Jean Valjean

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jean Valjean kimliğini Mösyö Madeleine olarak olarak gizlemiştir. Çizim, Gustave Brion tarafından resmedilmiştir.

Jean Valjean kurgusal bir karakter ve Victor Hugo'nun 1862 romanı Sefiller'in baş kahramanıdır.[1] Sefiller, yayımlandığı dönemde Fransa'da büyük ses getirmiştir. Dünya Edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biridir. Hugo bu karakterde ekonomik bunalım döneminde kız kardeşinin çocuklarını beslemek için ekmek çaldığı için hapis cezasınına çarptırılıp cezaevinden kaçmak için çeşitli girişimlerde bulunan ve cezasını çektikten sonra normal bir hayat sürmek için çabalayan karakterin mücadelesini anlatır. Ayrımcılık, zor hayat şartları ve toplumdan uzaklaşmayı anlatan bir karakterdir Valjean.[2] Ayrıca Valjean karakteri romanda; Mösyö Madeleine, Ultime Fauchelevent, Mösyö Leblanc ve Urbain Fabre gibi adlarla da geçmektedir. Diğerlerinin aksine, Mösyö Leblanc'da Valjean karaktein asıl ismi değil beyaz saçlarından dolayı kendisine verilen bir takma addır.[3]

Valjean'la defalarca karşılaşan ve onu hapse atmaya çalışan polis Müfettişi Javert, edebi kültürde arketipler haline gelmiştir. Popüler hayal gücünde, Jean Valjean karakteri Hugo'nun kendisini temsil etmiştir.

1871'de Hugo, Paris Komünü olarak bilinen radikal isyan sırasında Brüksel'de yaşarken, anti-devrimci çeteler evine saldırır ve "Jean Valjean aşağı!" diye bağırarak pencereleri kırmıştır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Les Misérables | novel by Hugo". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 30 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Les Misérables". www.goodreads.com. 24 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 
  3. ^ Victor Hugo, Sefiller. ss. 6-56. 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 
  4. ^ Behr, Edward (1989). The Complete Book of Les Misérables. NY: Arcade. s. 24. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]