0451419439. 
  4. ^ E. F. Vidocq, "Mémoires"
  5. ^ Robin Walz, "Vidocq, Rogue Cop", introduction to François Eugène Vidocq, Memoirs of Vidocq: Master of Crime, AK Press, 1935, xv

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]